Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прилежна учителка с висше и дълъг стаж бе обвинена за убийство и още три престъпления.   Последната “разходка” на инж. Миразчиев - натикан мъртъв в контейнер, обикаля Морската градина. Веселина Гинева до последно лъже, че мъжът е жив и е някъде с любовница.

Нощта на 1 август 2014 г. В един от стотиците апаратаменти в бургаския к-с "Лазур" една детска учителка се мъчи да натика вдървеното тяло на мъртвия си съпруг в тесен и висок контейнер на колелца.

Успява сравнително лесно, защото трупът е останал почти кожа и кости. Преди това е взела контейнера от улицата и без никой да забележи, го качва с асансьора до апартамента си на 8-ия етаж. По същия начин слиза додолу със зловещия си товар, а стълбите на партера преодолява с рампа за инвалиди. Не среща никого.

57-годишната Веселина тръгва по улицата, бутайки контейнера, влиза в Морската градина и стига до моста. Идеята й е да изхвърли тялото в морето

Стигайки до моста, Веселина преценява, че силите й няма да стигнат да измъкне тялото и да го хвърли през високите му перила. Отказва се и поема обратно, бутайки контейнера на колелца. Така детската учителка стига до другия край на морския парк и оставя пластмасовата кофа в района на т.нар. студентски прелез - близо до колежа по туризъм - на десетина метра от релсите в гъсти храсти.

По-късно при един от разпитите ще каже, че това е била последната “разходка” на мъжа й Димитър Миразчиев.

Двамата всъщност са разведени от години, той си има жилище в жк "Славейков", но съдбата го прави пленник на бившата му жена.

На 26 февруари 2015 г. обаче работници по чистотата се натъкват на зловещата находка. От репортаж по местна телевизия Веселина разбира, че останките са открити. Трупът е в напреднал стадий на разложение. Тялото е откарано за аутопсия в Съдебна медицина. Видими следи от насилие не са открити. По откритите човешки останки започват работа служители от "Издирване" към ОДМВР - Бургас, и експерти от криминалистичната лаборатория в Бургас. Образувано е дело за убийство срещу неизвестен извършител.

Взет е биологичен материал и е извлечен ДНК профил на мъртвия. Направен е сравнителен анализ с профили на изчезнали лица, обявени за издирване, но съвпадение няма.

И така до 7 юни 2016 г., когато най-неочаквано в полицията пристига възрастна дама и носи анонимна бележка Твърди, че я намерила върху пощенските кутии в бл. 2 в жк "Лазур". В писмото се разкриват ужасяващи неща за Веселина. Пред своя приятелка тя споделила, че продължава да взема пенсията на Димитър, починал преди 2 г. Разказала, че след смъртта му сложила тялото в контейнер и го оставила в Морската градина.

Имаше факти, които съвпадаха и съответстваха на находката от жп прелеза, макар че така и не открихме контейнера, спомня си служител от Областната дирекция на МВР.

Екипът от разследващи, в който се включват криминалисти от Пето РУП и служители на група "Издирване", започва малко по малко да нарежда пъзела. Междувременно 59-годишната детска учителка е поставена под наблюдение, изучват се ежедневните й маршрути, навици, поведение. Разпитват над 15 души.

При проверката полицаите се натъкват на сигнал, който е подаден през март 2014 г. Тогава съседи чуват шум и викове за помощ от жилището на 8-ия етаж в бл. 2 на "Лазур".

Полицаи отиват на адреса, но Гинева отказва да отвори апартамента. Веселина замъква болния си мъж в банята и се заключва с него. След близо час преговори отваря.

Служителите на МВР са поразени от вида на възрастния мъж - силно измършавял, с голяма открита рана на гърба от залежаването. Отведен е в болница, но скоро излиза оттам, подписвайки декларация. Прибира се в жилището, което е останало за него след развода, но бившата отново го убеждава да я последва в апартамента в "Лазур".

По-късно става ясно, че бившата съпруга е държала инженера системно недохранен, давайки му само по парче хляб, и то рядко. Въпреки че е страдал от диабет, алкохолизъм и е прекарал инсулт, учителката не му осигурявала лекарства и медицинска помощ. През 2014 г. случаят е предаден на прокуратурата, но тя отказва да образува досъдебно производство.

Въпреки че новото разследване е напреднало, бившата съпруга продължава всеки месец да взема пенсията му от 910 лв. В един момент всички следи водят към началната учителка и на 22 август тя е задържана. Първоначално твърди, че мъжът й е жив и вероятно е някъде с любовници. По време на т.нар. беседване с полицаите, преди да бъде обвинена, тя разказва подробно за трудния си живот с инженера от нефтокомбината. Без да съзнава, разкрива детайли, които потвърждават три от обвиненията, които ще й бъдат повдигнати: че не му е осигурила адекватни на състоянието му грижи, че го е държала в изолация и че е продължила да взема пенсията му.

Изведнъж Веселина млъква за няколко секунди, след което избухва в плач и признава: "Да, той почина на 1 август 2014-а, около обяд."

"Доволен съм от съвместната работа с колегите от "Издирване", старши разследващ полицай Марияна Пашова и прокуратурата в лицето на наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев", споделя началникът на Пето РУП Георги Христов.

На 23 август Веселина Гинева вече е привлечена като обиняема и разпитана в присъствието на адвокат Даниел Средков, който влиза в делото като служебен защитник.

"Никога не ми е минавала такава мисъл - нито подсъзнателно, нито умишлено, нито съзнателно да му причиня вреда. Аз го взех, за да го възстановя, да оздравее и да живее", разказва Гинева пред съда на 26 август, когато прокуратурата поиска мярка "задържане под стража".

"Служителите от група "Издирване" и криминалистите проявиха оперативно майсторство, находчивост и последователност, за да стигнат до разплитането му", коментира старши комисар Калоян Калоянов, шеф на ОДМВР - Бургас.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев събраните улики дават основание за повдигане на 4 обвинения: убийство на човек в безпомощно състояние, злепоставяне (излагане на опасност на лице, лишено от възможността да се самозапазва поради болест или изобщо поради своята безпомощност), противозаконно лишаване от свобода за два периода - от май 2013 до март 2014-а и от 10 март 2014 до 1 август 2014 г. - датата на смъртта му, както и измама в особено големи размери. За последното обвинение доказателствата са най-солидни и безспорни - банковите извлечения категорично показват, че Веселина методично е дърпала средства от сметката на мъжа си, захранвана от НОИ. Щетите за бюджета са за над 21 хил. лв.