Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доброволците от “Мосулски освободителен батальон” не се познават, контактуват само по мобилни телефони.

Художник на графити е изрисувал през нощта стени в град Мосул - един от последните големи бастиони на т.нар. Ислямска държава: “М. Съпротива. М. Опозиция. М. Конфронтация.” На друга стена пише: “Да живее националната мобилизация!”

Този малък акт на бунтарство е достатъчен, за да осигури на художника изтезание, дори смърт. Рисунките не са просто тайно улично изкуство и вандализъм.

Посланието е от тайната организация “Мосулски батальон", известна още като "Мосулски освободителен батальон", която избива тайно членове на "Ислямска държава" и извършва саботажи срещу ислямистите в Мосул. Посланието на графитите е: "Ние сме тук, ние сме сред вас и ви наблюдаваме", коментира Си Ен Ен.

Мосул е вторият по големина град в Ирак, който падна под контрола на т.нар. Ислямска държава през юни 2014 г. В момента иракската армия се бори, за да си върне властта над града, подкрепяна от кюрдските паравоенни части пешмерга и международна коалиция.

Прогнозите са, че това ще стане до края на годината. “Мосулски батальон” е сред съюзниците на иракското правителство в града. Повечето от членовете му са млади хора и бивши военни, които се бият на доброволни начала. Още след превземането на Мосул организацията започва да контролира улиците, за да няма грабежи, както и да подкрепя силите, които се борят за освобождението на града. Лидерите на организацията са иракчани с авторитет сред местните.

"Същите тези хора са се опитвали да предотвратят хаоса в Багдад, смъртта и разрушението след нахлуването на САЩ през 2003 г.", казва пред Си Ен Ен Абу Али, посредник в разговорите с батальона.

След завладяването на Мосул от "Ислямска държава" ислямистите издирват оръжието, изоставено от иракски войници и от армията, което е попаднало в ръцете на граждани. Част от него обаче остава скрито или е откраднато от населението в Мосул.

С тези пушки, снайпери, пистолети и самоделни бомби сега “Мосулският батальон” нанася удари срещу ИДИЛ.

"Мините, които те използват за взривяване на пътя, са откраднати от ислямистите – казва пред Си Ен Ен Абу Али . – "Ислямска държава" складира бомбите в определени райони и тези, които имат военен опит, ги крадат и използват като оръжие срещу ИДИЛ." След което Али допълва: "Саддам милитаризира населението. Всички иракчани са минали през военно обучение."

Видеозапис, излъчен по телевизията наскоро, показва как тайният батальон на смъртта залавя, убива членове и взривява пропускателни пунктове на джихадистите, след което членовете му бягат, за да не бъдат заловени. Те са ликвидирали и Абу Ватба, командир от "Ислямска държава", ръководил вербуването на деца за терористични актове.

Той е бил застрелян от неизвестни въоръжени мъже, докато излизал от магазин в центъра на Мосул. Източник твърди пред Си Ен Ен, че много командири на "Ислямска държава" са убити в последно време от членове на тайната организация. С нея се свързват стотици акции.

За да избегне риска от изтезания и смърт, организацията пази самоличността на участниците си. Те не се познават помежду си. Контактуват само по мобилни телефони.

"Работят в групи от по двама души и трети човек на по-високо равнище, за да се избегне разкриване на екипа, ако един бъде заловен", допълва Абу Али.

Въпреки че по време на режима на ИДИЛ са забранени повечето телефони и няма интернет покритие, иракското правителство успява да комуникира с бойците през мрежите в градовете Ербил и Духок, които се хващат на някои хълмове в Мосул.

Някои от бойците успяват да предават съобщения, разказва пред "Ен Би Си нюз" Осама ал Нуджаифи, вицепрезидент на Ирак.

“Мосулския батальон”, която в момента наброява между 100 и 300 души, дава ценна разузнавателна информация на коалицията, за да се предотвратят цивилни жертви и да се удрят само цели на ИДИЛ. Организацията печели все повече привърженици в условията на репресивния режим.

Разривът на ИДИЛ с местното население става все по-голям. "Искаме хората да знаят, че ние отхвърляме ИДИЛ", казва местен гражданин, с когото Си Ен Ен разговаря.

Жители на Мосул укриват членовете на тайната организация, които чакат да се включат в решаващата освободителна битка за контрола над града.

Ако тези твърдения са верни, то усилията на “Мосулския батальон” може да се окажат от голямо значение за иракската армия и техните съюзници в предстоящата офанзива срещу "Ислямска държава" в Мосул, коментира Си Ен Ен.