Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нов високопоставен функционер бе осъден на смърт в Китай за корупция. Бан Ънпей, провинциален шеф на китайската компартия и депутат в националния парламент, е натрупал активи за $37 млн. от подкупи, постанови съдът.

Присъдата включва конфискуване на цялото му имущество и забрана завинаги да заема изборни и държавни длъжности. Бан Ънпей завършва Северозападния политехнически университет и през 1972 г. започва работа в завод за производство на дизелови двигатели в Янан. След девет години заема обществена длъжност в местното правителство.

Роден в село на провиция Шанци, от което има много издигнати високопоставени служители, провинциални управители и осем заместник-министри, Ънпей има шанс за израстване, още повече че е изключително амбициозен.Според китайски медии като ученик в началното училище той изпил пълна мастилница, защото по-старши от него му казал, че който го направи, е умен и ще стане високопоставен служител в бъдеще.

Бан не се притеснява да пие мастило, се казва в доклад. През 1992 г. той става заместник партиен шеф на автономен регионален комитет, а от 1997 до 2001 г. е областен управител и партиен ръководител на провинция Цинхай. Същата година е назначен за регионален партиен шеф на Юнан.

Неприятностите му започват през 2008 г., когато Янг Вейджун, 92-годишен пенсиониран държавен служител от провинция Юнан, започва да пише писма с предупреждения до дисциплинарната партийна комисия. В тях той претендира за 60-процентен дял в цинков рудник, който струвал $81 млрд., а бил продаден същата година за 1 млрд. юана. Бан Ънпей дал зелена светлина за сделката.

Списание “Кайджинг” твърди, че милиардерът, придобил рудника, е Лю Хан, бивш шеф на “Халонг груп”, най-голямото частно предприятие в провинция Съчуан. В публикацията се прави предположение, че Лю е свързан с Чжоу Юнкан, бивш ръководител на сигурността в Китай. Също така са пуснати постове в интернет, в които се критикува съпругата на Бан Ънпей – Чжан Хойцин, бивша сервитьорка в къща за гости, издигнала се до партиен шеф на енергийната компания на Юнан.

През август 2015 г. Бан Ънпей е изключен от партията и освободен от поста си. Дисциплинарната комисия на партията дава становище, че с действията си е нарушил сериозно партийната дисциплина и вероятно - Наказателния кодекс. Делото му е предадено за по-нататъшно разследване. 70-годишният Бан Ънпей бе изправен пред съда през юни 2016 г., но тогава магистратите дадоха твърде малко подробности.

Сега съдът в град Анян постанови, че бившият партиен лидер е злоупотребил със служебното си положение. В периода между 2000 и 2013 г. той използвал положението си, в това число на заместник на парламентарната комисия по опазване на околната среда и ресурси, и се е облагодетелствал в сферата на строителството и недвижимите имоти, придобиването на концесионни права и др., твърди още съдът. Ънпей не е вземал подкупите директно, а чрез съпругата си

Чжан Хойцин, която е била “касиер”. В далаверите на семейството са участвали и двама нейни братовчеди. Според магистратите семейната собственост и разходите на семейството му значително надвишават техните законни доходи. “Действах зад нея (Чжан Хойцин), за да се спечелят пари. Понякога съзнателно създавах условия, за да й позволя да си играе с моето име, за да прави пари, като приема подкупи”, казва Ънпей в речта си пред съда.

Сумата на подкупите, които е приел Бан Ънпей, е била огромна, неговите престъпления са много сериозни и социалното им въздействие е особено пагубно”, твърдят от съда. Той бе признат за виновен в получаване на "огромно количество подкупи” и в притежание на големи доходи от неустановени източници. Съдът постанови двугодишно отлагане на присъдата му. Според агенция Асошиейтед прес отложените смъртни присъди обикновено се заменят с доживотни след двугодишно "добро поведение".

Бан Ънпей е поредният високопоставен служител, осъден на смърт в рамките на борбата за изкореняване на корупцията и правителствените разхищения, подета с идването на власт на президента Си Цзинпин. Някои критици го обвиняват, че използва тази кампания и за разправа с политическите си съперници. Сред осъдените десетина високопоставени китайци през последните години е и Чжоу Юнкан, ръководител на спецслужбите и най-влиятелният човек в Китай, опонент на Си Цзинпин. Той бе арестуван за подкупи в размер на $21,3 млн. през 2014 г. и се е признал за виновен по време на закритите съдебни заседания в град Тянцзин. Много от бившите му колеги и роднини също стават следствени по обвинения за корупция. Бившоте му протеже и партиен бос Бо Силай също излежава доживотен затвор за подкупи, корупция и злоупотреба с власт.

Кои други китайски чиновници са били хванати в измама четете в хартиеното издание на "168 часа".