Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Преслав изкопаха златното сърце на царица Мария

Върху уникалната находка със сложна техника са положени пет цвята. Византийката го купила от императорското ателие в Константинопол за сватбата си с цар Петър. Държавата отказала субсидия за разкопките, дала само 8 хил. лв.

Вспециална витрина, пазена с жива охрана ще се съхранява 23-каратовото златно сърце, което византийката Мария най-вероятно е донесла за сватбата си с цар Петър. То е открито от екип археолози при разкопките на двореца на владетелите във Втората българска столица Велики Преслав.

Украшението е изработено от висока класа злато - над 23 карата. Дело е на златари от императорските ателиета в Константинопол, Византия.

"Редно е изключителната находка да остане в археологическия музей в старата българска столица", сподели пред "168 часа" ръководителят на експедицията доц. Стойчо Бонев. Той уточни, че в успешните проучвания нямало нито лев държавна субсидия, а единствено финансова помощ около 8000 лева от община Велики Преслав.

Според някои археолози от Шумен уникалното бижу е било апликирано към благороднически дрехи и е принадлежало на съпругата на цар Петър (927-970) - византийката Мария. Донесено е в България във владетелската резиденция веднага след брака й с цар Петър заедно с огромната колекция от огърлици и други аксесоари.

Точно в центъра на тази резиденция, която археолозите проучват вече осма година, бе открит и златният уникат. Според доц. Стойчо Бонев бижуто е било притежание на важна царска особа.

"С известни резерви допускам притежателката да е царица Мария", заяви пред “168 часа” археологът. Той не се ангажира с отговор възможно ли е безценното украшение да е било притежание на съпруга на великия цар Симеон. Този владетел дава на България т.нар. Златен век в духовността, културата и изкуството.

На почти 1 метър дълбочина в земята първи забелязва златното сърце директорът на Преславския археологически музей Пламен Славов. Днес той е особено горд, че находката вече e оценена като върхово постижение във византийското ювелирно изкуство. Скоро тя ще бъде изложена за туристи от страната и чужбина. Заедно с други експонати в музейната експозиция ще носи сериозни приходи.

"Наистина попаднахме на един шедьовър на приложното изкуство. Изработен е в сложната техника многоцветен клетъчен емайл, практикувана изключително в императорските ателиета в Константинопол", заяви археологът доц. Стойчо Бонев. Находката е неповторима, уникална и какъвто и суперлатив да използвам, ще бъде слаб, обясни той. Смята, че бижуто е било апликирано върху дреха на знатна особа.

В кои още световни музеи се съхраняват подобни уникални експонати четете в хартиеното издание.