Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

39-годишната Лора е в неизвестност от 8 септември 2015 година, а няколко месеца по-рано получила наследство от 1,5 млн. евро от възрастен грък. Днес близо 300 дни след нейното изчезване никой не знае къде е. Майката й Снежана твърди, че не знае дали Лора е отвлечена, защото звъни на разни хора, но не и на нея. Приятелят на Лора Мартин Мартинов пък се притеснява, че е имало проблем с наследството - жена, наследник на богатия грък, претендирала за него. 

Мартин смятал, че част от наследените 1,5 млн. евро му се полагат, защото помагал на дъщеря ми да гледа богатия професор, казва Снежана

“Дъщеря ми се е обадила по телефона на човек от Перник скоро. Това ми дава надежда, че е жива, не знам дали е отвлечена. Не мога да си обясня защо не се обажда на нас, най-близките ѝ”, каза майката на Лора Иванова, за която приятелят ѝ Мартин твърди, че е отвлечена в Гърция.

Наскоро той и сестрата Елисавета съобщиха, че 39-годишната Лора е

в неизвестност от

8 септември 2015

година. Няколко месеца по-рано получила наследство от 1,5 млн. евро от възрастен грък. Тя се грижила за него, а той бил без наследници. Затова прехвърлил на нейна сметка спестяванията си, както и апартаменти, твърди Мартин от Горна Оряховица. Смята, че перничанката е отвлечена заради огромното наследство. Заплашвали я непознати, заплашвали и него, че ще го убият.

Случаят е мистериозен, а заради факта, че жената не се появява, всичко се крепи на разказ на представящия се за неин приятел Мартин.

Никой не знае какво от неговите твърдения е истина. Майката Снежана и сестрата Елисавета знаят само това, което той им е разказал.

“Категорична съм само в едно: че не зная къде е дъщеря ми. Слушам какво говори Мартин, но за мен той е непознат, не съм знаела, че е приятел на Лора. Не знам доколко да му вярвам", казва притеснената майка.

За последно се чула с дъщеря си през август м. г. Дошла си от Гърция в Перник. Един ден отишла до София. Обадила се да каже, че ще закъснее.

“Това е последният ми разговор с нея. След като не се върна до 21 ч, позвъних на телефона ѝ. Мъжки глас ме попита коя съм и

чувах Лора

да плаче

Не мога да сбъркам гласа ѝ”, допълва Снежана.

От миналия август до декември нямала никаква информация за Лора. Предполага, че от София тя се е върнала директно в Гърция. Преди това казвала, че се грижи за възрастен професор в Атина. Хвалела се, че той се отнася добре с нея, приемал я като дъщеря и бил много привързан към нея. Давал ѝ пари за дрехи, пускал я да почива. Лора се похвалила на майка си за наследството, но Снежана не ѝ повярвала. “Казах ѝ просто да си харчи парите, щом ги има. Аз цял живот съм живяла скромно с това, което изкарвам, и такива пари не ми трябват. Не знам дали въобще има такива милиони”, подозира майката.

Миналия август, когато Лора си е била в Перник, обяснила, че има приятел, който заминал за Германия.

“Знам, че е живяла с някакъв мъж от Иран или Ирак, не си спомням. Докато беше вкъщи, говореше с него по телефона на гръцки. Кога се е появил Мартин в живота ѝ, не знам. Аз го видях за първи път миналия декември. Намери ме в Перник, за да ми каже, че Лора е отвлечена заради наследството. Той обаче искал да я намери, защото я обичал. В същото време казваше, че част от сумата се полагала и на него, защото помагал на Лора да гледа професора”, казва Снежана. Той я успокоявал, че не търси милионите, а жената, която обича. Ако искал парите, можел да отвлече я майката, я сестрата или други роднини и да иска откуп, но нямало да го направи.

Снежана е подала жалба във Второ РУП - Перник, за изчезването на дъщеря си. Няколко пъти питала има ли резултат, но ѝ отговаряли, че ако се разбере нещо, ще я потърсят. Стигнала и до ГДБОП. Оттам пък я успокоили, че Лора е жива и здрава. Живее с нов мъж в Гърция, не иска да има нищо общо с българските си роднини. За майка ѝ това било много странно. Твърди, че няма обяснение защо дъщеря ѝ е казала така и дали въобще това е вярно. Иска лично да я чуе и види, за да се увери, че е добре.

Наскоро разбрала, че Лора се обадила по телефона на братовчед на първия си мъж - Иван от Перник. Това стигнало и до ушите на Мартин. Той пък от своя страна започнал да тормози Иван да му даде номера, от който Лора е звъняла. Непрекъснато му се обаждал да иска телефонния номер, но човекът, който е инвалид, обяснил, че бил скрит номер. Въпреки това Мартин не спрял да настоява, което принудило Иван да се оплаче в полицията от тормоза.

Ето какво споделя и самият Маринов в интервю за "24 часа".

- Мартине, къде се запознахте с Лора и кога замина за Гърция?

- Запознах се с Лора в заведение в Горна Оряховица и заминахме за Гърция през септември 2014 г. Тя преди това е била 5 г. там. Наехме в Атина апартамент на жена от Русе. Имам съмнения, че тази квартира се дава, за да могат да проследяват българи какво работят, с какво се занимават. Притеснявам се за живота си, защото, преди да изчезне жена ми, е получила есемес, че ако не изпълнява това, което ѝ кажат, ще бъда убит. Искаха някакви пари да разделят.

- Кога са ви заплашвали?

- На 7 септември 2015 г., в 2 ч през нощта, преди да я отвлекат, получи есемеса. Плачеше и ми казваше да не стоя на терасата, че ще ме гръмнат. Преди това албанците са я притеснявали. Знаели, че гледала някакъв старец, проучили го. Следели са и нея, и мен.

- Кога получи тя това наследство?

- Някъде 6 месеца преди да изчезне. Професорът ѝ казал, че ще я възнагради, защото се грижила за него. Имал диабет и паднал в безсъзнание. Тя повикала Бърза помощ. После го обслужваше и в болницата. Когато се прибра у тях, пак му беше станало нещо и отново го вкараха в болница. Ходеше всеки ден да го храни и обслужва.

Тогава тя беше изчезнала за 40 дена, а аз я търсих.

После ми каза,

че била в кома

в някаква частна

клиника

След време ми се обади по телефона и плачеше, каза къде се намира. Взех такси и отидох. Каза, че докато гледала стареца в болницата, санитарките ѝ дали да пие някакъв чай и след това се събудила в тази клиника, където ѝ отстранили яйчниците, защото имала някакви кисти и анемия. Тя беше бременна тогава от мен, но ми каза, че загубила бебето.

След като изчезна отново, ходих в тази болница. Показах снимката й и дадох ЕГН-то. Провериха и казаха, че не са имали такава пациентка. А като отидохме с нея в болницата след тези 40 дни в неизвестност, казаха, че професорът е починал. Знам само, че този човек се казваше Костас.

- Какво стана с парите?

- Аз не влизах с нея в банките.

Общо изтеглихме

5000 евро

След това банките бяха затворени и минаха 3-4 месеца. В този момент тя ходеше всеки ден в нещо като социална служба, където нещо за парите пак разследваха. Каза, че пак има проблем с парите. Трябвало да се изчакат някакви документи.

- Виждал ли си документ за тези 1,460 млн. евро?

- Тя си събираше документите в чантата, с която изчезна. Искаше обаче да изтегли 150 000 евро, да си купим апартамент.

- Прибирали ли сте се с Лора в България?

- Да, мисля, че беше през месец май. Тя си беше изгубила паспорта. Тогава се обади на мъж от Петрич, трафикант, който я прекара нелегално през границата. Тя не ми даваше много обяснения. Казваше, че ме обича.

- И какво се случи на 8 септември?

- Преди да изчезне, бяхме в албанско заведение. Влязоха някакви мургави мъже. Тя каза, че единият от тях е албанец и трябвало да се махаме, защото преди време я преследвали. На следващата вечер ме срещна българин от ромски произход, който ми каза, че знаят, че сме наследили много пари, и искат да вземат жена ми. Българи се свързали с албанци и всички говорели как ще я отвлекат.

Същия ден преди да изчезне, ходихме до банката. Тя излезе притеснена и каза, че има проблем. Някаква жена претендирала за парите на професора, била наследница. Вероятно са намерили някой да пусне молба и да ѝ създадат пречка да вземе парите, за да могат да преговарят с нея. Тя постоянно се оглеждаше.

Пред квартирата

стоеше друг

българин -

Хазарта,

който от години бил в Гърция и се занимавал само с престъпления. Прибрахме се и си говорихме, че трябва да намерим български адвокат да разреши проблема. Тогава Хазарта ми звъни да каже, че е намерил адвокат. Отидохме в интернет клуб. Той поиска да се обади на адвоката от моя телефон. Усетих, че нещо не е наред.

Малко или много

и аз съм

криминално

проявен и

усещам за какво

става въпрос

После каза, че адвокатът ще ми се обади. Тръгна си, а аз реших да звънна на Лора. Не вдигна телефона. Получих есемес: “Не прави нищо, жена ти е при нас. Не ходи в полицията”. Изпратих обратен есемес: “Кои сте вие?” Отговориха, че ще получа инструкции, да не правя нищо, защото ме следят. Отидох до апартамента, но беше заключен.

На 20-ата минута бях пред полицията, въртях се там, не можех да говоря езика. Обадих се на този, дето ме предупреди, че Лора ще бъде отвлечена, и го чаках. Дойде майка му и стана някакъв скандал. С нея отидохме в полицията, обясних какво се е случило, показах есемесите на полицаите. Докато бях там, те ми пишеха, че ще ѝ режат пръстите, ще я убият.

- Наша проверка показа, че в Гърция няма подадена молба за издирване.

- Как така няма подадена? Аз имам номера на жалбата (но не я намира в телефона си - б.а.). На 8 септември в 17,30-18 ч бях в полицията, нали съм записан, като съм влизал. Нали има камери.

- И кога се прибра в България?

- Няколко дни след като Лора изчезна. Съобщих на началника на Криминална полиция в Горна Оряховица, но преди това се обаждах на ГДБОП, на различни институции.

Уведомил съм

властите

- А кога престанаха есемесите?

- Около 10-15 дена ми писаха. Докато бях в Гърция, ме нападнаха около 15 човека с мотори. Дойдоха наши мутри, да ми кажат “Недей да пискаш. Жена ти ще се намери, ще разберем за какви пари става дума.” Те са замесени с цигани от кв. “Калтинец”. Отидох да се бия с тях и ме прибраха полицаите,

така ме пратиха

в психиатрия, но

съм стоял там

три часа, не съм

бил лекуван

- Ти преди това лежал ли си в психиатрична болница?

- Имах няколко приема в Психодиспансера в Търново, но не съм и спал там, ходих на два прегледа. Искат да ме изкарат луд, защото са замесени много хора в организирана престъпна група. Искам тройна психиатрична експертиза в София дали съм болен от шизофрения. Не съм луд, уплашен съм, става дума за огромни пари. Утре ще ме убият и ще си измият ръцете, че аз съм луд и криминално проявен.

- Допускаш ли, че Лора просто не иска да дели тези пари с теб?

- Нямам никакви претенции. Ние се обичахме, мечтаехме да живеем заедно. Ако е решила да ме напусне, щеше да ми каже. Може да съм имал криминално минало, но е било преди.

Изтърпял съм си

наказанието и

съм се поправил

Исках да си намеря работа, не ми се лежеше повече по затворите.

Преди това тя е била в Гърция, може да познава хора от престъпния свят, може да е имала любовна връзка с някой и те да я притискат да прехвърли парите. Ако го направи, ще я убият. Страхувам се за нея и за себе си, защото съм свидетел. Искам да покажа хора, лица, места, където са ме пребивали, но мога да го направя само пред разследващите органи.

Не ме интересуват парите. Може някой да е дал да се обади по телефона на братовчед на бившия си мъж, но да я държат и не я пускат. Искам майка ѝ и аз да я видим, че е жива и здрава. Ако се обади и каже, че е добре, но не ме обича, ще я оставя.