Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жителите на Камелот се хранели в златни римски съдове, пиели вино в чаши от Галия

От векове въображението на хората е пленено от приказното царство на крал Артур. Всички искат да знаят повече за Камелот - град с островърхи кули, където рицарите на Кръглата маса и крал Артур живеят в хармония и мир по законите на честта.

Идеята, че Камелот съществува, пленява много авантюристи и археолози по света. От години те търсят останки и се опитват да разберат повече за приказния град.

Новината, че е намерен замък, за който се предполага, че е бил на крал Артур, е сензационна и изключително важна за британците. И докато учените спорят дали Артур е съществувал, археолози показаха внушителните останки на кралски дворец най-вероятно от средновековието. Те са открили руините на замъка на остров в графство Корнуол. Разрушени стени с дебелина над 1 м, стъпала и под от каменни плочи са открити близо до селището Тинтагил – местност, която традиционно се свързва с Артур. Учените са датирали находките към V–VI век и смятат, че там се е намирала резиденцията на владетеля на бритското кралство Думнония. Легендите за крал Артур се отнасят именно за този период.

На мястото са намерени много отломъци от керамика и стъкло, а също така амфори, в които е имало вино и зехтин. Това е свидетелство, че обитателите на замъка са принадлежали към висшите слоеве на обществото.

Експерти смятат, че находката ще предизвика голям отзвук, ще привлече учените и обществеността към тази забележителност. Съвпадение или не, откритието пасва на най-популярната британска легенда и ще породи интерес към мястото. За първи път във Великобритания е открита значителна постройка от V-VIІ в., тоест от наистина тъмния период между края на римската власт и нахлуването на англосаксонските завоеватели, когато британските келтски племена живеят в състояние на фактическа анархия.

Някои от сградите в открития комплекс са относително просторни. В последните месеци са разкрити над 10 постройки. Две от тях са по 11 м дълги и по 4 м широки. Археолозите смятат, че в подобни сгради са живели хора с висок ранг. Били са богати, хранели са се с изискани златни съдове, внесени от целия римски свят, и са пиели в чаши, произведени в Галия. Дворецът е бил част от луксозен комплекс от десетки сгради, покриващи голяма част от Тинтагилското възвишение. Последните разкопки там завършиха на 2 август. Ръководеха ги археолозите Джаки Новаковски и Джеймс Госип.

"Откриването на сгради, обитавани от аристокрацията, може би дори от местните крале в Тинтагил, променя разбирането ни за значениетона мястото. То помага да извадим на бял свят интригуваща картина на живота в място с такова значение в исторически слабо познатите векове, последвали края на римското управление в Британия", казва Уин Скът, куратор на "Английско наследство" за Западна Англия.

В момента въпреки разкопките възвишението Тинтагил, място на прочутия замък от ХІІІ в. и на новооткрития комплекс от V-VIІ век, е отворено за посещение.

Островът е по-известен като родно място на митичния крал Артур. На него се намира и така наречената пещера на Мерлин, магьосник и приятел на Артур. Островът днес е свързан със сушата чрез мост, а се строи и втори. Има и хотел с име “Камелот”. Самият остров и днес е едно от най-посещаваните места във Великобритания.

Учените не са наясно дали крал Артур наистина е съществувал, или е митологична фигура, смес от няколко образа. В най-старите документи за крал Артур не се съдържа никаква информация за Камелот. За мястото няма никакви сведения чак до XII век, когато френският поет Кретиен дьо Троа го споменава в една от поемите си за Ланселот. След това през 1485 г. в разказ на сър Томас Малъри се казва, че прословутата Кръгла маса се намира в голямата зала на двореца в Уинчестър.

Има и спекулации, че думата Камелот идва от латинското Camulodunum – най-старото селище в Англия според римляните. То се превърнало в голяма крепост, когато римските легиони нахлули на Острова. Намира се на територията на графство Есекс. Преди завладяването от Римската империя е било дом на келтски племена.

Има и теория, че Камелот е свързан с река Камел в Корнуол. В една от легендите за Артур е споменато, че кралят е роден в замъка Тинтагил в Корнуол.

Може би най-добрата следа се появява през 1542 г., когато мъж на име Джон Леланд пътувал из Англия, за да събира малко познати исторически сведения. Той писал за “град или замък”, наречен Камалат, който се намирал на юг от Южно Кадбъри. Местните селяни му разказали, че Артур често е посещавал Камалат. Леланд пише, че на върха на хълма е открил останки от основи на стени, разпръснати на площ от 20 акра.

Златният град на мечтите, мира и хармонията Камелот завладява човешкото въображение още през Средновековието. Времена, в които в цяла Европа върлуват епидемии и се водят войни. Хората вярват, че Камелот е град убежище, където ще бъдат предпазени от бедствия.

Символ на Камелот била Кръглата маса. Като сядали зад кръгла маса, рицарите на крал Артур признавали своето равенство помежду си. Масата символизирала и единството им.

Преди време историци твърдяха, че са открили мястото, където се е намирала Кръглата маса на крал Артур и според тях около нея можели да седнат над 1000 души. Според легендата рицарите на Артур се събирали преди битка около кръглата маса, където получавали инструкции от своя крал. Според историците кръглата маса не била просто мебел, а голяма структура от камък и дърво. Също така замъкът Камелот не бил специално построен, а бил част от вече съществуваща структура, построена и изоставена от римляните.

Легендата за крал Артур получава най-голямо разпространение през XII век. Историята тръгва от Джефри Монмутски. В неговите разкази владенията на крал Артур се намират в Каролин в Южен Уелс, където някога е имало римска крепост и амфитеатър. По времето на Монмутски са открити руини, за които се предполага, че са останали от величествения Камелот.

За подвизите на крал Артур и неговите рицари съществуват многобройни легенди и рицарски романи, разказващи предимно за търсенето на Светия Граал и спасяването на прекрасни дами.