Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СКРИТО:Екипът на италианците е бил цивилен, а за теста е използван автомобил от GP2, модел 2011 г
СКРИТО:Екипът на италианците е бил цивилен, а за теста е използван автомобил от GP2, модел 2011 г

Таен тест на "Пирели"

ИТАЛИАНСКИЯТ производител на гуми "Пирели" е направил в пълна тайна първият тест на гумите за Ф1 догодина. Преди месец фирмата спечели вторият търг на ФИА и получава правото да е монополен доставчик за всички тимове. Контрактът с федерацията е за три години от следващия сезон.

Секретните тестове на италианците са били на френското трасе "Пол Рикар". Те са го наели за два пълни дни през миналата седмица. Сумата за еднодневни изпитания на лицензирано трасе се движи между 100 и 117 000 евро. В този ден достъпът е бил тотално забранен. Тестовете са били тайни, за да се избегне всякаква възможност да се шпионират от страна на конкуренцията, както и да не се правят спекулации с евентуалните дефекти на новите гуми.

Плътен параван

За да скрият изпитанията, екипът на италианците е бил цивилен, а за теста е използван автомобил от GP2, модел 2011 г. Неговото характеристики и поведение са най-близки до спецификациите на болидите от формулата.

Не се споменава името на пилота, нито се дават каквито и да е резултати от постиженията му. Предполага се, че това е бил някой от водещите състезатели в сериите GP2. От тях идват и новите попълнения в отборите на Ф1. По въпроса дори не е издадено и обичайното в такива случаи комюнике за медиите.

Малкото информация, която е известна е, че през следващите две седмици опитите ще бъдат повторени. Те отново ще са закрити за медии и публика и пак ще са на "Пол Рикар". Автомобилът, който ще се използва ще е същия болид от GP2.

Тестове и у дома

В същото време италианският журналист Марко Пасторино заяви за в. "168 часа", че "Пирели" са правили най-малко десет подобни изпитания на заводското си трасе. За разлика от френските тестове, у дома заводски изпитател на "Пирели" е използвал старо шаси на "Тойота". Предполага се, че става дума за модела ТF1 105.

Трескави опити

До края на септември италианците ще произведат достатъчно количество гуми, които ще бъдат дадени на тимовете. Заедно със събраната от тестовете информация за поведението на болида, ще се помогне при конструирането на автомобилите за 2011 г.