Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Списъкът на хората с право на вот в с. Бело поле е дълъг 110 м заради македонците с българско гражданство

                                                                                                                                         Най-голямата СИК у нас е в благоевградското с. Бело поле, установи репортерска проверка. Според избирателния списък с право на глас са около 9600 души, което е своеобразен рекорд. Това е така, защото в селото има хиляди македонци, получили и българско гражданство, които са посочили постоянен адрес в селото.
В неделя дойдоха да гласуват само няколко, като едни бяха при роднини, а други имат бизнес в Благоевград.
На първия тур от всички 9566-има по списък гласуваха 354 души в селото, като това са само живеещите местни хора. Така в Бело поле регистрираха рекордно ниска избирателна активност от 3%.
Справка в изборните протоколи от последните години показва, че на предишните президентски избори през 2011 г. списъкът е бил с 4109 избиратели. На последните парламентарни избори през 2014 г. вече са станали 7579. Така годишно
броят на хората с право
на глас се увеличава
с по около 1000 души
За местните избори м.г., когато вече има изискване за уседналост и настоящ адрес, списъкът е редуциран до 569 души.
Сега, между двата тура на изборите, списъкът набъбна до 9623-ма, от които гласуваха 333-ма души.
Според чл. 72 на ИК в една избирателна секция се включват до 1000 избиратели, освен в случаите по чл. 93, ал. 4 от Закона за гражданската регистрация. В населените места се образуват толкова секции, колкото пъти числото 1000 се съдържа в броя на избирателите. При наличие на остатък може да се образува допълнителна секция. Това означава, че в селото би трябвало да има 10 СИК. Тази формалност обаче правилно не бе спазена, защото за около 300 гласуващи щеше да е безумие да се сформират 10 отделни секции, да се търсят 10 помещения и стотина души членове.
Заради спазването на закона обаче в секцията в Бело поле се доставиха над 10 хил. бюлетини в огромни чували. "Знае се предварително, че тези хора с двойно гражданство няма
да дойдат да гласуват
Чудим се защо се печатат толкова бюлетини и ги разнасяме в тежки чували. 500 броя са достатъчни, а ако случайно не стигнат, не е проблем да вземем от РИК допълнително", коментираха от СИК. Членовете там се ядосваха, че колегите им от цяла една секция носят едно кашонче с бюлетини, а те - 10, и молят хора да им помагат в пренасянето.

Защо вместо тапети изборното помещение е облепено със списъци, четете в печатното издание на в. "168 часа"