Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследването на опита за въоръжен грабеж на инкасо автомобил с над 120 000 лв. в Средец е пред финал, до дни делото ще бъде изпратено в прокуратурата, съобщиха източници на “168 часа”.

Следващите стъпки са предявяване на материалите, внасяне на обвинителен акт, като най-оптимистичните прогнози са, че делото може да влезе в съда още в края на тази година.

Преди това обаче предстои разделянето му на две –

ще се води отделен

съдебен процес за смъртта на Христо Борецов

и друг за въоръжен грабеж срещу братовчед му Бойко.

В първите дни след нападението над инкасото в Средец на 7 февруари т.г. досъдебните производства бяха две, но впоследствие бяха обединени заради събирането на доказателства и извършването на експертизи.

Те са около десетина и вече са готови, уточниха от окръжната прокуратура в Бургас.

"Надяваме се разследването да приключи в максимално кратки срокове", коментира единият от наблюдаващите прокурори Георги Чинев.

То вече бе удължавано на няколко пъти, последно - до края на октомври.

От прокуратурата са категорични, че обвинението срещу оцелелия Бойко Борецов остава за опит за въоръжен грабеж, въпреки че по газовия пистолет, който е носел братовчед му, не е открито негово ДНК. Тезата на държавното обвинение е, че дори единият от съучастниците да е държал пистолета, той е действал в умисъл с другия, като в подобни случаи е без значение кой физически е носел оръжието.

Наказанието по чл.199, ал.1 от НК, по който сега е обвинен Бойко (опит за въоръжен грабеж), е тежко – законът предвижда дори доживотен затвор без замяна, а минимумът е от 15 до 20 г.

Фактът, че

по газовия пистолет

не е открито ДНК от Бойко,

е основният мотив защитата да иска преквалифициране на обвинението в по-леко.

Аргументът е, че в случая става дума за т.нар. ексцес - когато действието на единия съучастник надхвърля това, което те са говорили предварително. Както за много други неща в България обаче, и по тази тема магистратите са разделени на две, коментират юристи. Според едното становище при ексцес на единия съучастникът не трябва да носи солидарна отговорност.

Досега това становище се застъпва от част от магистратите във ВКС. Има обаче и такива, които споделят обратното мнение, допълват юристи.

Когато на 7 февруари сутринта Христо и Бойко се качват в колата на бащата на Бойко – бивш полицай, пенсионирал се само месеци по-рано, двамата братовчеди са сигурни в успешната си мисия.

Въоръжени с два спрея, купени от ловно-рибарски магазин, и с газов пистолет, те вярвали, че лесно ще обезвредят охранителите, ще се метнат на инкасовия автомобил с парите и ще се измъкнат невредими.

Като по екшън филмите, които двамата 20-годишни младежи обичали да гледат.

Още повече че Бойко е работел замалко в охранителна фирма, която се занимавала именно с инкасо и е

минавал по същия

маршрут, по който се движела колата мишена

Нещата обаче се развиват по съвършено различен сценарий, при който Христо Борецов заплаща момчешката авантюра с живота си. Той е прострелян в сърцето от един от охранителите, докато опитва да подкара автомобила с парите. Бойко прави опит да избяга, но е задържан след кратко преследване в центъра на Средец. Осем месеца по-късно той все още е в ареста към бургаския затвор. Обитава тясна килия и излиза по един час на ден в карето за разходка.

Докато е в килията, няколко пъти младият мъж получава хипертонични кризи. Прави безуспешни опити да замени постоянния с домашен арест.

Магистратите са непреклонни – Борецов трябва да остане в ареста, тъй като е обвинен в тежко престъпление – опит за въоръжен грабеж в особено големи размери.

Семейството му е напълно сломено от резкия обрат в живота на Бойко.

Но докато неговите родители все пак имат някаква надежда, очакват съдебен процес, почернените родители на Христо са принудени всеки ден да живеят с мисълта, че синът им няма да се върне.

Отношенията между двете семейства доста се обтегнали след случилото се. Напрежението ескалирало най-вече след твърденията на Бойко, че не е знаел за пистолета, който Христо носел, и че бил подведен от него.

Враждата между двете семейства стана дори повод при едно от делата за мярката на Бойко съдът да го остави в ареста поради

заплаха от линч, ако

Борецов е на свобода

"Според съда извън посочените обстоятелства – извършеното престъпление и настъпилия вредоносен резултат – смъртта на неговия съучастник и първи братовчед Христо Борецов, съществува реална възможност от саморазправа и други отношения на тази основа, които биха могли да имат тежък резултат. Бургаският окръжен съд смята, че взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" до голяма степен охранява живота и здравето на обвиняемия... Мярката "домашен арест" не може да възпрепятства евентуално престъпни посегателства – саморазправа и лични отношения на роднините на Борецов", се казва в мотивите на окръжния съдия Събчо Събев, гледал делото за мярката за неотклонение на 10 август.

"Не знам какво са си мислили, какви филми са гледали, но дори и да не бяха ги хванали на местопрестъплението, щяха да ги задържат до час. Това е тежко престъпление, в такива случаи се блокират всички пътища, входове и изходи в региона. Нямаше да имат никакъв шанс, особено с колата, с която са се придвижвали. Но явно мисълта за многото пари ги е поблазнила", коментира бивш следовател, близък до сем. Борецови.

Той, както и всички останали роднини и приятели на двамата първи братовчеди са шокирани от безрасъдната им постъпка.

До 7 февруари 2016 г. Христо и Бойко нямат никакви регистрации в полицията, никога не са попадали в полезрението на МВР за каквото и да е престъпление. И двамата са запалени по бодибилдинга, тренират усилено. И двамата за кратко са работили към охранителни фирми. Семействата им минават за средно статистически - нито бедни, нито много богати.

В 8,55 ч в понеделник, 7 февруари, маскирани и въоръжени с пистолет и спрей, братовчедите атакуват инкасо автомобил на пощата в центъра на Средец. Те нападнали в момента, в който бусът паркирал в задния двор на пощата, за да достави 120 хил. лв. за пенсии. Първоначалният план на Борецови бил да отвлекат автомобила с парите. Пристигнали в Средец няколко часа по-рано и се укривали в ламаринена пристройка в двора на пощата.

Нападнали двамата гардове на 37 и 57 г., докато те слизали от автомобила. Маскираните

изпръскали двата спрея в лицата на охранителите. Носели и белезници,

с които да ги закопчаят, но не успели да ги използват. Още докато се мъчели да изкарат инкасовия автомобил от непочистения от снега двор, гардовете се окопитили. По-възрастният, който е бивш военен, стрелял два пъти по колата от около метър разстояние.

Единият куршум ранил фатално Христо, засядайки в сърцето му. Според съдебни медици куршумът е минал под ъгъл през панорамното стъкло на колата, проникнал в гръдния кош странично, пронизал е белия дроб, сърцето и е останал в тялото на 20-годишния Христо.

Проектилът причинил огромен вътрешен кръвоизлив, но въпреки това Христо успял да тича около 200 метра надолу по улицата в отчаян опит да избяга. Когато пристигнал екип на Спешна помощ, младият мъж вече бил мъртъв.

Все още за смъртта на младежа няма повдигнати обвинения.