Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прищявка на партийните функционери е причина за строителството на ядрена мощност в опасната сеизмична зона

Преди сагата със сегашните реактори за АЕЦ "Белене" въпросната електроцентрала е забъркана в друг скандал.
Преди 30 години България поръчва първия реактор за "Белене". Тежащ 32 тона, произведен в заводите на "Шкода", той бавно поема по своя път по река Дунав към родината ни. Когато пристига тук, проектът е замразен.
Така прекарва 16 години на брега на Дунава, преди да бъде откупен за доста по-малко пари обратно от руснаците.
Решението за строеж на втора атомна централа се взема за една нощ от политбюро.
Бързото вземане на решение не дава добър резултат, защото за площадка на новата АЕЦ е избрано възможно най-неподходящото място - в близост до разломната област Вранча. Руснаците по-късно искат смяна на мястото, но от наша страна срещат отказ. Преди безопасността България поставя загубата на вече вложени средства. Преди първият реактор да дойде на българска земя, се прави изследване и се изгражда фундамент, който да издържи на земетръс от девета степен по скалата на Рихтер, за да се избегне загубата на пари. С неговото построяване се започва и строеж на цял град за работниците на бъдещата АЕЦ.
Идва и времето на първия реактор. Руснаците са претоварени с поръчки и ни препоръчват да закупим реактор с мощност един гигават от заводите на "Шкода" в Пилзен. Цената му е 100 млн. рубли, което означава 30 млн. лв. Чехия ни го праща с кораб по Дунав.
Спирането на проекта идва през 90-те години, когато учените обявяват, че поръчаният реактор е от чернобилски тип и е изключително опасен. Твърдение, което се оказва невярно, защото чешката машина е класически водо-воден реактор, а чернобилският е канален с графит.
Оказва се, че далеч не сме направили добър избор, следвайки съвета на руснаците. Те от своя страна прекратяват 16-годишното му стоене на брега на Дунава,
като го купуват за сума, значително по-малка
от първоначалната
А на мястото му остава дупка, която по-късно се пълни с вода и на нейно място така и не поникна АЕЦ. Няколко години по-късно "потенциално опасният" ядрен реактор вече работи в Калининската АЕЦ и произвежда ток за Москва.