Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА СВОБОДА:
НА СВОБОДА:

КУП "неудобни" доказателства, оневиняващи т.нар. "килъри", не са представени от прокуратурата в съда по време на двете дела за мерките на задържаните за убийството на президента на ФК "Рилски спортист" Юри Галев. Това разкриват пред "168 часа" запознати с детайли от разследването. Само преди седмица Софийският апелативен съд (САС) освободи срещу "подписка" четирима от общо петимата, обвинени като участници във въоръжена организирана престъпна група за мокри поръчки. Според магистратите срещу Петър Стоянов-Вожда, Янко Попов-Туцо, Васил Костов, Методи Иванов и Георги Петков няма преки или косвени доказателства да са съпричастни към убийството на Юри Галев. Зад решетките беше оставен единствено Методи Иванов, в чийто дом е открит незаконно притежаван автомат "Калашников".
Решението на САС отприщи

вълна от недоволство

 от страна на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и зам.главния прокурор Бойко Найденов. Афектиран от неочакваното за МВР решение, Цветанов коментира, че вече е склонен да се съгласи с твърдението, че мафията си има държава.
"Пуснаха тези, които са готови да изпълнят мокра поръчка срещу настоящия премиер. Хора, които убиват", допълва и Бойко Найденов. Борисов пък се закани да изпрати всички материали за "килърите" на ФБР и Европол, които да се произнесат за вината на "килърите".
"168 часа" се опита безпристрастно да установи каква е истината.
До момента според разследващите основните козове на обвинението са показанията на осъдения за изнасилване на дъщеря си Борислав Йорданов и оперативна справка за използването на пет предплатени SIM карти, които според твърденията на свидетел са използвани от петимата задържани. Основният

свидетел на обвинението

 - затворникът Борислав Йорданов, твърдял, че преди две години получава поръчка от Янко Попов-Туци да убие Галев. Впоследствие Йорданов се отказва да извърши поръчката.
Извлечение от мобилен оператор сочи, че малко преди и след убийството на Юри Галев от посочените от МВР sim карти са провеждани разговори. Те са осъществени от клетки в района, където са се намирали обвиняемите Методи Иванов, Васил Костов и Петър Стоянов. Според съда обаче липсват категорични доказателства, че по същото време предплатените карти са използвани именно от обвиняемите, а не от някой друг. Причината е, че нито една от тези карти не е регистрирана на името на някой от обвиняемите. Засега не са намерени доказателства и дали точно те са ги ползвали в нощта на убийството. Самите sim карти така и не са намерени по време на обиските в жилищата на задържаните. Не са открити и телефоните, в които са използвани картите.
Освен sim картите, които минават за основен коз на обвинението има и други улики, които могат да доведат до

залавянето на стрелците

 срещу Юри Галев, разказват запознати с разследването. Те не са представени по време на делото за мерките на задържаните, защото нямали връзка с тях. Източници на "168 часа" твърдят, че на мястото на стрелбата срещу Галев е открита пластмасова бутилка от минерална вода и няколко фаса от цигари. От шишето са иззети одорологична (мирисова - б.а.) следа и пръстови отпечатъци. Те са обработени и съпоставени с проби от сочения за физически извършител на покушението Георги Петков-Дачи. При направените сравнения се оказва, че мирисът и отпечатъците на Дачи нямат нищо общо с намерените върху бутилката. Не съвпада и ДНК пробата направена на слюнка от фасовете, открити на мястото. Версията на обвинението се опровергава според специалисти и от балистичната експертиза на гилзи, намерени на местопрестъплението. Близки до разследването са категорични, че те не са изстреляни от автомата, намерен в къщата на Методи Иванов, а друго оръжие не е открито до момента. От автомата на Иванов е иззета ДНК проба. При анализа е установено, че тя е от

неизвестна на полицията

 жена. Със същия автомат е стреляно, установяват криминалистите. Според експертизата няма данни този автомат да е използван при нито едно престъпление, извършено на територията на страната през последните години."Бутилка не знам да е намирана. Останалите улики наистина са открити при обиските и огледите", казва комисар Апостол Славов, зам.-шеф на Областната дирекция на полицията - София. Той обяснява, че действително на мястото, където е бил стрелецът, е открита мирисова следа. Полицейско куче тръгва по нея, но тя се губи в района на близка височина.
На заключението на Апелативния съд, че от мястото , където е бил стрелецът, не са иззети биологични следи, които могат да бъдат свързани с обвиняемия Георги Петков, комисар Славов коментира: "Стрелецът цяла нощ е дебнал под проливен дъжд. Смятате ли, че след него могат да останат годни биологични следи?",
Версията на полицията, че Методи Иванов е човекът, съобщил на сочения за стрелец Георги Петков кога Юри Галев напуска

заведението на Боровец

 се поставя под съмнение от показанията на свидетели. В нощта на убийството Методи и негова позната - Елена, пътуват с кола в района на Боровец. По пътя пукат гума. Заради тъмнината продължават да карат по джанта, докато не стигат малко преди 4 ч. до хотел "Рила". Искат да отседнат там до сутринта, когато могат да сменят гумата. Оказва се, че това е невъзможно. Посреща ги пазачът. Обяснява им, че хотелът не работи. Вместо това им предлага да включи осветлението на двора, за да ремонтират гумата. Това им отнема около час, след което те напускат Боровец. В 5,10 ч. колата им е спряна за проверка извън курорта. Тези факти се потвърждават от показанията на пазача и записи от охранителните камери на хотела. Доказателствата, на които също не е наблегнато пред съда, създават алиби на сочения за ятак на стрелеца, обясняват близки до разследването. Причината е, че според официалната версия на МВР шефът на "Рилски спортист" излиза от заведението си малко след 4 ч., а по това време Методи и Елена все още сменят гума на паркинга и не е сигурно дали са могли да видят, че Галев излиза и потегля към Бели Искър.

 

Психолог замества съда

МВР и прокуратурата са на път да извършат уникална революция в правораздаването. Така юристи коментират назначената от обвинението психологическа експертиза на Георги Петков, сочен като физически убиец на Юри Галев. Малко след задържането на "килърите" по поръчка на прокуратурата при Петков на беседа влиза зам.-шефът на Института по психология на МВР Росен Йорданов. Прокуратурата му поставя задача да установи съпричастността на Георги Петков към убийството на Юри Галев. След въпроси от рода на: бил ли си в района на Бели Искър тази нощ, носил ли си оръжие, стрелял ли си по Юри Галев, психологът излиза със заключението, че с много голяма

степен на вероятност

 може да се потвърди съпричастността на Георги Петков "като пряк извършител на убийството на Юри Галев"
"За пръв път виждам така зададени въпроси. При подобни експертизи въпросите са три и са съвсем различни от задачата да се установи извършител ли е някой на престъпление или не. Те би трябвало да бъдат: какво е психологичното състояние на обвиняемия, може ли да възприема правилно факти и обстоятелства, свързани с делото, и може ли да участва нормално в процеса. Това са единствените три въпроса, на които вещите лица трябва да отговорят. Всяка друга формулировка

граничи с престъпление

и показва некомпетентност и безпомощност", коментира адвокат Николай Беров.
На подобно мнение са съдиите от САС, които пускат от ареста "килърите".
Прави впечатление формулировката на задачата, поставена на експерти: Да се извърши психологично изследване на лицето Георги Пламенов Петков, при което да се установи съпричастността му към извършено престъпление по досъдебно производство. Т. е. не дали той е съпричастен или не, а директно да се установи, че той е съпричастен към това престъпление - обяснява съдия Христина Михова от САС. Колегата й Мария Митева, която е и шеф на състава, уточнява: "С думи прости това означава следното: МВР и органите на досъдебното производство, които са призвани да разкрият кой е авторът на престъплението, възлагат на психолог, след като проведе с него беседа, да установи, че той е авторът на престъплението.

След извършена беседа

 Това означава с думи прости - да ви пратим на психолог, за да разберем дали сте извършили убийство."
Според МВР психолога Росен Йорданов съдията преценява дали да приеме заключението му или не. "В тази експертиза на базата на поведенческия анализ се установяват дадени факти, но тя няма претенции да бъде безспорно доказателство. Тя е със степен на вероятност. Като експерт с повече от 15 години опит мога да преценя кога човек лъже или не", обяснява Йорданов.

 

Без коментар

ОТ прокуратурата не пожелаха да коментират доказателствата, които поставят под съмнение тезата им, че т.нар. "килъри" са организирали и извършили убийството на Юри Галев.
"Нямам право да говоря по случая. Има разпореждане по "килърите" да се изказва само говорителят на главния прокурор", заяви наблюдаващият прокурор Нели Сигридова. Опитите на "168 часа" да получи коментар по случая от Стиляна Кожухарова, говорител на главния прокурор, удариха на камък, защото прокурор Кожухарова е в отпуска. Казуса не пожела да коментира и зам.главният прокурор Бойко Найденов, който според адвокати на "килърите" лично е давал указанията за подбора на доказателствата и повдигането на обвиненията.
"Господин Найденов е в отпуска и няма да коментира "килърите", заявиха от кабинета му.

 

Едно към едно

"ОТ обвиненията, повдигнати срещу обвиняемите и от всички материали, събрани по делото, не става ясно как и с какво обвиняемите К. и И. (Васил Костов и Методи Иванов- б.а.) са подпомогнали обвиняемия Г. П. (Георги Петков - б.а.) да осъществи деянието. Липсват, от друга страна, каквито и да било доказателства, че именно Г.П. е прекият извършител на престъплението по чл. 116 от НК. Органите на досъдебното производство не са се постарали да установят къде се е намирал по време на престъплението обвиняемият Г.П. По делото липсват веществени доказателства, свидетелски показания или експертни заключения, които да сочат обвиняемия Г.П. като пряк извършител на деянието. Не е намерено оръжието на престъплението, от мястото, където е стоял стрелецът, установено по делото, не са иззети биологични следи, които могат да бъдат свързани с обвиняемия Г.П. Всичко това не само, че разколебава обвинението, което е повдигнато конкретно срещу обвиняемия Г.П., но и това, повдигнато срещу останалите обвиняеми, тъй като при липсата на доказателства, че именно той е физическият извършител на престъплението, не може да се направи извод, че другите трима обвиняеми съответно са го подбудили или подпомогнали да го осъществи" - пише в протокола от заседанието на Софийския апелативен съд, който пуска "килърите" от ареста.


Комисар Апостол Славов, зам.-шеф на Областна дирекция на полицията - София: Свършили сме каквото трябва

"КАТО човек, който е ръководил по-голяма част от оперативно-издирвателните действия по случая, считам, че те са проведени правилно и добре - категоричен е комисар Апостол Славов, зам.-шеф на Областна дирекция на полицията - София. - В резултат на което стигнахме до лицата, за които считаме, че са съпричастни към убийството на Юри Галев."
Според него оперативно-издирвателната дейност по случая продължава и в момента, въпреки че обвинените за престъплението бяха пуснати от ареста срещу "подписки". Независимо че Софийския апелативен съд ги освободи с мотива, че няма събрани достатъчно доказателства срещу тях, комисар Славов е убеден, че полицаите са направили всичко необходимо за разкриване на организираната престъпна група.
"Съдът е преценил, че те няма да попречат на работата по-нататък. Не е моя работа да коментирам работата на съда. Факт е, че два състава за една седмица при едни и същи доказателства излязоха с диаметрално противоположни решения. Даже пред Софийския апелативен съд бяха представени нови три тома с материали по случая", обяснява комисар Славов. Той заяви, че в ареста или не, работата по "килърите" продължава.

 

Горещо приветстваме

"168 часа" изцяло подкрепя усилията на МВР да се бори с престъпността. За първи път в България сме свидетели на нещо, което трябваше да се случи още преди 20 години. Всеки опит на полицията да респектира и залавя нарушителите на обществения ред, да наказва корумпираните и самозабравилите се са неща, които горещо приветстваме и против които и ние се стараем да се борим. Въпреки всичко не трябва да забравяме, че България е правова държава, където в съда са важни доказателствата, а не само добрите намерения.

 

МОТИВИ: Съдиите Валя Рушанова, Мария Митева и Христина Михова (от ляво на дясно) поставят под съмнение доказателствата.
МОТИВИ: Съдиите Валя Рушанова, Мария Митева и Христина Михова (от ляво на дясно) поставят под съмнение доказателствата.
Адвокат Николай Беров
Адвокат Николай Беров
ОГЛЕД: Ченгета събират улики на лобното място на Юри Галев.
ОГЛЕД: Ченгета събират улики на лобното място на Юри Галев.
СПЕЦ: Психологът Росен Йорданов изготвя психилогическата експертиза.
СПЕЦ: Психологът Росен Йорданов изготвя психилогическата експертиза.