Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експертиза на музея и прокуратурата в Шумен установи: калта по предметите е от района на Близкия изток. Проверяват дали “иракската пратка” е част от трафика с ценности на ДАЕШ

Заподозреният за връзки със "Сивите вълци" и че е част от трафика на ИДИЛ с шумерски ценности Вейсел Санлъ сензационно разказа версията си пред "168 часа".

Срещу него се води разследване за незаконно притежание на културни ценности. Причината е, че при спецакция полицията откри в гараж в Шумен, че той е скрил там 19 мраморни антики и шумерска плоча, чиято стойност надвишава милион долара.

По този повод телевизия "Нешънъл джиографик" неотдавна в три поредни серии излъчи филма "Кървави антики". Шумен бе представен като център на търговията на ИДИЛ със старинни артефакти.

"Някои от антиките са собственост на колекционери, които бяха оставени при мен. Най-вероятно те ще протестират срещу тяхното конфискуване от българската полиция.

Не е изключен скандал заради задържането на антиките и започналото разследване", заяви пред "168 часа" Вейсел Санлъ. Той е заподозрян и за връзки със "Сивите вълци" "Предметите, които вие наричате антики, са изработени в Турция, в цехове на известната компания "Атиксан".

Те не са оригинали, да не се заблуждаваме", отсече Санлъ. Обвиняемият е оптимистично настроен за делото срещу него. Очаквал да постигне споразумение с прокуратурата. Надява се на справедливо решение от българското правосъдие.

Прокуратурата и полицията обаче категорично отхвърлят защитната версия на Санлъ, че античните предмети са изработени в цехове на компанията "Антиксан" в турския град Измир.

Аргументите им - една от последните експертизи по делото, изготвена от археолози в Регионалния исторически музей в Шумен, показала, че намерените в гаража предмети от древността са оригинали.

"Само някои са копия на антики, изработени в древността. Така че, защитната теза с "Антиксан" увисва във въздуха. Напълно несъстоятелна е", разкриха пред "168 часа" наши източници.

При полицейското разследване се оказало, че тежестта на антиките, някои от които над 200 кг, било голям проблем за по-бързото приключване на досъдебното производство. Работата по делото, известно в археологическите среди като "иракската пратка", е под надзора на Окръжна прокуратура Шумен.

Експертизата от музея в Шумен установила, че по мраморните късове и статуите има остатъци от пръст и засъхнала кал. Според тях те очевидно са изровени от района на Близкия изток. От прокуратурата също потвърдиха, че калта е оттам. Заради това някои допускат, че находките може и да не са от музей.

По въпроса има спор, тъй като са събрани данни, че терористи от "Ислямска държава" чрез интернет може да са доставчици на антиките.

Изследването в шуменския музей показало, че предметите са от района на Близкия изток, според твърденията на археолозите Здравко Димитров и проф. Николай Овчаров. Експертите също твърдят, че находките в шуменския ламаринен гараж, известен като "Малкия Лувър", не са фалшификати, а оригинали.

"В хода на полицейското разследване бяха събрани достатъчно доказателства, че античните предмети са оригинали. Временно те се намират в Историческия музей в Шумен на съхранение", заяви пред "168 часа" зам.- окръжният прокурор Маргарита Георгиева, която наблюдава делото. Тя обясни, че разследването се позабавило заради сложните експертизи.

От прокуратурата заявиха, че по делото предстои да бъдат привлечени и други лица. В техните домове във Върбишки села и Нови пазар също бяха открити антики.

"Все още няма решение от прокуратурата каква ще бъде съдбата им. Ще останат ли при нас, или не. Експертизата, която бе решаваща за приключването на делото, бе изработена от наш екип."  От свои източници, запознати с материалите по делото, "168 часа" научи, че въпросната експертиза била твърде обща и повърхностна.

Просто били описани историческите находки и от коя епоха са. Както и в коя част на света има такива уникати. А за иззетите древни монети, почти в промишлени количества, само било посочено при кой владетел са изсечени.

Защо според проф. Владимир Чуков България е част от трасето на "Ислямска държава" четете в хартиеното издание на "168 часа"