Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ужилените сами трябва да водят дела, за да си върнат имота

След като имаме най-високоплатените нотариуси в света, би трябвало да се очаква, че и услугите са им най-добри, но за съжаление е тъкмо обратното. Имотните измами у нас се множат, ощетените от тях не могат да защитят правата си.
Има многобройни фрапиращи примери в това отношение.
Наскоро от разследване на БНТ стана ясно, че през септември месец миналата година Петър Филипов и брат му научили, че парцелът, който притежават на бул. "Симеоновско шосе" 113, вече не е техен. Водел се собственост на незнаен чуждестранен гражданин. Оказва се, че
с фалшив нотариален акт могат да се извадят
без проблем скица от кадастъра и данъчна оценка на чуждо име. Нотариусът, който изповядал сделката, казва, че няма вина, тъй като всички документи му се сторили изрядни и не се чувствал задължен да провери в Агенцията по вписванията дали всичко е точно. Единствената възможност собственикът да си върне имота е като заведе гражданско дело срещу новия купувач.
"Имам при мен няколко уникални дела за измами, извършени от нотариуси разказва и адвокат Владислав Янев пред "168 часа". - Единият от случаите е със замяна на апартамент в центъра на София срещу телевизор и уж доплащане в лева. Измаменият е бил застаряващ ерген, явно следен отдавна и след като загуби жилището си, остана на улицата.
Вследствие на измамата заболя тежко, получи инсулт и наскоро почина."
Иначе през годините не са рядкост и измамените дори и сред борещи се с престъпността - полицаи, следователи и адвокати.
През 2005 г. журналистът Васил Иванов успя да си купи бронираната лимузина на главния прокурор. Столичният нотариус Георги Златев бе заверил договор за продажба с подпис и печат и прехвърлил на репортера на Нова телевизия автомобила, без дори собственикът НСО и главният обвинител, да знаят нещо по случая.В разследването си Иванов разкри как за нотариусите няма невъзможни неща и
участват в схеми за жилищни измами
и узаконяване на крадени коли.

Кои други скандални случаи с прехвърляне на имоти хвърлиха сянка върху дейността на частния нотариат у нас, четете в печатното издание на в. "168 часа"