Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британецът Антъни Джошуа има присъда за хулиганство и търговия с наркотици

Битката за световната титла по бокс в тежка категория (версия IBF) между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа ще се състои пред близо 75 000 зрители и на втория по големина закрит стадион в света - "Милениъм" в Кардиф. Първоначално се очакваше, че мачът ще бъде насрочен за 26 ноември в Манчестър. Промоутърът Еди Хърн, който работи с британския шампион, обаче разкри, че най-вероятната локация е именно столицата на Уелс, а конкретната дата ще бъде през декември.
"Милениъм Стейдиъм", който наскоро бе прекръстен на "Принсипалити" заради изгоден рекламен договор, е националната арена на Уелс и на него домакинстват представителните отбори на страната по футбол и ръгби. Най-впечатляващ безспорно е плъзгащият се покрив, построен от над 4500 компонента и който покрива напълно терена и трибуните само за 20 минути. Той със сигурност ще бъде използван за предстоящото боксово зрелище, което очевидно ще бъде в разгара на зимата.
За евентуална среща между Кобрата и Джошуа се заговори още през юли. Българинът попадна сред тримата потенциални съперници на британеца заедно със задължителния претендент Джоузеф Паркър от Нова Зеландия и британеца Бърмейн Стивърн. Дългоочакваното потвърждение дойде тази седмица, при това лично от Кале Зауерланд - собственик на промоутърската компания, която се грижи за интересите на Пулев.
Паркър, който е №1 в ранглистата на Международната боксова федерация (IBF), вече има насрочен мач за 1 октомври срещу Александър Димитренко. Той автоматично отпада, тъй като Джошуа държи да излезе в защита на титлата си до края на календарната година.
Хърн, който е в отлични отношения с колегите си от "Зауерланд", също посочи Пулев като най-подходящ съперник на клиента му. "Имаме големи планове и ще ги обявим в скоро време", загатна мениджърът. Той е амбициран да превърне въпросната нощ в Кардиф в наистина запомнящо се събитие, а преди Пулев и Джошуа на ринга да излязат Паркър срещу Дейвид Прайс и Дерек Чисора срещу Дилиън Уайт.
Въпреки че на този етап липсва официално потвърждение от самия Кубрат, той едва ли ще пропусне шанса отново да се бори за световна титла. През ноември 2014 г. българинът допусна единствената загуба в професионалната си кариера, когато бе нокаутиран от Владимир Кличко. Сблъсъкът за пояса на Джошуа обаче вероятно отново ще го принуди да оваканти европейската титла, която по регламент трябва да защитава срещу поляка Мариуш Вах. Идеята бе този двубой да се състоя на българска земя и пред пълните трибуни на зала "Арена Армеец" до края на годината.
А бърз преглед на статистиката подсказва, че Антъни ще бъде най-солидният съперник на Кобрата след Кличко. Британецът е същинска машина за нокаути, като е повалил съперниците си на пода във всичките си 17 досегашни изяви при професионалистите. Мнозина експерти го сочат като следващия хегемон в тежка категория и дори като бъдещ абсолютен световен шампион, който да сложи ръка върху поясите и в петте възможни версии.
Както може да се очаква, Антъни е типичното лошо момче, натрупало слава и богатство единствено благодарение на юмручните си умения. Ражда се на 15 октомври 1989 г. в Уотфорд, а родителите му са от Нигерия. Впоследствие семейството се мести в Ковънтри и накрая се установява в Лондон. Антъни тъкмо е навършил 18, когато лежи в ареста и в очакване на 10-годишна ефективна присъда за букет от престъпления - от хулиганство до пласиране на канабис. Намерен е за виновен по всички обвинения, а животът му е на път да се срине. Ако младежът наистина бе влязъл в затвора, трябваше да се върне в обществото на 28-годишна възраст през 2018-а. Както се досещате, ситуацията се развива съвсем различно. В крайна сметка тийнейджърът се разминава с 12-месечна условна присъда и 100 часа общественополезен труд. Принуден е да носи проследяваща гривна на глезена си. Родителите и приятелите му са в шок и правят всичко по силите си, за да го върнат в правия път.
Въпреки очевидния си профил на престъпен персонаж от крайните квартали, Антъни всъщност обожава да играе шах и да чете - интереси, които изиграват значима роля при подбора на тактиката му за големите сблъсъци на ринга. Работи в тухларна, преди да се превърне в боксьор на пълен работен ден. Заради буйния му нрав и проблемите със закона обаче получава забрана от британската федерация да се състезава на международно ниво.
"Бях като много други момчета, които се забъркват в неприятности - споделя боксьорът. - Интересуваше ме само как изглеждам - дрехите, момичетата. Компанията ми определено не бе за пример. Арестът наистина ме промени и ми помогна да порасна и да стана по-отговорен. Мисля, че тогава се намеси моят ангел-хранител. Определено не се гордея с нещата, които направих. В съботните вечери вече излизам да тичам и не ходя по клубове".
Като дете Джошуа предпочита футбола и бяга 100 метра за впечатляващите 11,6 секунди. Ориентира се към бокса сравнително късно - през 2007 г. по съвет на свой братовчед. Така се озовава в лондонския клуб Finchley ABC, където се подготвя и Дерек Чисора. Бързо си проправя път при аматьорите и през 2010 г. стига до националния отбор. Междувременно отказва първата оферта да се премести при професионалистите. Вероятно защото тя е на стойност от едва 50 000 долара.
През 2011 г. Джошуа нахлува на международната сцена на световното първенство в Баку, Азербайджан. Губи чак на финала от представител на домакините и си осигурява място на олимпийските игри в Лондон. Пред домашна публика няма кой да го спре - триумфира с титлата в категория до 91 кг и се превръща в герой на Острова. Победата му над 32-годишния Роберт Камареле от Италия обаче в никакъв случай не е безспорна и мнозина определят съдийското решение като реверанс към домакините.
Следва логичната стъпка - няколко месеца по-късно Антъни вече е професионалист. Дебютът му е на 5 октомври 2013 г. в Лондон - италианецът Емануеле Лео е повален безмилостно още в първия рунд. Подобна участ застига и останалите му 16 съперника. През миналия април Джошуа печели титлата в IBF в типичния си стил - зрелищно нокаутира Чарлз Мартин от САЩ във втората част под одобрителния рев на 18 000 зрители в зала "02 Арена" в Лондон. През юни идва и първата защита, а стилът е все така брутален - Доминик Бризийл е приведен в безпомощно състояние в седмия рунд.
Колкото Антъни е целеустремен между въжетата, толкова е непостоянен в личния си живот. Малко след като стъпи на световния връх, той уведомява 600 000 свои последователи в социалната мрежа "Туитър" за свой незаконен син. Публикува и снимка на 6-месечния Джоузеф Бейли Принс Джошуа. По-късно медиите разкриха, че майка на детето е инструкторката по танци на пилон Никол, която е и голямата ученическа любов на боксьора. Интересното е, че при раждането на Джоузеф двамата са разделени. След щастливата вест Джошуа отново се събира с Никол и прави всичко необходимо, за да се превърне в надежден баща.
Независимо от катаклизмите извън ринга Антъни без никакво съмнение е същинско страшилище с боксови ръкавици. Феновете буквално полудяват, когато зърнат татуировката на дясното му рамо, изобразяваща континента Африка и Нигерия.
Самият той обаче не крие, че изпитва панически страх от мрачната перспектива да загуби всичко постигнато и да не успее да подсигури бъдещето на сина си. "Опасявам се и че боксът ще нанесе тежки поражения върху мозъка ми. Зная, че ако не се грижа за себе си, след няколко години ще давам интервюта, фъфлейки и заваляйки думите. И това няма да е защото съм пиян, а заради поемането на удар след удар. не се притеснявам, че мога да загина на ринга, а че ще загубя разсъдъка си", откровен е боксьорът.
Това обаче не го разколебава - намерението му е да започне с Пулев, а след това да добави и скалповете на останалите големи имена в бокса. "Имам нужда от победи над известните. Знаете какво имам предвид - Тайсън Фюри, Дейвид Прайс, Дерек Чисора, Дейвид Хей, Брайънт Дженингс, Бърмейн Стивърн, Луис Ортис, Малик Скот, Александър Устинов, Кубрат Пулев. Хората са склонни да ме подценяват, защото още не съм ги срещал. Но това ме прави само още по-амбициран и целеустремен. Ще затворя устите на всички, но на този етап не бързам".