Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трансферът на Погба съсипва играта.

Рядко си позволявам да говоря по теми извън пределите на страната, но тези дни наглостта на Жозе Моуриньо мина всички граници, удари облаците и аз просто не издържах.

Португалецът, известен като любител на поезията и добрата литература, сподели пред медиите, че се гордее с трансферната политика на новия си клуб “Манчестър Юнайтед”. Треньорът, известен още в близкото минало като мъжа с шлифера, имаше предвид трансфера на Пол Погба за 105 милиона евро.

Дори каза, че за него е голяма чест, че работи в клуб, който може да си позволи подобни покупки. Така Моу индиректно отговори на треньора на “Ливърпул” Юрген Клоп, който дни преди това каза, че подобни трансфери напълно обезсмислят футбола и го натъжават. Нямам нищо против Пол Погба и няма две мнения, че е безспорен талант, който вижда на длан целия терен. Имам против обаче безумието в харченето на пари за даден играч, които обръщат великата игра с главата надолу, вкарват я в някакви корпоративни жартиери и просто я съсипват.

Още по-лошото е, че подобни покупки се случват във времена, в които светът се тресе, и някак на фона на всичко това изглеждат просто неморално, неетично, но това явно вече не интересува никого.

Единствено е важно да си победител, без да те интересува цената за това. Тъжна работа, както каза Клоп. Подобни многомилионни трансфери освен тъга правят футболния пейзаж грозен и замърсен. И вместо хора като Моуриньо да направят така, че да дадат някаква нова тенденция, да са радетели за някакъв обозрим таван на футболните трансфери, те правят точно обратното - пазаруват като невидели. И харчат пари, които за 99 процента от човечеството са пълна утопия.

Още повече че това се случва в първенство, в което последният шампион е финансовото джудже “Лестър”. Значи може и така. Ама не. Другото, с което подобни трансфери оставят след себе си лош дъх, е, че убиват, мачкат всичко онова, поради което е измислена тази игра. Нейната изконност е съвсем различна от всичко, което се случва днес. А то е някакво безкрайно надцакване и нищо друго. Огромни пачки, които летят от единия до другия край на Европа и света. И това вече по никакъв начин не може да се нарече футбол, а единствено и само бизнес. И хора като Моуриньо се държат не като треньори, а като едри бизнесмени. Жалка работа.

Да, днес е времето на модерния футбол, на корпоративния футбол, в което няма ценности. Това вече за всички е ясно. Дори и за последните романтици. Но подобни неща като трансфера на Погба наистина идват малко в повече.

И се питам няма ли на купувача да му е малко неудобно утре, когато трябва да играе срещу отбори и в Англия, и в Европа, за които парите, дадени за Погба, са бюджетът на тези отбори за години наред. С какъв спортен морал ще се изправиш срещу тях или няма да ти пука изобщо? Съдейки по поведението на Моу - второто.

И още нещо. Имам чувството, особено след изказването на Клоп и след стоте и пет милиона евро, дадени за французина, че футболният свят е тръгнал към създаването на някаква милиардерска лига, в която ще играят отбори с възможностите на “Манчестър юнайтед”, “Реал” (Мадрид) и още няколко, а другите, по-бедните - отделно.

Според мен това е съвсем логично да се случи. И напълно реалистично. И може би така и трябва. Защото иначе не е честно. Това е все едно на ринга да се боксират състезател от 48 килограма срещу друг, който например е 91.

Така звучи отстрани. Да,за всичко това, за тези безумни трансфери има достатъчно футболни институции, които следят нещата, но какво от това. И приказките за таван на трансферите си останаха само на думи. Но по-тъжното е, че хора от калибъра на Моу, вместо да се противопоставят на това безумие, както го прави Юрген Клоп, го разширяват като тенденция и по този начин абсолютно съсипват играта.

И тя вече наистина е само бизнес и нищо друго. А това е голям срам за времето, в което живеем.