Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

420 млн. евро откриват в жилището на сестра му и в швейцарска банкова сметка. До 3,8 млн. долара струват апартаментите на роднините му.В автопарка им за $380 хил. има мерцедеси, лексуси и поршета

Бившият и.д. шеф на Главното управление на икономическата сигурност и противодействие на корупцията полковник Дмитрий Захарченко би могъл да попадне в класацията на "Форбс" по богатство.

По сметката на семейството му в швейцарски банки са открити 300 млн. евро, а при обиск в жилището на сестра му Ирина в Москва - 8,5 млрд. рубли (120 млн. долара). Вместо във "Форбс" обаче Захарченко попадна в килия в изолатора за временно задържане и ще бъде съден за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение.

"Парите не са мои и не бяха намерени в мое жилище и в моя кола. Мен винаги повече от всичко ме е интересувала кариерата", казва Захарченко пред в. "Комсомолская правда". Той твърди, че прекрасно е знаел кой може да го следи.

Пътят на Дмитрий Захарченко към върха на структурата, която се бори с корупцията в Руската федерация, тръгва от родното му село Волошино, на 250 км от областния град Ростов на Дон. Баща му Виктор дълго време е директор на местното училище, а майка му Валентина Николаевна – учителка по математика. Преди пет години решават да заминат за Ростов на Дон, а след това и за Москва и продават едноетажната си кирпичена къща, в която е прекарал детството си бъдещият полковник милионер. Дмитрий – Дима, израства на село като спокойно момче. "Изпълняваше всичко, каквото казвахме. Беше отличник", спомня си днес пред "Комсомолская правда" бившият му учител по трудово обучение Григорий Лушченко. След училище Захарченко се записва да учи в Академията за държавна служба в Ростов на Дон.

Мечтата му е да работи във Федералната служба за сигурност (ФСБ). Освен в Академията за държавна служба той се записва задочно и в историческия факултет на Ростовския държавен университет, който по това време е ковачница на кадри за ФСБ. След което Захарченко заминава да търси щастието си в Москва.

На въпрос кой помага на Захарченко да попадне в Москва бивш служител, пожелал анонимност, казва, че това може да е бил бившият зам.-шеф на Департамента за икономическа сигурност на МВР Андрей Хорев.

От обикновен оперативен работник Захарченко прави рязък скок в кариерата си – става началник на отдел и заместник-началник на Главното управление за икономическа сигурност и противодействие на корупцията в МВР (ГУЕБиПК). С управлението са свързани скандали за корупция. През 2014 г. сътрудници на ФСБ задържат бившия шеф на ГУЕБиПК на МВР на Русия (2011-2014) Денис Сугробов. Смята се, че той и заместникът му Борис Колесников (хвърлил се по време на разпита от прозореца на шестия етаж на Следствения комитет на Русия) са създали престъпна група, в която са участвали и други сътрудници на ведомството, разказва бивш служител пред "Комсомолская правда". Според друг бивш служител, също цитиран от изданието, Захарченко не е имал сериозни разработки и постижения. Но той бил амбициозен и се стремял да се прехвърли от оперативната работа, където отговарял за пазарите, към структурата, която се занимава с корупцията във висшите ешелони на властта.

Според колеги на полковника милионер Захарченко доходът му от полицията за миналата година е бил около 3 млн. рубли, в това число и премиите. Трудно може да се обясни как само през последните три години роднините на и.д. началника на антикорупционното звено са придобили няколко елитни жилища в Москва, Ростов на Дон и коли за стотици милиони. Едно от най-шикозните жилища – с площ 160 кв. м и пет стаи, се намира в жк "Имперски дом" в Москва. Жилището, купено през 2013 г., се води на името на непълнолетната му дъщеря Уляна,

но именно в него в последно време е живял арестуваният полковник. Според оценка на специалисти по недвижими имоти апартаментът струва над 250 млн. рубли (3,8 млн. долара), отбелязва сп. "Лайф". Друго – тристайно жилище, 73 кв. м, се намира в жк "Шуваловски" и струва около 770 000 долара. По документи се води на майката на топполицая. Друго, с площ 73 кв. м и на стойност около 460 хил. долара, принадлежи на бившата съпруга на полковника Марина, която има и два терена във вилното селище "Алексеевка-2" за около 154 000 долара. На родителите и сестрата на Захарченко в град Ростов са записани пет жилища: едно - 594 кв. м, друго - 200 кв. м, както и три къщи в родното село на полковник Захарченко в околностите на Ростов. Семейството му има нелош автопарк от пет автомобила бизнес класа за около 380 000 долара. Сестрата на полковника има Mercedes Gl500 за 123 000 долара и Lexus GX460 за 80 000 долара. Съпругата на офицера има Porsche Cayenne Hybrid и Mercedes ML, общо за над 90 000 долара. Баща му - Mercedes ML за 60 000 долара, който е бил каран от полицая. По данни на следствието именно в него е задържан Захарченко от сътрудници на ФСБ на РФ с крупна сума пари. По данни на "Лайф" следствието смята, че голяма част от придобивките на Захарченко и неговите роднини са от периода 2012-2013 г., когато той е работил в Управление "М" на МВР, където е разследвал корупцията в отрасъл металургия. При обиските в жилищата му са намерени документи по въпроси, с които се е занимавало управлението, разказва източник от органите на реда пред "Лайф".

Възможно ли е човек да събере толкова пари? Както Захарченко, така и роднините му отричат да знаят нещо за намерените милиони. "Със сестра ми се виждам рядко: може би веднъж на половин година. Не сме в много близки отношения.

Не знам с какво се занимава тя. Мисля, че собственикът на тези пари ще бъде намерен скоро. Баща ми работи във финансовата сфера, заема пост в банка. Но нямам общ бизнес с тях", казва Захарченко в специално интервю за "Комсомолская правда".

"Дойдох за последно в столицата преди две седмици – лекувам се в клиника. Отидох в жилището, погледнах – всичко беше чисто, и си тръгнах. Не съм забелязала никакви пари" казва от своя страна сестрата на Захарченко - Ирина Разгунова, в чийто апартамент бяха открити пачките с долари. Тя не помни кой още има ключ от жилището й, което се води на нейно име, но е сигурна, че брат й не знаел за този апартамент.

70-годишната майка на Дмитрий Захарченко - Валентина Николаевна, често се връща от Москва в Ростов на Дон. Тя се съгласява да говори с "Комсомолская правда" през шпионката на вратата.

Какво твърди по въпроса с парите майката на полковника четете в хартиеното издание на "168 часа"