Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Професорка преписала от студент, тя отрича

Професор от Шуменския университет едва не стана доктор на науките с преписана дипломна работа на студент, разкриха пред "168 часа" четирима преподаватели.

За пореден път прозвището си "ловец на плагиати" защити богословът проф. Румен Ваташки. След няколко разкрити интелектуални кражби сега на мушката му каца проф. Росица Ангелова.

Тя депозирала пред разширен катедрен съвет своята дисертация "История на баптистката, протестантската и адвентистката църква в България 1879-1949 г." С нея кандидатствала за званието "доктор на науките".

“Бонусът към него са 500 лв. над заплатата. Но ако университетът е в добро финансово състояние, сумата може да стигне и 800 лева", поясни източник на "168 часа".

"Съветът трябваше да обсъди научните качества на изследването, коректно ли са използвани историческите документи. И най-важното - цитирани ли са изворите, или са преписани като “свои анализи”, каза член на съвета. В него били включени и специалисти от други университети, както и зам.-ректорът доц. Константин Константинов и проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание в София.

"Тъй като в научното жури нямаше тесни специалисти по църквата, в последния момент бяха поканени и двама от катедра "Богословие". Това са проф. Ваташки, преподавател по "инославни изповедания" и "История на Църквата" и шефът на катедрата доц. Стефан Стефанов.

"Почувствахме се малко изолирани, тъй като темата на проф. Ангелова е територия за богослови, а не толкова за историци", разказа Ваташки. Той трябвало да изготви рецензия. “От неговата оценка зависеше дали проф. Ангелова ще стане "голям доктор" или не", каза доц. Стефанов.

Ваташки открива в дисертацията пасажи от дипломна работа на студента от Софийския университет Момчил Петров.

"Потресен бях. Пасажите бяха буквално заимствани, без да бъдат поставени в кавички", сподели проф. Ваташки. Той дал негативна рецензия. "При такова становище процедурата бе прекратена”, каза член на съвета.

Други членове също изразиха възмущение пред "168 часа", но настояха за анонимност. Според тях прокуратурата трябвало да се намеси "Никога няма да приема обвиненията в кражба на чужд научен труд. Не е така. Явно срещу мен се води кампания, която трябва да ми попречи в научното израстване. При такава кампания бях принудена да прекратя процедурата, защото ще излезе като голяма обида към цялата протестантска общност в България", заяви проф. Ангелова пред “168 часа”. Според нея случаят нагнетява напрежение между религиозните общности.

Вече завършилият Момчил Петров каза: “Нямам поглед върху дисертацията на проф. Ангелова. Зная, че тя работи по темата. Консултирал съм я. Насочвал съм я към източници. Ако има плагиатство от моята дипломна работа, не е етично.”

Отговорът на професор Румен Ваташки пред "168 часа" четете в хартиеното издание на вестника.