Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕИЗВЕСТНОСТ: Никой не знае какви драми се крият зад дебелите стени на ВУЗ-а.
НЕИЗВЕСТНОСТ: Никой не знае какви драми се крият зад дебелите стени на ВУЗ-а.

РЕКТОРЪТ на Висшия ислямски институт (ВИИ) доц. Ибрахим Ялъмов ще бъде отстранен от длъжност поради прикриване на случая с изключена студентка, отказала секс на преподавател от Турция.
По-късно тя е изгонена с обвинение за безразборен секс с други свои колеги. Свидетели са двама кандидат-имами, които по-късно се отказват от показанията си и твърдят, че са ги дали под натиск.
"Ректорът е участвал в "замитането на скандала под чергата" - твърдят източниците на "168 часа". Той не е представил пред ръководителя на мюсюлманското изповедание проф. Недим Генджев и пълен доклад за състоянието на ВИИ от времето на встъпването му в длъжност през 1997 г., поради което ще трябва
да си подаде оставката
"Не са ни предоставени нито протокол от заседание на Академичния съвет (АС) за изключване на студентката, показанията на имамите, обвинени, че са прелюбодействали с момичето, правото на отговор и показанията на самото момиче, както и становище на студентския съвет към Висшия ислямски институт. Мотивите за изключването също не са ясни" - каза пред "168 часа" Николай Панков - началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет.
Както вече писа "168 часа", А. М. от Асеновград беше изключена без право да завърши, тъй като отхвърли ласките на преподавател от Турция. Скандалът е бил прикрит от главния мюфтия Мустафа Хаджи, който е знаел всичко по случая - убедени са запознати.
"Получихме информация, че отново заради сексскандал освен А. М. от Асеновград (19 г.) е била изключена и приятелката є Ф. Т. (Името є се пази в редакцията) - казва още Панков. Някои от студентите и преподавателите в института наистина са си
устройвали сексоргии
След като А. М. е отказала секс на турския преподавател, това е било използвано срещу нея" - казва още началникът на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Изключен е бил и студент, също замесен в сексоргиите. Неговите приятели, сега имами в Пловдивско, са подали фалшиви декларации, че са правили секс с красивата А. М., за да прикрият сексмераците на преподавателя от Турция - уточняват запознати със скандала.
ВМДС ще иска специална комисия с участието на представител на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет да разследва случаите във Висшия ислямски институт.
Недим Генджев вече е разпоредил цялата документация за
изключените студенти
да му бъде предоставена. До момента никакви документи не са постъпили.
"Категорично се противопоставяме на укриването на доказателства от ректора и отказът на публичност по случаите" - пише в писмо на ВМДС до в. "168 часа"
Проф. Генджев негодува, че от страна на ректора на института не е направено нищо за
подобряване
на дисциплината, морала и етиката в повереното му учебно заведение, което е поделение на Главно мюфтийство.
"Странно е, че апартаментите на студентите - момичета и момчета са на един етаж и свободно могат да правят секс, без някой да ги контролира" - казва Николай Панков. - Всеки студент, подгонен от половия нагон, може да почука на вратата на момиче по всяко време. Без ограничения" - продължава той.
Според него има
доста въпросителни
какви са ролята и отговорностите на Дианет (Дирекцията по религиозните разпоредби на Република Турция) в управлението на института.
"По усмотрение на преподавателите от Турция кореспонденцията на ВИИ, създаден с указ на Министерския съвет, от години се води на турски език и се укрива" - твърди Панков.
Според експерти от Висшия мюсюлмански духовен съвет частните случаи на мащабно блудство в ислямския ВУЗ са в контекста на предстоящото цялостно разглеждане на състоянието му. Ако в хода на разследването бъдат констатирани неправомерни действия от страна на ръководството, довели до отстраняването на двете студентки, ще им бъдат възстановени
студентските права
и ще им бъде дадена възможност да завършат висшето си образование.
"От набедения за блудство преподавател също ще бъде потърсена отговорност" - заканиха се хората на проф. Генджев.

Доц. Ибрахим Ялъмов, ректор на Ислямския институт:
Специална комисия заседава за изключването!

ДЕЙСТВИТЕЛНО има изключена студентка с инициали А.М. от Висшия ислямски институт.
Крайната мярка е наложена с решение на Академичния съвет въз основа на доклад на специално създадена комисия за разследване на случая. Затова има издадена заповед на ректора. Докладът на комисията се основава на показанията на потърпевшите и на становището на студентската група. Като ректор никога не съм отказвал да давам пояснения, свързани с дейността на института и на студентския живот, заяви ректорът на института доц. Ялъмов. Той отказа повече коментар по темата и изключи мобилния си телефон.

Николай Панков, началник на кабинета на проф. Недим Генджев:

Всяка вечер е имало оргии!

- Г-н Панков, как ще коментирате смесването на студентите - мъже и жени, във Висшия ислямски институт?
- Това е недопустимо смесване на чисто битово ниво. Представителите на Дианета - Дирекцията по религиозните разпоредби в Република Турция, наеха общи апартаменти, а не отделни общежития за мъжете и жените. И какво се получи? Никакъв контрол и съблюдаване на ислямските норми. Това зависеше от ръководството на института и представителя на Дианета, който е и зам.-ректор. Резултатите от смесването не закъсняха - гаврата с девойки, дошли на 16 и 17 години да учат ислям. Те не са дошли с леко поведение, съвсем отговорно го заявявам. Лекото поведение, по думите на ректора Ялъмов, е придобито в Ислямския институт. Съвсем естествено, след като апартаментите са на един етаж, момчета и момичета ще си тропат по вратите, след като вече се осъзнават като мъже и жени.
- Условията ли са причина за инциденти със сексуална насоченост?
- След като ректорът Ялъмов твърди, че момичетата са нарушили ислямските норми, къде е неговата отговорност да предотврати тези изстъпления от сексуално естество? Нещо повече - младите са имали отлична обстановка да си организират оргии всяка вечер.
От друга страна, не ми е ясно как един Академичен съвет ще разглежда "показания на потърпевши". Уточнявам, става въпрос за това, че някой се забавлявал с девойка. И след това той е потърпевш. Срам и позор за дианетските представители и за ректора Ялъмов - жертват едно момиче. Лепват му етикета "лека жена", израснала под техния поглед.
- Как си обяснявате прикриването на скандала?
- Нямам думи! Ръководството на ВУЗ-а прави всичко възможно да прикрие историята. Така става реалност хипотезата за сексуалния тормоз от турския преподавател. Показанията на "потърпевшите имами" за мен нямат никаква стойност. Те са се възползвали по всяко време от тази студентка. Едва ли едно момиче на 18 години има такъв опит да прелъстява, както го изкарват. Забележете, ръководството на института укрива старателно решението и мотивите за изключването на момичето. По-късно разбрахме причината за това - показанията на имамите били на турски език. И самото решение е записано на турски.
- Носи ли ректорът вина за тази сексафера?
- Разбира се. Ректорът рискува да бъде отстранен, защото е прикривал нещо много страшно. Истината за сексмераците на турския представител. Някой се е възползвал четири години от лекото поведение на това момиче. А ректорът си траел. Все едно че нищо не се е случило. Има и куриоз - студентите сядат и пишат донос срещу момичето, с което са били. Обругават честта на девойка, от която са се възползвали. Тези имами от Пловдив в момента възпитават в религиозен морал и етика малки деца. Те са били заставени да напишат тези показания.
- Това единичен случай ли е?
- Не е. Има и друго момиче, което е изгонено.
Първото момиче е принудено да изчезне заедно с родителите си. И да не разказват на никого за случилото се. Не изключвам да са заплашени с физическа саморазправа. С лекото поведение на това момиче се прикрива гузната съвест на турския учител.
- Уволнен ли е ректорът на Висшия ислямски институт, след като не се яви и не представи доклад за дисциплината в учебното заведение?
- С неявяването си ректорът доброволно си подаде оставката, без някой да го притиска. Приемам, че има какво да крие от принципала, какъвто се явява Висшият мюсюлмански духовен съвет. Допускам, че може да има нещо нередно в съдружието с представителите на турския Дианет - Дирекцията по религиозните разпоредби на Република Турция. Те влязоха във ВИИ и средните духовни училища в Шумен, Момчилград и Русе по силата на споразумение, подписано с българската Дирекция по вероизповеданията. Започнаха да финансират образователния процес. Но доколко това финансиране е полезно за българските училища, е отделен въпрос.

СИГУРНОСТ: Доц. Ялъмов не се притеснява за поста си, тъй като е добър педагог.
СИГУРНОСТ: Доц. Ялъмов не се притеснява за поста си, тъй като е добър педагог.
Николай Панков
Николай Панков