Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПЛАКВАНЕ: Дни след убийството полицаят бе докаран в съдебната зала на количка, защото се твърдеше, че е бит и има комоцио.
ОПЛАКВАНЕ: Дни след убийството полицаят бе докаран в съдебната зала на количка, защото се твърдеше, че е бит и има комоцио.

15 години ще лежи Славчо Каферинов, застрелял бизнесмена Спас Пенгьов в Добринище на Илинден

19 юли 2013 г., часове преди Илинден. 30-годишният автоконтрольор от "Пътен контрол" към РУ-Банско Славчо Каферинов ремонтира покрива на къщата си в Добринище. Той е в отпуск и нищо не предвещава, че повече никога няма да се върне на работа в МВР, защото часове по-късно ще се превърне в убиец на един от най-добрите си познати и приятели Спас Пенгьов.

Надвечер полицаят седнал край масата да вечеря със съпругата си Зоя и двете деца - син и дъщеря. Около 20 ч приятели го повикали да се почерпят в заведението "Лятна градина". Там изпил две мастики, а около полунощ към компанията се присъединила и жена му. Час след полунощ всички заедно отишли в дискотека "21 век". Там вече именякът Илия Кюлев черпил познатите си с домашна ракия. Каферинов не отказал почерпката за здравето на Илия. Пийнал и една бира. По-късно ще стане ясно, че

в кръвта му е имало 1,79 промила етилов алкохол

В това време посетителите на дискотеката разгорещено танцували на дансинга. Жена му също била сред тях. Вероятно заради изпития алкохол Каферинов заподозрял жена си, че нещо в танците й е неприлично и провокативно. Ревността започнала да го гложди. Към 3,30 ч гневът му избухнал, той се отправил към дансинга, вдигнал й скандал и я ударил по лицето и в корема. Присъстващите в заведението техни познати се опитали да се застъпят за жената. Постепенно обстановката обаче ставала все по-напрегната. Полицаят се скарал с други присъстващи в дискотеката, което прераснало в размяна на обидни думи и сбиване. Групата излязла навън да се разправя. Сред тях бил и Марио Пенгьов, бизнесмен, който заедно с брат си Спас имат пресевна за инертни материали.

Братята Пенгьови били

в бизнес отношения

с бащата на полицая

- Костадин. Той пък имал фирма за товарни преовози и извършвал транспортни услуги на Пенгьови. Семействата били в приятелски отношения, често прекарвали време заедно с децата си.

Присъстващите на скандала пред заведението накарали полицая да се прибере вкъщи, за да се предотврати нова ескалация на напрежението. Тогава той се качил в автомобила си "Форд" и с пълна газ отпътувал към кръстовището на улиците "Хан Аспарух" и "Попово езеро", където спрял колата. Там, вземайки със себе си зареденото служебно оръжие - пистолет "Макаров" с пълнител с 8 патрона, както и още един пълнител, тръгнал пеша към дома на Спас Пенгьов. Няма обяснение защо се е насочил натам. Междувременно Спас излязъл от вкъщи, след като научил по телефон за станалото пред дискотеката.

Двамата мъже се срещнали на улицата пред къщата към 5,15 ч. Тогава Каферинов прострелял Пенгьов първо в областта на лявата половина на гърдите, а след това в главата. Третият куршум преминал периферно над дясното рамо на пострадалия, като само закачил якето му. След като Пенгьов паднал на земята по корем, обвиняемият му нанесъл удар с долната част на ръкохватката на пистолета в областта на главата, а по-късно и още няколко по ребрата и хълбочната област.

Изстрелите били чути от съседите и лелята на Пенгьов, която живеела в същата къща. Те подали сигнал на телефон 112. Пристигнала веднага линейка, но на път за болницата Спас, който след 10 дни е трябвало да стане на 40 г., починал.

Според прокуратурата докато пристигне полицията, на няколко пъти Каферинов лягал по гръб на земята, въргалял се, псувал, както и стрелял на посоки. Изпратеният на мястото на трагичния инцидент полицейски екип на РУП- Банско намерил полицая на земята в локва кръв и му поставили белезници.

Какво обяснявал Каферинов за случая след задържането му, четете в печатното издание на в. "168 часа"