Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Русия планират голяма реформа на силовите структури. До президентските избори през 2018 г. се предвижда Федералната служба за сигурност (ФСБ), приемник на съветския КГБ, да прерасне в министерство на държавната сигурност, съобщи в. “Комерсант”.

Събеседници на изданието твърдят, че с промяната на практика се връща Комитетът за държавна сигурност (КГБ) на СССР. В новото мегаминистерство ще влязат Министерството на извънредните ситуации, Службата за външно разузнаване и повечето структури на Федералната служба за охрана (ФСО). От нея ще се запази само Службата за сигурност на президента, която ще контролира спецвръзките и транспортното обслужване на висшия държавен елит.

Новото министерство ще получи и други пълномощия: то ще разследва наказателни дела, които ще се образуват по материали нова структура на Следствения комитет и МВР, и ще осъществява процесуален надзор над тях. Преди надзорът е изпълняван от главното управление за процесуален контрол на Следствения комитет, което в момента е закрито. Сега се очаква връщане на следствието в надзираващата го Главна прокуратура.

А функциите на Министерството на извънредните ситуации вероятно ще бъдат поделени между МВР и военното министерство.

Министерството на държавната сигурност ще осигурява и сигурността на всички правосъдни и силови структури, отбелязва “Комерсант”. Предполага се, че следственото управление на новото ведомство ще е ангажирано с производството по

знакови за държавата наказателни дела,

които по принцип са в компетенциите на следствието и на Министерството на вътрешните работи.

Според източници на изданието след реформите Следственият комитет ще престане да бъде самостоятелен орган, а шефът му ще разчита в новата структура на висока, но лишена от висши управленски пълномощия длъжност. Следственият комитет отново може да стане структура при прокуратурата на Русия, от която той е бил изваден през 2011 г. Съответно ще бъдат понижен статутът му и статутът на главните му управления.

Реформата ще включи и Министерството на извънредните ситуации: войските на гражданската отбрана, спасителните, пожарните и другите служби може да минат към Министерството на отбраната, а Държавният противопожарен надзор – към МВР.

Събеседници на “Комерсант” уточняват, че подготовката за реформата е започнала с ликвидацията на Федералната миграционна служба и на Федералната служба по контрол на търговията с наркотици, чиито функции преминаха към МВР. Освен това от вътрешни войски и някои органи на МВР

през април бе създадена Националната гвардия,

която получи много пълномощия на МВР. Тя бе оглавена от Виктор Золотов, дългогодишен шеф на охраната на Владимир Путин.

През лятото и в началото на есента бяха извършени арести на високопоставени служители на МВР и на Следствения комитет. Сред тях бяха и шумният арест и изправянето пред съда на шефа на управлението на МВР за борба с корупцията Дмитрий Захарченко, чиито роднини се оказаха милионери.

Според източници на “Комерсант” новата схема на разследване вече се прилага по делото на кръстника на руската мафия Захарий Калашов (Шакро), смятан за наследник на Чичо Хасан, и на хора от обкръжението му. То започна по член от Наказателния кодкес за създаване на престъпна група. С делото се занимава ФСБ, макар че този член е за деяния извън компетенцията на разузнавателната служба.

С други аспекти от престъпната дейност на мафиота са ангажирани МВР и Следственият комитет. Според изданието ФСБ де факто осъществява процесуален контрол над всички разследвания за Калашов и кръга му.

“Ако преди ние, оперативните от ФСБ, само подпомагахме разследването, сега ни е поставена задача да го контролираме от образуването на делото до предаването му в съда”, казва пред “Комерсант” един от служителите на ФСБ. Той допълва, че това се отнася за

знаковите дела, а също и

за свързаните с корупция

Служителите на ФСБ ще проверяват и оценяват как следователите използват информацията от спецслужбите.

В силовите структури и органите на реда не коментират официално информацията за нов КГБ. Източници от прокурата казват пред “Комерсант”, че не им е известен план за връщане на следствените структури към надзорно ведомство. В няколко служби потвърждават, че се обсъжда въпросът за закриване на Министерството на извънредните ситуации.

Министерството на държавната сигурност на СССР съществува от 1946 до 1953 г., припомня “Комерсант”. То е наследник на Общоруската извънредна комисия за борба с контрареволюцията и саботажите (ВЧК), на Обединеното държавно политическо управление (ОГПУ) и на Народния комисариат по вътрешните работи (НКВД).

Новото тогава министерство е оглавено от началника на главното управление за контраразузнаване и зам.-министъра на отбраната Виктор Абакумов. През 1951 г. обаче той е арестуван по обвинение в държавна измяна и три години по-късно, след смъртта на Сталин, е разстрелян в изпълнение на присъда на Военния съд.

По късно по съветско време министерството на Абакумов е закрито и част от пълномощията му преминават към МВР, а друга част - към новосъздадения Комитет за държавна сигурност (КГБ).

Оценки за реформата

Андрей Колесников, ръководител на програмата “Руската вътрешна политика и политически институции” в московския център “Карнеги”, смята, че планираната реформа на силовите структури е част от по-широк план за реформа на системата до 2018 г., когато в Русия ще има президентски избори.

На второ място според него това е опит за финансова оптимизация на тези служби. На трето е отражение на вътрешни боричкания в органите на реда. На четвърто — “...системата трябва да бъде реформирана според разбирането на Путин за ефективност - казва Колесников. - Но ако наистина бъде създадено мегаминистерство, то ще бъде чудовище с много големи правомощия, сред които и правото да нарушава неприкосновеността на личния живот.”

Защо такова министерство не е безопасно за Путин и какви рискове крие, четете в хартиеното издание на "168 часа"