Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В аудиосъобщение, публикувано в интернет, синът на убития лидер на "Ал Кайда“ Осама бин Ладен - Хамза заплашва с отмъщение САЩ за убийството на баща му. Това се случва 11 дни след като "168 часа" първо написа за завръщането на "Ал Кайда" с нов лидер, а именно - Хамза бен Ладен.

Хамза бин Ладен обещава да продължи делото и борбата срещу САЩ на групировката.

“Ние ще продължим да ви удряме и във вашата страна и в чужбина в отговор на вашето потъпкване на хората в Палестина, Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен, Сомалия и в останалата част на мюсюлманските страни. Колкото до отмъщението на исляма за убийството на шейх Осама, нека Аллах има милост над него, това не е просто отмъщение за него, а е отмъщение за всички, които защитават исляма“, казва Хамза бин Ладен в своето изявление.

Ето текстът на Мохамед Халаф за новия лидер.

24-годишният син на Осама създава голяма армия,

за да освободи Йерусалим. Готви се за директни сблъсъци

с конкурентната “Ислямска държава”

В близко време 24-годишният Хамза бен Ладен ще се превърне в голямо име в света на тероризма. Само преди седмици бе разпространен запис на негово изказване и се очаква синът на Осама бен Ладен да запълни лидерския вакуум в осиротялата организация "Ал Кайда".

Това се налага заради жестоката конкуренция между последната и "Ислямска държава". Неотдавна той заедно с Айман алЗауахири обяви намерението си да създаде голяма армия, която да "освободи Йерусалим". Според двамата пътят до-там минава през Сирия, обявена за фронт в борбата за освобождението.

Това бе вторият за тази година случай, когато Хамза се появи на публичната сцена, което бе знак, че "Ал Кайда" се стреми да сплоти редиците си и да се

завърне като основна терористична сила

Според самия Хамза бен Ладен джамията “АлАкса” в Йерусалим "плаче с кървави сълзи" и похвали нападенията с ножове на палестински активисти в този град.

В призива си той твърди: "Ислямската умма (общност - б.р.) трябва да избива евреите и да атакува интересите им във всяка част на земята."

Хамза не бе в дома на баща си в пакистанския град Аботабад през 2011 г., поради което избегна неговата участ. През последните пет години той е бил обучаван със задачата да наследи Осама.

Думите на Хамза напомнят за тезите му, а това показва, че онзи, когото британски депутат нарече

“наследствения принц

на терора”,

е бил обучен в подражание на Осама бен Ладен. Засечените комуникации между шефове на организацията са ясен знак, че младежът върви по неговите стъпки.

Според прехванати документи, Хамза имал желязна воля. Бил твърдо решен да извоюва победата и да се принесе в жертва на каузата. Данните сочат, че и сегашните ръководители на "Ал Кайда" се стремят да го превърнат в лидер на организацията.

Хамза е обучен да борави с взривни вещества. Той се появи сред група талибани, сражаващи се срещу пакистански сили в провинция Уазиристан, във видеоматериал от 2005 г. Още през 2001 г. "Ал Джазира" показа тогава 11-годишното момче да се учи редом с други талибани в Афганистан.

През 2007 г. той се е намирал в гранична зона между Афганистан и Пакистан, изпълнявайки задачи на "Ал Кайда". Според шефа на разузнавателната група "Сайт" Рита Кац във въпросния видеоклип

Хамза е наредил продължаването на световния джихад

Самият той му се е посветил, докато е бил в Афганистан.

Хамза бен Ладен е роден през 1991 г. Неговата майка Хайрия Сабър е третата съпруга на Осама бен Ладен. Тя има докторска степен по детска психология и е била изследовател в саудитския университет "Крал Абдул Азиз" в Джеда. След като се омъжва за Осама, тя го придружава в Судан и ражда от него само едно дете - Хамза.

След атентатите от 11 септември 2001г. момчето и майка му, придружени от други членове на семейството на Бен Ладен, отиват в Иран. Това е резултат от преговорите между "Ал Кайда" и Техеран, благодарение на които лица, свързани с терористичната организация, прекарват години в ислямската република.

Именно там Хамза е обучен от специален екип иранци и талибани, които формирали възгледите му.