Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 9-годишна сага и дузина произнасяния на Варненски окръжен, Варненски апелативен и Върховен касационен съд, двама от четиримата обвинени за жестокото двойно убийство край Камчия бяха напълно оправдани. Другите двама получиха наказания от по 18 г. лишаване от свобода. Четиримата имат и по 9 г. затвор за отвличането на двете жертви. Един от подсъдимите вече е на свобода, тъй като е излежал в ареста повече по време на разследването.

Три състава на ВКС бяха необходими, за да поправят грешките на Варненски апелативен съд, категоричен е адвокат Лъчезар Таков.

Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов бяха

обвинени за двойното убийство

край река Камчия - на Димитринка Пекова (27 г.) и Венцислав Евтимов (48 г.), извършено през април 2007 година.

Труповете на двамата са намерени в реката, привързани към винкели в т.нар.

“сицилианска примка”. Версията за мафиотското убийство е лансирана от съдебния лекар и се приема от полицаи, прокурори и съдии.

В хода на разследването се установява, че Евтимов и Пекова са получили авансово от шефа на “Трансинс” 30 000 лв. по сделка, която са знаели, че няма да осъществят. Официално огласеният мотив за саморазправата е “невъзможността на Николов да превъзмогне опита им да го измамят” с тази дребна сума на фона на бизнеса му за милиони.

Заради това

той разпорежда на двама

от подчинените си

да ги отвлекат,

а след това и накажат със смърт.

Четиримата са изправени пред съда и защитавани от реалните топадвокати в републиката – Лъчезар Таков, Ина Лулчева, Даниела Доковска, Олег Атанасов и Юлиян Георгиев.

През 2011 г. от Варненски окръжен съд получават доживотни присъди за тежкото престъпление. Тези присъди се потвърждават при следващите три произнасяния от Варненски апелативен съд, включително и след указания на ВКС да преразгледат делото и

да прецизират доказателствата

съответно и вината на четиримата.

Преди дни обаче ВКС за трети, последен път се произнесе, като напълно оправда Николай Николов и Ганислав Начев по обвинението за двойното убийство. Двамата получиха по 9 г. затвор за отвличането на жертвите. Доживотните присъди на Мартин Стоименов и Илчо Адамов бяха заменени с присъди от по 20 г. за убийството на Пекова и Евтимов.

Решението на ВКС бе прието като сензационно след неколкократните еднозначни произнасяния на ВАС.

„168 часа” се свърза с част от защитниците, които за първи път споделиха потресаващи подробности от разследването и съдебната сага срещу подзащитните им.

Цялото обвинение на прокуратурата се основава

на един анонимен свидетел

Той е разпитан в хода на досъдебното производство, но не и пред съдия. Разпитът му е станал след множество публикации в медиите. Той преразказва обвинителния акт в по-кратък вариант. Този свидетел така и не е разпитан в съда. Въпреки изричното ни настояване, той отказа да се яви, защото се страхувал за живота си, коментира един от защитниците.

“Има 2 лоши неща – старостта и Варненски съдебен район! - категоричен е адвокат Лъчезар Таков. - За мен последното решение на ВКС е поправяне на тежката съдебна грешка извършена от три състава на ВАС и един на ОС Варна по това дело.

Грешката на ВАС според мен се корени в начина на правораздаване в този съдебен окръг. Там

съдът е много близко и

тясно обвързан с

местната прокуратура

а не е самостоятелен и независим орган, какъвто е по закон. И това се отразява на начина на събиране, проверка и оценката на доказателствата.

Специално по делото за двойното убийство на р. Камчия ВАС постанови своите решения не съобразно нормите на НПК, изискващи осъждане само при наличието на категорични и беспорни доказателства, а не върху хопотези, предположения и догадки. Последното решение на ВКС е трето поред и представлява еманация на предишните две. Общото в тези три решения на ВКС е, че те посочваха грешките в аналитичната дейност на ВАС, необходимостта от преценка на всички доказателства по делото, а не само на обвинителните и т.н.

Въобще

варненските апелативни съдии не можаха да надскочат себе си

в това дело, но не ги съдя и виня –толкова са им възможностите. Безспорно е, че те нямат експертизата и опита на въхровните съдии. Както и не може да очакваме, че един общопрактикуващ лекар може да извърши сложна сърдечна операция, така и не мога да искам друго решение от ВАС освен постановените. За мен като участник по делото е очевидно, че

съдебната грешка е започнала още в разследването

Тя стартира от приетото за беспорно от прокуратурата и по-късно от ВАС заключение на съдебните медици, които са приели, че пострадалите са овързани с т.нар.“сицилианска примка“ – типична за убийствата в мафиотски стил. Оттук беше направен погрешният извод от прокуратурата и разследващите за "показно" убийство в мафиотски стил. Игнориран бе очевидният извод, че овързването с въжета на труповете и прикрепянето на тежести към тях не е част от показен стил, а има за цел прикриване на труповете на дъното на реката. През следващите девет години се стигна до

инатливо придържане към тази теза от страна на прокуратурата

и варненските съдилища, въпреки фактите по делото, съдържащи се в обясненията на подсъдимите, липсата на доказателство за предумисъл, игнориране на оневиняващи доказателства и т.н. В заключение - не трябва да се укорява ВКС за последното им решение, а да се поздравят за отговорната им и смела работа.

Къде се намира в момента Ганислав Начев четете в хартиеното издание.