Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на “Либърти медия” Джон Малоун прибавя и спорта към колекцията си от забавления в САЩ.

Медийният милиардер Джон (Дарт Вейдър) Малоун е съвсем близо до сделката, с която ще сложи ръка върху най-печелившия и атрактивен спорт. 71-годишният янки вече посяга към Формула 1, след което в частния инвестиционен фонд, който управлява този спорт, ще влязат $8,5 млрд.

Това се очаква да стане в близко време, като в колекцията на Малоун, притежаващ в Щатите впечатляваща колекция от медии, телекомуникации и шоубизнес, ще се прибави и най-атрактивният от всички бензинови спортове.

Прякора си Малоун дължи на бившия американски вице-президент Ал Гор, нарекъл го на емблематичния представител на Тъмната страна заради агресивността при сключването на сделките.

Това се очаква да стане реалност, след като окончателно приключат разговорите със "CVC кепитъл партнърс" - компанията, контролираща света на Ф1 в продължение на малко повече от едно десетилетие.

Дали това е краят на ерата на гурото в този спорт Бърни Екълстън, е другият въпрос, на който се очаква отговор най-рано през следващата седмица, когато според информации на американските медии всичко трябва да бъде финализирано.

Бъдещето на "големия малък шеф" (Екълстън е висок 165 см), който сега е главният изпълнителен директор, ще е основният въпрос пред новия собственик на Формула 1. Според Радио файф янките били склонни да запазят позицията на 84-годишния англичанин.

"Аз ще правя това, което винаги съм правил. Каква роля мога да играя (след края на сделката – бел. ред.), е лично моя работа", заявил преди дни за медиите Екълстън, усмихвайки се зъбато.

В същото време обаче се чува и твърдението, че Чейс Кари, един от "лейтенантите" на Рупърт Мърдок в бившата "Нюз корпорейшън", е бил нарочен за мястото на Бърни.

Няколко различни източника сочат следната схема. Първоначално "Либърти медия" купува дял от Формула 1 от 20 процента, преди да поеме пълния контрол над спорта, когато ще бъде платена и цялата сума от $8,5 млрд.

Направеният през миналата година анализ на американското списание "Бизнес енд спорт рисърч" (B&S R) показва, че за една година "CVC кепитъл партнърс" е направила печалба от $4,4 млрд. от Ф1. Освен други фирми акционери в този фонд сега са "Уедъл и Рийд" (20%) – мениджърски фонд, свързаната с Барни "Бамбино тръст" (8,5%) и самият Екълстън (5,3 на сто).

Глобалната медийна империя на завършилия университета в Йейл Малоун включва "Дискавъри комюникейшън", тв каналите "Дискавъри" и "Юроспорт", "Върджин медия", а в спорта на чисто американско ниво – собственик на бейзболния "Атланта Брейвс".

Според "Форбс" Джон Малоун в момента притежава 184 млрд. долара, като само през миналата година е прибавил към сметките си $7,1 млрд. В класацията на най-богатите хора в света

Дарт Вейдър заема скромното 68-о място. Британски медии разкриват, че интересът на американеца към Ф1 е отдавнашен, като сегашната сделка е била предшествана от друг опит да се стигне до подписване на контракт още през 2014 г.

Прякото управление на спорта обаче се осъществява от "Формула оан груп" на Екълстън, който де факто контролира спорта изцяло и прави парите си от търговските права в него, от спонсорските договори, от телевизионните права, както и от цялостната организация на шампионата – пистите, таксите за участие в първенството, входните такси и дори търговията на най-малките фирми около всичките 21 писти в календара.

Въпреки че годишните приходи от Ф1 са направо зашеметяващи, в спорта има силно противопоставяне на "Формула оан груп" заради "ненормалното разпределение на печалбите" между отборите. Затова има сериозен натиск за реорганизация с цел повече справедливост при отделянето на средствата за "големите" и "малките" отбори във формулата.