Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Необясними болки и вечна умора издават фибромиалгията

Околните мислят, че е проява на глезотия или симулация. 

Все повече хора се оплакват от необясними болки и скованост, постоянна умора и депресия. Обикалят кабинетите на различни лекари специалисти и навсякъде чуват, че са здрави. Често околните ги подозират, че пресилват, а недобронамерените - че симулират.

За тези “здрави” болни диагнозата често се оказва едно “ново” заболяване - фибромиалгия. Изстраданото уточняване на причината е само част от изпитанието. Защото и лечението е също толкова трудно. Дори в последните актуализации на медицинските ръководства темата е по-скоро дискусионна - оказва се, че няма универсална терапия. Затова и се препоръчва комбинация от лекарства, кинезитерапевтични техники и всякакви методи за преодоляване на стреса.

Фибромиалгията е заболяване, което се установява от лекар, но се лекува от кинезитерапевт, убедена е Елена Ковачева - дипломиран магистър по кинезитерапия с 40 г. опит.

Методът наистина помага и дава възможност да контролираш състоянието на непрекъсната болка по цялото тяло, разказват пациенти.

Фибромиалгията е заболяване, характеризиращо се с мускулно-скелетни болки, умора, безсъние, а често и с влошена памет и минорно насторение.

Много хора, които имат фибромиалгия, се оплакват от главоболие, разстройство, синдром на дразнимото черво, тревожност и депресия.

Науката смята, че истинската причина за заболяването усилва болезнените усещания, като засяга начина, по който мозъкът обработва сигналите за болка.

Симптомите понякога започват след физическа травма, операция, инфекция или значителен психологически стрес. В други случаи причините постепенно се акумулират и в даден момент една от тях се превръща в отключващо събитие.

За жените е много по-вероятно да развият фибромиалгия, отколкото за мъжете, обясни д-р Наталия Маринова, специалист по вътрешни болести и ревматология от болница “Софиямед”. Практиката й показва, че в ранните фази заболяването се повлиява от кинезитерапия, масаж, източни отпускащи и релаксиращи техники, почивка, смяна на обстановката. “Но ако се изпусне този момент, фибромиалгията трябва да се лекува с лекарства, известни като модулатори на болката. При незадоволително повлияване се включват различни медикаменти според симптомите на всеки. Но дори и след пълно подобрение фибромиалгията може да се активира отново, ако се задвижи провокиращ я механизъм и най-вече при стрес, предупреждава д-р Маринова.

Д-р Маринова: Прегорял е болковият път - може да страдаш дори от допира на дрехата.

- Д-р Маринова, около фибромиалгията има много неясноти, колко време отнема пътят до диагнозата?

- Обикновено такъв пациент минава през различни специалисти и тези консултации може да продължат доста време. Причината е, че за фибромиалгия се говори повече едва през последните 10-ина г. Дори не всичко за нея е изучено, затова и от няколко години на международни ревматологични научни конгреси неизменно има и секция по фибромиалгия.

Другата причина за сравнитено бавното уточняване на причината за оплакванията е, че те може да насочват едновременно към ревматологични, неврологични, сърдечни и дори гинекологични и урологични пролеми. Някои дори си

мислят, че са болни

от рак, защото се

чувстват много зле,

а им казват,

че нищо им няма

Това, което най-често води пациента в кабинета, е необяснимата болка. Повечето я описват като непоносима. Имала съм пациентки, млади жени с малки деца, които мъжете им буквално ги носят в кабинета – боли ги цялото тяло, не могат да търпят и най-леко докосване, дори допирът на дрехите им причинява болка. Ако кръвните им резултати са нормални, ако не се установи някаква пряка причина за страданието, е възможно то да бъде определено от неспециалист като преувеличено или дори за несъществуващо. По-често страдат жените, но може би по-тежко я преживяват мъжете. Всъщност става въпрос за невро-мускулен синдром, който се изразява в променен праг на болката. Това става на мястото, на което се предава импулсът към мускула и той е непрекъснато в повишен тонус. Според консенсусно приетите критерии се говори за фибромиалгия, когато има реакция в повечето - 11 от 18-те тригерни точки в тялото. Но болезненост на тези места може да има и при други заболявания, което допълнително усложнява диагнозата. Наблюдава се и една скованост в раменния и тазовия пояс и се изисква опит, за да се уточни дали тя е резултат на еднотипна поза в ежедневието, или на фибромиалгия.

- Какви други симптоми има?

- Пациентите се оплакват от перманентна умора, дори сутрин - събуждат се недоспали, изтощени. За поставяне на диагнозата по света се прави сонограма – проследяване на фазите на съня, и се вижда, че една от тях отсъства. Това прави съня непълноценен. Хората се оплакват и от периодични немотивирани вегетатитвни симптоми като суха кашлица, стягане в гърлото и дори чувство за маточни контракции или често уриниране – дори през 5 минути. Те са резултат на нарушената вегетативна инервация и може да продължат с месеци, а човек обикаля кардиолози, невролози, уролози и – нищо, “здрав е”.

- Кои фактори провокират кризите?

- Резките температурни колебания, особено от топло към студено, влошават състоянието, защото стимулират тези рецептори, които са на автопилот - болковите рецептори в кожата не си модифицират прага и перманентно изпращат импулси по болковия път към мозъка, че има проблем, без реално той да съществува. Изследваш човека, нещата изглеждат нормални, а него непрекъснато го боли и нонстоп е уморен. В миналото фибромиалгията се класифицираше като синдром на хроничната умора. Смята се, че тя е резултат на стрес – от болест, загуба на близък, мъчителни преживявания, и че е предимно женска диагноза, защото има връзка и с хормоналния дисбаланс. Но

ако “нападне”

мъжете във времето

на техния климакс,

състоянието им е

като че ли по-тежко

Сексуалната неудовлетвореност е сред факторите, които провокират оплаквания от фибромиалгичния ред. Затова един от въпросите, който задаваме, е: “Колко често правите секс?” Може да се прецени дали една пациентка е рискова за фибромиалгия и по отговора на въпроса дали й пречат собствените й деца. На такива състояния хората му слагат разговорния етикет “нерви”, но при фибромиалгията има конкретен проблем.

- Какво може да я отприщи?

- Най-голям риск има при смяната на обичайния ритъм с автоматизъм в ежедневието. Например, имаш увлекателна работа, отдаден си на интелектуални занимания, но в един момент влиза в друг стереотип: ставам, правя закуска, оправям детето, слагам да готвя и така до вечерта. Често се случва жени с интелектуални професии, родили две деца едно след друго, да разгърнат симптомите на фибромиалгия – променен е радикално нейният начин на живот, станал е еднотипен и монотонен и тя осъзнато или неосъзнато губи интерес.

- Има ли типично място на болката при фибромиалгия?

- Болкиви рецептори има навсякъде в тялото и всеки един може да изпраща сигнал за болка в мозъка. В нормалния случая изпитваш болка след удар, при фибромиалгията чувстваш същата болка, но без да си се ударил. Образно казано – прегрял е болковият път. Но това може да изглежда отстрани като капризи, симулация, самовнушения. Усещанията са като при полиневропатия - пациентите имат горещи вълни или усещане за потапяне в студена вода, силна болка, чувство за убождане с множество иглички, скованост. Често такива симптоми развиват и млади жени, докторантки или студентки, които отиват да учат в държави с по-къс ден и мъгливо време. Съчетанието от тези климатични и географски особености и стреса от конкуренцията, силният стремеж да се докажеш, непознатите културологични норми, безпаричието може да създадат терен за фибромиалгия.