Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Салафити съсипват втора джамия, сега в Силистра ПОКРИТИЕ: Подът на джамията в Силистра е залят с бетон.

Точно като терористите от "Ислямска държава" те изливат бетон и заличават ценни артефакти

Tочно като терористите от „Ислямска държава”, които безогледно унищожават паметници на културата в Ирак и Сирия, салафит от Дулово съсипа поредната уникална джамия в Североизточна България – "Куршумлу джамия" в Силистра. Прокуратурата вече повдигна обвинения за разрушенията.

Салафитите са известни с това, че са врагове на всякакви нововъведения. Те почитат пророците преди Мохамед. Различават се от останалите мюсюлмани, че са хора на крайностите - носят дълги бради и роби до петите.

Спецслужбите смятат, че реставраторът на джамията "Ибрахим паша" в Разград Бюрхан Сюлейманов е именно салафит с радикални ислямистки възгледи

Затова отдавна е в полезрението им. Според спецченгета Сюлейманов има дълга неподдържана брада. Носи черни дрехи, които стигат до земята. Има данни, че е събирал дарения от бизнесмени в районите на Силистра, Дулово и Русе. Със странното си облекло плашел жителите и хлапетата в добруджанското градче, както и в Разград, признаха от бластната управа.

Той е действал с турския си колега "реставратор-дюлгер" Ялчъндаг. Турчинът вече има повдигнато обвинение, че разрушава паметник на културата. Това е тежко престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до 500 000 лева и обществено порицание.

Според наши информатори в спецслужбите обилно излятият бетон в разградската джамия и тотално

унищожените артефакти са безогледно варварство, характерно само за действията на терористите от "Ислямска държава".

Подобно на терористичната групировка, на българска територия с „ремонта” са заличени уникални находки и ценни културни пластове от времето на построяването на молитвения дом в далечната 1680 година. Сигналът бе даден от експерти от Министерството на културата.

Независимо че отдавна е напуснал страната и е в неизвестност, турският гражданин Ялчъндаг ще бъде съден задочно, съобщиха от Апелативна прокуратура Варна. А салафитът от Дулово, който боядиса в яркозелено - цвета на пророка Мохамед, стени в джамията „Ибрахим паша” в Разград и заля с бетон уникалната каменна настилка, ще бъде разпитван за ремонта в силистренския храм до месец. Срещу него все още няма повдигнато обвинение за ремонта, тъй като нямало събрани достатъчно доказателства, научи „168 часа„ от окръжния прокурор на Разград Огнян Дамянов.

В Силистра обаче изглежда вече е обвинен.

От прокуратурата там отказаха информация дали Бюрхан Сюлейманов и Бюрхан С., работили по ремонта на двете джамии,

са едно и също лице

Отговор на този въпрос отказа и говорителят на Окръжна прокуратура Силистра и наблюдаващ прокурор Ивелин Чафаланов.

Магистратът уточни, че обинителният акт срещу Ялчъндаг и Бюрхан С. е напълно обоснован на базата на експертизи, които доказвали груба непрофесионална намеса в паметник на културата от национално значение, каквато е „Куршумлу джамия” в Силистра.

В нея през април и май 2016 г., без да притежава необходимите разрешителни за извършване на ремонтни дейности от Министерството на културата, обвиняемият Бюрхан С. наредил измазването на стените. От пода на два метра нагоре. „Реставрацията” е върху площ от 80- 100 кв.м, става ясно от обвинителния акт, внесен в съда. В резултат на тази намеса изцяло

са унищожени уникални стенописи отпреди

500 години

От признанията на имама пред разследващите по досъдебното производство става ясно, че обвиняемият в личен разговор с духовника го предупредил, че има намерение да ремонтира изцяло интериора на "Куршумлу джамия".

Споделил, че няма разрешително, но това не било проблем. На въпрос има ли ключ за джамията, кой му е осигурил достъп, обвиняемият отказал да отговори, научи „168 часа” от свои източници в полицията.

Потърсен за скандала с разрушените ценни артефакти в молитвения дом, районният мюфтия на Силистра Мюддесир Мехмед не бе открит за коментар. Негов служител каза, че нищо не знаел.

Според човек от джамийското настоятелство Бюрхан С. разполагал отдавна с ключ от джамията. Получил го от ходжа, който настоявал тя да се ремонтира. Но тъй като Главно мюфтийство „упорито пазело мълчание по въпроса за ремонта”, потърсили фирма от Турция. А Бюрхан С. работел за нея.

Кой е следващият мюсюлмански храм у нас, който се готви да атакува бригадата, четете в печатното издание на в. "168 часа"