Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първото в Европа обезглавяване на свещеник в католическата църква в град Сент Етиен дю Рувре, Франция, предизвика гневно възмущение у мнозина араби.

Убийството на невинни хора е престъпление, което не може да бъде оправдано от религията, изтъкват мюсюлмани в социалните мрежи и форумите.

Те са убедени, че чудовищният акт на атентаторите, които извършиха престъплението с викове “Аллах Акбар”, е насочен срещу исляма. Ахмед ал-Тайеб, великият имам на джамията Ал-Азхар в Кайро - една от най-престижните институции на сунитския ислям в света, нарече варварско убийството на католическия свещеник, за което пое отговорност “Ислямска държава”.

Терористичният акт бе осъден от Ватикана. Това, че нападението е осъществено на свещено място, го прави още по-ужасно, заяви говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди. Той подчерта, че папа Франциск изпитва "болка и ужас за това абсурдно насилие" и "категорично осъжда всички прояви на ненавист".

Атентатът в католическия

и светски район Нормандия

стана 12 дни след като 31-годишният тунезиец Мохамед Булел премаза и уби 84 души в Ница. Двамата терористи насилили 86-годишния свещеник Жак Хамел пред олтара, след което му прерязали гърлото пред петте заложници, разказва монахиня, станала свидетел на трагедията, съобщи тв каналът BFMTV.

Сестра Даниел е една от петте взети заложници. “Бяха с ножове. Записваха молитвата си на арабски на олтара. Беше ужас. Жак не беше обикновен свещеник. Той беше голям човек”, казва тя. Според BFMTV единият от убийците – 19-годишният Адел Кермише, не е бил осъждан, но бил наблюдаван от службите за борба с терора. Той се е опитал да стигне до Сирия през Турция през март 2015 г., но е бил арестуван от германските власти при опит да използва самоличността на брат си. Наложена му е пробация във Франция и е бил

поставен под

домашен арест

със забрана да напуска департамента Нормандия.

Кермише е носел електронна гривна. Другият от двамата терористи не е официално идентифициран. Според в. “Гардиън” той е 17-годишен алжирец, арестуван след атентата. Задържаният е по-младият брат на Адел Кермише според прокурора на Париж Франсоа Молинс. Той твърди, че единият от атентаторите е бил с фалшив колан на самоубиец с експлозиви и три ножа, а другият държал кухненски таймър, загънат в алуминиево фолио, и раница с фалшиви експлозиви.

Очевидно е, че двамата терористи не са исали да умрат за кауза, а са изпълнители на поръчка на “Ислямска държава”, която цели да всее страх и ужас със зловещото убийство. За нуждите на пропагандната машина на поръчителите двамата терористи са записвали с камера варварското убийство на католическия свещеник. През 2013 г. францискански свещеник бе обезглавен в Сирия, след като джихадистки бунтовници от групировката "Джабхат ан Нусра" атакуваха манастир. И тогава убийството бе заснето на видео и разпространено в интернет.

Според френския в. “Фигаро” църквата в Сент Етиен дю Рувре вероятно е била в

списък с

католически места,

потенциална мишена на Сид Ахмед Глам, 24-годишен студент по компютри с френско и алжирско гражданство, арестуван миналата година за убийството на жена и за подготовката на атентат в църквата "Сакре кьор" в Париж. От "Фигаро" са успели да се запознаят с материали на следствието по случая, засягащи данни от компютъра на екстремиста. В списъка на потенциалните мишени е била и базиликата в Париж "Сакре Кьор", а също така железниците и метрото. Според френския вестник Глам не е действал сам - "поддържал е връзки с цяла терористична мрежа".

Получавал заповеди от френскоговорещ, който се е намирал в Ирак или в Сирия. Изданието цитира инструкции за извършване на атентати в църква, изпратени от вербувалия го до Глам. Студентът върнал отговор, че в Париж и околностите е трудно да се открие църква, от която един атентатор лесно би успял

да избяга след престъплението,

"тъй като всички те са в центъра на града и близо до полицейски или жандармеристки участък". Църквата в Сент Етиен била сред наблюдаваните от Глам. Терористът обсъждал със своя "наставник" и възможността да заснеме атентатите, за да бъдат използвани кадрите за пропагандата на терористичната групировка "Ислямска държава".

Информацията за списъка с потенциални мишени бе разкрита от самия Глам, който се прострелва в крака и влиза в болница, а след това и в арест. След като намират починалата жена Ц негова жертва, в изгорялата й кола, Глам е обвинен в убийство и опит за убийство, както и за връзка с терористична организация. Разследващите намират арсенал от оръжия в колата му, както и в студентската му квартира. Сред тях са четири автомата ДКалашниковФ, патрони, полицейски пистолет, вероятно откраднат, както и няколко бронежилетки. Сред откритите улики са

полицейски белезници

и синя лампа

От френските специални служби твърдят, че Глам е бил под наблюдение след публично изявеното му желание да се присъедини към ИДИЛ в Сирия. Съобщава се, че е пътувал до Турция и е бил арестуван от полицията на връщане. Но френските власти не го третирали като сериозна заплаха според в. УГардиънФ.

Франсоа Молинс, прокурор на Париж, казва, че Глам е разказвал фантастични неща след ареста му, след което отказал да отговори. Студентът показал Дстранно поведениеФ. Искал да говори, след което нещо го карало да спре да говори, според източник, цитиран от АФП. Приятелката на Глам, 25-годишна французойка, приела исляма и носеща бурка, е пусната след кратко задържане. Двамата са си писали криптирани съобщения и се предполага, че тя е знаела за атентата. Полицията издирва потенциалните съучастници.

Францискански свещеник е бил убит с обезглавяване в Сирия, след като джихадистки бунтовници от групировката "Джабхат ан Нусра" са атакували манастира, в който той служи, съобщи официалната агенция на Ватикана.

Новината бе свързана и с аматьорско видео, разпространявано в интернет, на което се вижда екзекуцията на мъж, за който се предполага, че е 49-годишният отец Франсоа Мурад.