Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подозрението изниква при приватизационната сделка, в която “Роснефт” купува акциите на държавната “Башнефт”

За първи път в историята на Русия по обвинение за корупция бе задържан федерален министър. Алексей Улюкаев бе обвинен от Следствения комитет на Руската федерация (СКР), поставен под домашен арест и уволнен от президента Путин за подкуп от $ 2 млн.

Те били дадени срещу съгласието на министерството "Роснефт" да придобие контролния пакет акции на "Башнефт" за $ 5,3 млрд. Сделката е била финализирана през октомври, съобщи СКР. Парите били предадени на Улюкаев под контрола на хора от силовите структури.

В 20,51 ч. върху ръцете на министъра били установени следи от белязаните банкноти, твърдят от Следствения комитет. Арестът е станал в сградата на “Роснефт” в нощта срещу 15 ноември след разработка от ФСБ, продължила повече от година, съобщиха руски медии.

Два дни преди това били обискирани офиси на “Башнефт” и иззети документи. Източник от органите на реда съобщи пред "Интерфакс", че телефонът на министъра е подслушван от лятото на 2016 г. В разговори за приватизацията на "Башнефт" той изнудвал и заплашвал представители на "Роснефт".

Самият министър отрича вината си и твърди, че е жертва на провокация, според адвоката му. Защитниците му препоръчали да се въздържа от показания, докато няма конкретно обвинение и доказателства. “При задържането си Улюкаев се е опитал да позвъни на покровителите си, но напразно”, съобщи източник от силовите структури пред “Интерфакс”. “Той позвъни няколко пъти на високопоставени чиновници и представители на силовите ведомства - разказа източникът. - На всички задаваше един въпрос: “Какво става?” Никой не му отговори, тъй като операцията е планирана в пълна тайна.”

Като министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев се е застъпвал за приватизацията на дялове от различни предприятия, между които Сбербанка, ВТБ, Совкомфлот. Първоначално не подкрепял покупката на акциите на “Башнефт” от “Роснефт”. “Държавните компании не трябва да участват в приватизацията”, казва той през август т.г.

Но на 30 септември дава заден ход и твърди, че формално “Роснефт” може да бъде допусната до приватизация. И петролният гигант получава правото да купи акциите на “Башнефт”. Арестът на министъра с подозрение за подкуп не поставя под съмнение приватизационната сделка според руския сайт Експерт.

В Центробанка на Русия недоумяват от задържането на Алексей Улюкаев. По думите на заместник-председателя й Сергей Швецов “Той на последно място би могъл да бъде заподозрян за нещо подобно”. “За онези, които познават Алексей Улюкаев повече от 30 г., случилото се е шок” - написа след ареста на министъра в социалната мрежа и Анатолий Чубайс.

Александър Шохин, председател на Асоциацията на руските индустриалци и предприемачи, също заяви, че не вярва, че човек с голям опит в руската политика и здрав разум като Улюкаев се е опитал да вземе подкуп от шефа на “Роснефт”.

“Да иска подкуп от Игор Сечин - твърди Шохин, - може да направи само човек, който има нужда от психиатър.” Бивш заместник-ръководител на Администрацията на президента и на секретариата на Путин, бивш вицепремиер с ресор енергетика, той играе огромна роля в Русия още от 2000 г. Сечин преодолява всички пречки според “Московски комсомолец”. Той не бил доволен от съпротивата за приватизацията на “Башнефт”.

Според сайта “Газета” в правителството очаквали оставката на Улюкаев.

Министърът дори написал оставката си през октомври, като поводът бил спор с Министерството на финансите за макропрогнозата. Улюкаев не скривал раздразнението си от спора, но оставката му се очаквала след приключването на обсъждането на бюджета в парламента.

Арестуваният бивш икономически министър принадлежи към екипа на младите, които се борят за реформи в Русия още в началото на 90-те години. Като студент по икономика в Москва имал нужда от джобни пари само за да си купува книги и се увличал от поезията.

Освен по Пастернак, Манделщам и ранния Бродски се увличал и от по-малко известни поети от края на XIX. В университета публикувал няколко собствени стихотворения в сп. “Студентски меридиан”. Но след аспирантурата си и запознанството с Анатоли Чубайс и Егор Гайдар поезията остава на втори план. Младият икономист се залавя с популярните на Запад икономически теории и възможностите да бъдат приети в СССР.

В средата на 80-те години участва в икономически семинари, организирани от Чубайс и Гайдар. От 1987 до 1988 г. присъства на сбирки на клубовете “Перестройка” и “Демократична перестройка”, където се обсъждат несъветски методи за решаване на икономически проблеми според “Московски комсомолец”.

Още тогава идеологът на либералните реформи Гайдар нарича Улюкаев един от най-добрите си ученици и блестящ теоретик. Младият икономист влиза в състава на правителствения екип като негов помощник, а от 1992 до 1993 той ръководи група икономически съветници по шоковата терапия.

Защо Алексей Улюкаев е символ на безсилието на правителството, четете в хартиеното издание на "168 часа".