Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: bTV
Кадър: bTV

Руснаците не са славяни, а викинги. Това обяви в предаването "120 минути" пэ bTV проф. Божидар Димитров.

"Да, това е така. Руснаците не са славяни, те са викинги. Това гласи така наречената нормандска теория за произхода на руснаците. Идват от Швеция надолу. Спират до езеро Ладога, а някои от тях продължата надолу до Киев, където правят Киевска Русия. Дори Хитлер е смятал, че викингите са по-добра раса от арийската. Тогава той е мислел, че руснаците са славяни", каза Димитров.

Той разкри, че е подарил на рокеите от групата "Вълците на Путин" икона на Хан Тервел. "Аз съм радетел и работя за културно-историческия туризъм. А тази група обикаля Балканите, за да се запознава с подобни места - да се поклонят пред гробове на исторически личности, да се запознаят с историята на съответната страна. Подарих им иконата, за да се заподзнаят още по-обстойно с българската история", заяви още професорът.

Запитан кой от нашите съвременници според него трябва да бъде канонизиран, Димитров онтоори: "Отец Боян Саръев, но нека е жив и здрад. Той върна над 150 хиляди мюсюлмани към християнската вяра".

Професорът разказа и интересна история за българското участие в налагането на християнството в Русия. „Дъщерята на цар Борис Покръстител – Елена – „промотирала” християнството по груб начин в Русия. Така твърди легендата. Болярският съвет се е напил и се е разделил на две по въпроса за християнството. Тогава тя влетява на кон в залата на Съвета и започва да ги бие с бич”, каза Димитров.

На въпроса, защо той е решил да подари икона именно на кан Тервел, Божидар Димитров каза, че той е най-голямото постижение в световната ни политика. Западът го е оценил и го е обявил за покровител и спасител на Европа.

Професорът припомни, че тази година се навършват 1300 години от разгрома на първия арабски халифат, в който главна роля има Тервел. Вторият – османската империя, понеже го няма Тервел, е стигнал до Австрия. А третият в момента е разгромяван заедно от Путин и Обама. Димитров също отбеляза, че Тервел е убил повече араби от Пути и Обама взети заедно, нищо че те имат самолети. Заслугата на Тервел за Европа е призната и в целия тогавашен западен свят. На българския управник са посветени около 60 драми.

Като заслужил съвременник-българин, заслужаващ да бъде канонизиран, Димитров посочи отец Боян Саръев, защото е върнал към християнството 150 000 българи към християнството.