Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сериозни здравословни проблеми е имал наблюдаващият прокурор по делото за убийство срещу Емил Първанов-Ембака, научи наш репортер

Обвинителят от Благоевград Георги Качорев напусна системата по своя молба на 14 септември. Той изпревари готвената му дисциплинарно проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, заради неизвършени процесуално-следствени действия в продължение на 7 месеца по разследването на убийството, което Ембака извърши на магистрала "Струма".

Тежкото престъпление бе извършено на 26 юни 2015 г. около 13,30 ч на строящия се лот 4 на магистралата от Сандански до Кулата. Участъкът бил забранен за движение на автомобили, но въпреки това Първанов с колата си "Сеат" не се съобразил, не спрял на вдигната палка от охранителя на обекта и продължил да шофира. Тогава бившият легионер Николай Чивиев, който работел като координатор на обекта, го настигнал със служебната кола "Форд мондео", за да го спре.

Ембака обаче извадил нож, грабнал камъни и започнал да ги хвърля по Чивиев и колегата му Ботьо Илиев. С един от големите камъни ударил по главата Чивиев, който паднал на земята, облян в кръв. Откаран бил до болницата в Сандански, но там установили, че е починал. Ембака също стигнал до здравното заведение, но щом разбрал за смъртта на Чивиев, избягал.

Около 5 месеца бе в неизвестност и се предаде сам в прокуратурата в началото на ноември. Прокурор Георги Качорев му повдигна обвинение за убийство по чл. 115, според което след 8 месеца престой в ареста, обвиняемият трябва да бъде пуснат на свобода.

За да остане по-дълго, трябва да има по тежко обвинение, каквото обаче прокурор Качорев не успя да му повдигне навреме и така Ембака надлежа с 3 дни задържането си под стража и трябваше да напусне ареста. Междувременно бе обвинен за закана с убийство и палеж, заради което остана зад решетките. По-късно обвинението срещу Ембака бе преквалифицирано в убийство по хулигански подбуди, което е по-тежко.

След като се разбра за пропуска на обвинителя, главният прокурор Сотир Цацаров се разгневи и поиска дисциплинарно производство и пълна проверка на делата, които е водил прокурор Качорев.

На 28 юли в прокурорската колегия на ВСС с два поредни входящи номера са вкарани първо молбата на Качорев за напускане и след това искането за дисциплинарката. Така до проверка не се стигна, а колегите на Качорев гласуваха оставката му.

Сотир Цацаров обяви, че 7 месеца и два дни Качорев не е работил по делото срещу Ембака. Имало и съмнения за други разследвания, които е забавил. 10 месеца не предприел нищо по дело за причинена смърт по непредпазливост при катастрофа. Разследвал е години наред данъчен измамник, който междувременно изчезнал в чужбина и се наложило да го издирват. Потърсен от наш репортер за коментар на обвиненията и за да изложи своята позиция по скандала, прокурор Качорев отказа.

Допреди 10 г. той бе следовател в ОСлС Благоевград. След драстично свиване на щата на следствието, на 8 февруари 2006 г. е назначен в Районна прокуратура с ранг "прокурор в ОП". Три години по-късно е командирован поради "служебна необходимост" в Окръжната.

Наблюдава разследванията за тежки престъпления - наркотици, контрабанда, убийства.

През 2009 г. получава от фондация "Джовани и Франческа Фалконе" почетния знак заради внесени и разследвани множество дела срещу дилъри на дрога и видни представители на кримиконтингента в Пиринско.

Осъдителна присъда постигна и за убийството на бизнесмен от съдружника си в офиса на общата им фирма в Банско. Стигна до споразумение с тираджия за контрабанда на цигари за над 2 млн. лв. през ГКПП Кулата.

През 2009 г. започва досъдебно производство за изградена престъпна структура за разпространение на наркотици в Банско и Разлог, незаконно лихварство, имотни измами и др. Събрани са 43 тома материали, но няма повдигнати обвинения.

Един от заподозрените, че има отношение към групировката, е бизнесменът Васил Донев-Доневио, който обаче бе убит през 2012 г.

Синът му прави опити да получи обратно иззетите по това разследване голямо количество пари, но прокурорът, а след това и съдът му отказват с мотив, че разследването продължава. Качорев бе и прокурорът по делото срещу брата на футболната ни звезда Димитър Бербатов. Асен Бербатов бе обвинен, че е продал на двама души 1,45 грама кокаин и че е шофирал без книжка. Съгласи се на споразумение с условна присъда и да му се отнеме книжката за 1 г. В края на м.г. обаче главният прокурор Сотир Цацаров поиска ново разглеждане на делото, защото откри, че има допуснато съществено процесуално нарушение, тъй като по това време Асен Бербатов е бил с отнета книжка и няма как да бъде лишен от правоуправление повторно.

"Имаше здравословни проблеми, но не им обръщаше внимание. В последните месеци обаче явно не издържа и те се обостриха. Това му пролича на физиката. Драстично отслабна. Свали поне 20 кг за няколко месеца", коментират колегите му в Благоевград. Репортерска проверка показа, че през миналата година той не е излизал в болнични.

Какво става след като подава молба за напускане на работа и с какви имоти се сдобива, четете в хартиеното издание на "168 часа"