Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарният вожд отбеляза 90-годишнината си с всенародни тържества, ходи с бял спортен костюм и пие всеки ден прясно изцеден сок от целина. “Модерни медицински техники ми позволиха да упражнявам контрол над Вселената”, каза той.

Преди 10 години личният лекар на Фидел Кастро основава "Клуб 120 години" с идеята, че с правилно хранене и спорт кубинците могат да доживеят до почтена възраст. Лекарят често се хвалел, че именно Фидел ще докаже неговата теория. Вероятно затова легендарният Ел Команданте, който на 13 август навърши 90 години, ходи облечен с бял спортен костюм и пие всеки следобед прясно изцеден сок от целина от домашната си ферма.

Бившият държавен лидер и,, първи секретар на единствената законна партия в Куба – Комунистическата, официално напусна всички държавни и партийни постове заради здравословни проблеми в периода от 2008 до 2011 г. и предаде управлението на по-младия си брат Раул. Той обаче остава духовен лидер на започналата през 50-те години на XX век и все още продължаваща “кубинска революция”. На 13 август т.г., по време на всенародните тържества по случай 90-годишния му рожден ден, творецът на комунистическия режим в Хавана изглеждаше слаб и немощен в специално оборудваната инвалидна количка, но за пореден път демонстрира сила. Той се появи, макар и без да говори, в телевизионно предаване. В него бе прочетено и твърдението му: “Модерни медицински техники ми дадоха възможност да упражнявам контрол над Вселената.” Преди това в писмо, публикувано в държавните медии, Кастро благодари на хората, които са го поздравили за юбилея, и не пропусна да разкритикува Барак Обама, че не е поискал извинение за атомните бомби, хвърлени върху японските градове през 1945 година. Коменданте изрази симпатията си към Русия и Китай, които никой не бива да заплашва с ядрено оръжие. Намек за САЩ, напук на възстановяването на двустранните отношения.

Тържествата по повод 90-годишния юбилей му показаха, че Кастро освен врагове има и милиони привърженици. В навечерието на юбилея на Кастро десетки хиляди кубинци се събраха на хаванския крайбрежен булевард "Малекон", за да празнуват рождения ден на лидера на освободителната революция, която бе надежда за милиони хора не само в Куба, но и в Латинска Америка. Романтичните спомени са важни за голяма част от по-възрастните хора на Острова на свободата, за които той олицетворява мечтата и надеждата за социална справедливост. Фидел е и символ на съветските времена на Куба – стожер в борбата срещу американския империализъм. Пропагандата, която тече по телевизията и днес, подгрява тези настроения според радио “Свобода”. Посланието е: всички, които са срещу американците, са наши. Затова и срещу посолството на САЩ, открито отново след затоплянето на отношенията тази година, бе издигната концертна сцена. Петхилядна публика в столичния театър "Карл Маркс" аплодира бурно, с десетминутни аплодисменти празничния гала концерт в чест на лидера, изнесен на фона на документални кадри от политическата дейност на лидера и живота на Куба.

Празничната програма включваше редица прояви на уважение от страна на народа. Наред със символичната 90-метрова пура, изработена от най-добрия кубински майстор, Фидел получи и други подаръци. Сред тях се откроява личен сайт, наречен "Фидел, войник на идеите".

Той бе създаден от служители на Университета за информационни технологии и официалния кубински интернетпортал Cubadabate. В новия виртуален ресурс има голям архив от снимки, видео, писма, картини, книги, речи и други информационни материали, свързани с живота на Коменданте. Националният балет на Куба посвети на Кастро спектакъла "Дон Кихот". Заслужили творци се надпреварваха да го поздравяват с песни и стихотворения. Имаше фотоизложби, литературни срещи и презентации на книги за Кастро. Дори кубинският боксьор в категория над 91 килограма Лейниер

Перо посвети победата си на олимпийските игри в Рио де Жанейро на бившия държавен лидер. Юбилеят бе третата публична поява на Кастро. Преди тържествата в негова чест Фидел Кастро се появи при закриването на конгреса на компартията на Куба през април, състоял се само три седмици след визитата на американския президент в Хавана. Той предупреди за опасността от надпреварата във въоръжаването и глобалното затопляне, както и за риска от дефицит на храни и вода поради унищожаването на околната среда. На същия форум 84-годишният му брат Раул Кастро бе преизбран за още пет години на поста първи секретар на партията. "Това означава, че той ще остане лидер дори след като съгласно обявените планове през 2018 г. напусне президентския пост”, коментира “Ню Йоркър”. По време на конгреса ръководството на компартията разви идеята, че революцията продължава.

Въпреки пищните тържества и оптимизма от последните събития в Хавана обаче, анализатори прогнозират, че Куба трудно може да задържи икономическия си модел.

Една от причините е, че вече го няма съветският нефт. В първата половина на тази година доставките на венецуелски нефт са съкратени с 40 процента. Страната неизбежно ще либерализира държавната икономика. Затова и в Куба бе позволено развитието на малък бизнес. Съкратени бяха половин милион души, заети в държавния сектор, които трябва да намерят своето препитание. Създадена бе свободна зона за търговия в пристанището Мариел. Но реформата е бавна и непоследователна според анализатори. Те прогнозират, че делът на капитализма в хибридната система на Куба ще се увеличава, но висшата власт ще остане в ръцете на компартията.

Визията на Раул Кастро за следващите години е: макар в Куба да се провеждат икономически реформи, не се предвижда смяна на социализма с капитализъм. По думите му реформите трябва да помогнат за създаването на “по-устойчив и процъфтяващ модел на социализма” в Куба.