Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Дунав” стана хит в нашия футбол, а там са само двама - значи може.

Тези дни прочетох в спортна медия, че чужденците в първата ни футболна лига са точно 100 души. Най-много са в “Лудогорец”, после в “Левски” и ЦСКА, “Верея”, “Локомотив”-Пловдив.

Най-малко - само двама, са в хита на сезона – “Дунав”(Русе). В повечето от клубовете имало още чужденци, които карали проби и съвсем скоро бройката щяла да се увеличи.

Темата за чужденците в българския футбол не е нова. Непрекъснато се говори за това и от време на време някой от ръководните фактори във футбола ни казва на висок глас, че така не може. Че по този начин българският футбол загива. И всичко е дотам.

Темата наистина не е нова, но когато видиш тази статистика, наистина може да ти стане лошо. От къде на къде в това семпло българско първенство ще има толкова много чужденци? Та това, както изчислиха колегите от спортната медия, са си девет титулярни състава. Или казано по друг начин - българските футболисти просто липсват по тукашните терени.

Няколко са въпросите, които човек си задава, когато прочете тази статистика, и те направо ти бодат очите. Тези чужденци толкова по-добри ли са от българските си колеги, наистина ли са с по една-две класи над тях?

Издигат ли качеството на играта, на първенството като цяло на едно по-високо равнище? Отговорът е много прост. С изключения на пет-шест души, за които наистина може да се каже, че са класни играчи, всичко останало си е направо средна работа.

Не е задължително да си специалист, за да забележиш това. Просто трябва да изгледаш един кръг от първата ни лига по телевизора и ще се убедиш. Тогава защо е тази истерия по вземане на чужденци, си остава пълна загадка. Нямаше да е загадка, ако всички бяха от класата на Кафу например, ама не са.

Вторият въпрос, който също боде очите и който според мен е още по-важен и болезнен, е:

Наистина ли у нас толкова няма български таланти, дори да не са големи и уникални, които да могат да играят в семплата ни първа лига? Да бъдат привлечени в елитните ни отбори?

Толкова ли футболните школи тук не произвеждат нищо? Толкова ли всичко е занемарено и опустяло, щом играчите не стават и за българското първенство? Толкова ли нещата са отишли на дъното, че сме взели 100 чужденци, а и още ще идват?

Отговорът според пишещия този текст също е прост: Да, може положението да е зле, но чак пък нищо да не се появява като имена, таланти, перспектива, звучи несериозно. А и те няма как да изпъкнат, когато техните естествени места в тукашните отбори са заети от чужденци. И настина как един български талант да се развива, когато е закован на пейката на резервите? Няма как.

Знам, че някой веднага ще каже: “Ама светът отдавна се промени и отдавна е глобален. И това важи и за футбола.” Така е, но сто чужденци за едно такова първенство като българското звучи направо смешно и несериозно, от която страна и да го гледаш. Тук нито сме Англия, нито Испания. Но и там, имам чувството, че чужденците пропорционално са по-малко.

Третият въпрос, ако изобщо е въпрос: Какво би станало, ако в елитните ни отбори играят предимно българи? Това срамно и непристижно ли е? Това ще направи ли първата ни лига по-низша или нещо подобно?

И веднага отговорът. Със сигурност няма да има никаква разлика.

Нивото на първенството ще си бъде същото, каквото и сега - под средното европейско. Но е сигурно също, че на стадионите ще има повече публика, което значи и повече емоции. И ето най-добрият пример: “Дунав” - хитът на сезона, е само с двама чужденци и се представя отлично. Значи може.

Ще има повече хоризонти за българските футболисти. Това от своя страна ще даде тласък на детско-юношеските школи, а националният отбор със сигурност ще дръпне нагоре. И въобще повече от сигурно е, че нещата ще изглеждат по-добре от сега.

Настина не разбирам защо голяма част от собствениците на български клубове тук не следват тази логика. Наистина не разбирам.