Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов СНИМКА: Архив
Владислав Горанов СНИМКА: Архив

Цените на стоките и услугите няма да се вдигнат след въвеждането на еврото в България. Опитът на други членки на ЕС показва, че на практика повишаване на цените не се реализира.

Все още няма целева дата за влизането на страната в еврозоната. Данните на Европейската централна банка и на Евростат за страните, които вече са въвели еврото като национална валута, показват минимално повишаване на цените. В първата година от членството в еврозоната, инфлацията там се повишавала с 0,2-0,3 процентни пункта. След 12 месеца тези държави отчитат растеж на заплатите. Държавата пък печели от премахване на валутния риск и от по-ниските цени за финансиране на на частния и публичния сектор.

Бъдещото членство означава и включването на България в Единния банков надзорен механизъм. Това ще засили доверието и стабилността на финансовата ни система. 

Всяка държава членка на еврозоната заплаща вноски към европейския стабилизационен механизъм. Тъй като България е членка с БВП под 75% от средния за ЕС, този дял ще е по-нисък и след 12 години ще достигне пълната си стойност.

Вноските ще са пропорционални на доходите на страната и на възможностите на публичните финанси.

Освен това ще се премахне задължението на БНБ да поддържа високи нива на валутни резерви, с които гарантира стабилността на валутния борд.

Това ще даде възможност за по-активно използване на този значителен по размер финансов ресурс, чиято употреба и управление остава, подчертавам, изцяло в правомощията на българските власти.

*Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов.