Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Радостинов Радичев от батка с местна популярност за няколко дни се издигна до образец за просташко поведение с национално покритие. "Звездния" си възход 31-годишният карнобатлия дължи на първо място на себе си, на собствения си модел на поведение и убеждение, че той сам определя правилата. Но Ангел беше подпомогнат от съобразителен пътник в автобус от столицата към морето. Свидетелят запечата на видеоклип с продължителност точно 30 секунди шоуто на магистралния герой.

Популярността си Ангел дължи и на една районна прокурорка, която със странни ходове го скри от обществото и го направи още по-интересен за медиите.

Историята започва в обедните часове на 2 август. Автобус на фирмата "Юнион Ивкони" изпълнява курс от столицата до Китен. Близо до Карнобат шофьорът Ружди Велиев, с 30-годишен опит, предприема изпреварване на камион. По-късно при разпита си пред полицията той обяснява, че е видял в страничното огледало лек автомобил, който се движи в лявата лента, но според него е бил достатъчно далеч.

Велиев все още не се е прибрал в платното си, когато отдясно профучава мерцедес, след това леката кола започва да се движи на зигзаг пред него и няколко пъти рязко намалява скоростта. Шофьорът на автобуса преценил, че е излишно да рискува, отбил в аварийната лента и решил да изчака водачът на мерцедеса да се отдалечи. Вместо това обаче мощната машина също спряла, от нея изскочил висок млад мъж със завидно телосложение и тръгнал съм Велиев.

"Аз си карам с 250, а ти ме засичаш" е първата реплика, която Ружди Велиев чува. Вероятно тези думи стигат до ушите и на пътниците, които са в предната част на автобуса. Това изречение остава извън любителския видеоклип, но последващите фрази са не по-малко убедителни: "Какво искаш сега, да те изчакам в Бургас с 10 човека, да ти...(псувня), това ли искаш?

След канонадата от закани се чува и гласът на шофьора, който няколко пъти повтаря "Извинявай...". На това Ангел Радичев отговаря с нова псувня и когато Велиев му казва "Недей да псуваш", следва нова закана: "Ще те изчакам в Бургас, ще те убия от бой!" Вижда се как Радичев прави няколко крачки назад и застава пред автобуса, когато една от пътничките емоционално се включва с най-познатия шофьорски въпрос: "Кой ти даде книжка на теб бе, простак?", а няколко други я предупреждават да мълчи с аргумента "виждате колко е ненормален"...

Записът приключва, когато автобусът отново потегля. Преди това обаче съобразителният пътник успява да снима и номера на мерцедеса с немска регистрация. Клипът е точно 30 секунди. Достатъчно, за да се тества реакцията на няколко институции.

По-малко от час след инцидента клипът е качен в сайта на "24 часа", предизвиква огромен интерес и лавина от реакции. След това е тиражиран от десетки други медии. В 17 ч Ангел Радичев вече е издирен от полицията и задържан за 24 часа. Скъпарската кола, с която се е перчил на магистралата, се оказва чужда собственост, но това няма съществено значение за обвинението.

Записът не е единственото основание за полицейския арест на Радичев. Той обаче е достатъчно убедителен сигнал за предприемане на действия и затова полицейски екип чака шофьора Ружди Велиев в Лозенец, за да му снеме показанията.

Така, когато делото стига до бюрото на наблюдаващия прокурор Щилияна Петкова от районната прокуратура в Карнобат, в папката вече има свидетелски показания на шофьора, на някои от пътниците (други междувременно са слезли), както и на самия Радичев, разпитан като свидетел.

На 3 август апелативната прокуратура в Бургас разпространи съобщение, че във връзка с инцидента на магистралата е образувано досъдебно производство за хулиганство, но то се води "срещу неизвестен извършител".

От правна гледна точка - това е обичайна практика. По този начин се образуват и повечето дела за пътни инциденти, а обвинение се повдига на по-късен етап след събиране на повече доказателства.

В случая обаче правната логика се оказа трудносмилаема за масовия потребител на информация, тъй като благодарение на съвременните технологии той имаше прекрасната възможност да види и чуе "неизвестния извършител".

Въпреки това до 17,30 ч в сряда, когато изтичаше и 24-часовото задържане на Радичев, държавното обвинение в лицето на говорителя на апелативната прокуратура Йовита Григорова поддържаше тази теза. Затова се очакваше в този час батката да излезе без охрана от полицейския арест, пред който часове наред го чакаха журналисти. Вместо това той бе изведен от друг вход, набързо вкаран в патрулка и отведен в сградата на ОДМВР.

Едва тогава стана ясно, че наблюдаващият прокурор Петкова все пак е "видяла" извършителя, решила е да му повдигне обвинение и съответно да удължи арестта му до 72 часа. Поведението в стил “газ - спирачка"” на прокурор Петкова продължи и в следващия ден. Тъй като районните прокуратури нямат говорители, запитванията за предстоящата мярка за неотклонение бяха отправяни към окръжната и апелативната прокуратура в Бургас. И двете прокуратури са доста активни в контактите си с обществеността и ежедневно пускат прессъобщения.

До края на деня на 4 август прокурор Красимира Кателиева, говорител на окръжната прокуратура в Бургас, и прокурор Йовита Григорова, говорител на апелативната прокуратура, бяха категорични, че внасянето на искане за постоянна мярка "задържане под стража" предстои, тъй като удълженият арест изтича в петък.

В петък (5 август) и двете говорителки бяха поставени в конфузна ситуация, тъй като стана ясно, че колебаещата се до вчера дали да повдигне обвинение прокурор Петкова бързо-бързо е внесла искане за постоянна мярка "задържане под стража".

Въпреки подчертания публичен интерес за това не са били уведомени висшестоящите прокуратури.

Заседанието се е гледало след работното време на съда в четвъртък, понеже и съдебната полиция не могла да реагира толкова бързо на ентусиазма на прокурорката.

Татяна Станчева, шеф на районния съд в Карнобат, в който рядко има дела от обществен интерес, заяви, че е изненадана от липсата на медии и не предполагала, че не са уведомени.

Наблюдаващият прокурор Щилияна Петкова категорично отказа да разговаря с медии.

Със същата припряност, с която е внесла искането за мярка, карнобатската прокурорка обжалва и определението за домашен арест.

Тя не изчака регламентирания тридневен срок, направи го още в първите часове след произнасянето на съда, което на пръв поглед й гарантира ролята на "положителен герой". Липсата на протест би била нелогична и необяснима, след като районният съд в Карнобат не прие аргументите на прокуратурата и определи по-лека мярка - "домашен арест".

Така въпреки многото маневри във вторник (9 август) Радичев трябваше да застане освен пред съда в Бургас и пред камерите.

Бургаският окръжен съд върна Радичев в ареста, а охраната му щракна белезниците направо в залата.

Съдът отчита, че районните магистрати обосновано са приели, че се налага ограничаване на правото на придвижване на обвиняемия, но не са преценили правилно личностните данни на обвиняемия Ц регистрирани други хулигански прояви, незачитането на честта и достойнството на хората, става ясно от мотивите на съдия Захариев.

Окръжната инстанция определя като особено фрапантно и дръзко хулиганското действие на Радичев, което освен ругатни и обиди съдържа и заплаха.

"Заради вас сега отивам вътре", реагира 31-годишният обвиняем веднага след като разбра, че ще изкара остатъка от лятото зад решетките. Така демонстрира отново, че е склонен да търси вината в някой друг, а не в собственото си поведение.

Следващата изненада, която може да дойде от прокуратурата - отново е съвсем законно, тихомълком да се подпише споразумение с обвиняемия при пълно признаване на вината, но за сметка на това срещу по-леко наказание. Това обаче не може да стане без одобрението на съда. След като вече е повече от ясно, че случаят представлява обществен интерес, би трябвало съдът да не позволи "действия на тъмно". Най-малкото за да разсее всякакви съмнения, че има протекция над хулиганите с мерцедеси.