Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция официално пое сюнета на българските мюсюлмани. Вече втора година в присъствието на валии, областни управители и дипломати от генералните консулства на турската държава у нас се провежда масово обрязване на момчета.

В някои райони в Североизточна България, известни като Делиормана, вече има безплатен групов сюнет.

Родителите на обрязаните хлапета се молят в джамиите за здравето и благоденствието на спонсорите - турското правителство и бизнесмени.

"Досега лидерът на ДПС Нуридин Басри плащаше за операциите, но тази практика вече е в историята. Кметовете от Шуменско решихме да отделяме по една заплата, за да помогнем", призна пред "168 часа" един от спонсорите - градоначалникът на община Върбица Мердин Байрам.

В началото на юни, когато започна Свещеният месец за мюсюлманите Рамазан, в медресето на Томбул джамия известният сюнетчия от Айтос Лютви Мехмед обряза 170 мюсюлманчета. С приветствие към децата се обърна и генералният консул на Република Турция в Бургас - Ниязи Акйол.

"Отдавна престанах да броя колко хлапета в България и на Балканите са минали през мен", каза пред "168 часа" преди време известният сюнетчия. Нормата му за деня била около 250 деца на възраст до 7 години.

Според хора от ДПС въпреки че наричат Мехмед доктор, той нямал диплома за хуманен лекар, а е фелдшер. Овладял занаята по метода на наблюдението. Дали при такава манипулация е задължително да има медицинско образование, депесарите отказват да коментират.

Родители придружават детето до импровизирана манипулационна в медресето на джамията. От пръв поглед личи, че всичко блести от чистота, обясняват организаторите на сюнета от Районно мюфтийство в Шумен. Изцяло е спазен канонът - момчето остава само по риза, без долно бельо. Търпеливо чака с баща си да му дойде редът. Влизането в манипулационната става по списък. Имам с високоговорител вика децата.

Т.нар. Доктор Мехмед оголва слабините на хлапето.

За краката го държи човек от мюфтийството или активист на ДПС, както при последния сюнет в шуменската джамия.

Хирургическата интервенция се извършва от "доктора" фелдшер, който умело борави с лазер. Операцията е безкръвна. Продължава няколко минути. Детето е под упойка. След всяко сюнетиране докторът си измива ръцете със сапун.

Това символизира пречистване от евентуален досег със зли сили, обясняват ислямски богослови. Смята се, че след манипулацията детето вече става мъж и според канона го посвещават в мюсюлманската вяра.

"Д-р Мехмед" се опитва да развесели изплашените хлапета, които гледат с тъжни очи. Личи , че са притеснени и напрегнати.

Самите те все още нямат представа, че като им отрежат определена част от мъжкото достойнство, стават по-силни и се превръщат в истински мъже. Отвън чакат родители. Някои си затварят очите, когато чуят писък, тъй като упойката не е подействала. Други с опънати длани викат Всевишния на помощ. Дали ги е чул, е друг въпрос.

Зад тежката врата на джамията чакат притеснените майки на обрязаните момчета. Те старателно държат списъка със сиропите "за после, ако детето го боли" - оксикорт и риванол плюс нурофен и панадол. Необходимите медикаменти са описани и под обявата за сюнета на турски.

Възмъжалите хлапаци напускат манипулационната обикновено усмихнати, видя репортер на "168 часа".

Едно от тях стискаше в ръцете си камионче, подарък от "Доктор Мехмед", защото било послушно.

За първа година в списъка на желаещите да се обрежат няма българи - православни християни. Преди години на такава манипулация се бе подложил 66-годишен мъж. И дори един полицай от Шумен.

Масов сюнет на 250 мюсюлманчета бе извършен неотдавна, но от турски лекари, в съседните Търговище и Омуртаг. За първи път те не поканиха айтоския "Д-р Мехмед".

Причините за нарушената традиция не са ясни. Според някои вероятно защото мероприятието е проведено под патронажа на областния управител на Одрин - Дурсун Али Шахин.

Той водеше и делегация с хора от областната администрация в турския град и много бизнесмени.

Манипулацията бе безплатна за родителите. Религиозният обряд бе доста внушителен, тъй като за обрязването бяха пристигнали хора от цяла България. Някои с мерцедеси, а по-бедните с автобуси. В импровизирания автомобилен парк имаше даже конски каруци. За разлика от Шумен обаче родителите на деца, готови за възмъжаване, получиха безплатни екскурзии до Одрин. Подарък от валията на Одрин - Дурсун Али Шахин. Екскурзианти от Омуртаг, търговищки и великопреславски села се записваха предварително.

Потърсен за уточнение каква е цената на сюнета, поета изцяло от Турция и тяхната Дирекция по вероизповеданията "Дианет", районният мюфтия на Търговище Енвер Яхов се разграничи от събитието на стадиона в Омуртаг.

"Нямаме никакво отношение към този обряд. За това не очаквайте коментар от мен", заяви пред "168 часа" той. Яхов нямал представа нито как е минал сюнетът, извършен от турските лекари, нито колко е струвала манипулацията. Не знаел и дали Главното мюфтийство е поело някаква част.

Мюфтията се оплака, че тази година в Търговище няма да има сюнет. Причината - нямало спонсори, нито деца.

"Всеки е длъжен да си осигури спонсори, ако иска наши дечица да бъдат обрязани", с болка сподели търговищкият духовен водач.

Проверка на "168 часа" показа, че Кърджали отстъпва на Шумен по масовост на сюнета. Годишно в бастиона на ДПС се обрязвали по 100-150 момчета, сочат данни на мюфтийството. Тук се спазва традицията децата да бъдат облечени като принцове, както изисква ислямският канон. Затова родителите им купуват от Турция специални костюми. Одеждите са ушити специално за празника, наречен "сватба", тъй като детето влиза в мъжествеността. Дрехите обикновено са от атлаз. Продават се на доста високи цени в специализирани магазини в Истанбул и Анкара. Струват между 350 и 500 долара.

Този лукс обаче е за заможни родители По-бедните вземат дрехи назаем от роднини и приятели. През гърдите на възмъжалото момче се премята специална лента с надпис "Машшалах".

Конете, на които се качват децата след обряда, са окичени с няколко цветни черги. Молитви със заклинания за здраве и берекет предхождат процесията. В нея се включват мазни борби и конски кушии.

Бившият депутат от ДПС и бивш кмет на бунтовната община Гърмен Ахмед Башев не вижда нищо лошо в това Анкара да поема разходите по сюнета на мюсюлманчетата в България. След като турският УДианетФ финансира част от дейността на Главно мюфтийство, защо да не помага и при обряда, сподели пред "168 часа" Башев.

На друго мнение обаче е експертът по религиозни и етнически въпроси Николай Александров: "По принцип сюнетът е сюблимен момент в религиозния живот на всеки мюсюлманин. Няма две мнения - това е лична гордост и за бащите. Обрядът е свързан с една празничност, с пищност като за сватба.

Трябва да се замислим какво отнемаме на мюсюлманските семейства в България, след като една чужда държава поема ангажимента да извърши първата сватба на техния син.

И в каква емоционална зависимост изпада това семейство." Според него ситуацията е скандална, защото заради амбициите на Ердоган Турция потъпква гордостта и достойнството на българските мюсюлмани.

"Така се демонстрира власт към хора, които не ти принадлежат", обобщава Александров. Според него е резонен въпросът - къде е Главното мюфтийство на България?

Защо то не поеме разходите по религиозния обряд вместо турския УДианетФ?

Експерти смятат, че е абсолютно престъпление чужда държава да се намесва у нас по този начин, като извършва обреди с български деца пред погледите на Прокуратурата, Агенцията за закрила на детето, собствените им родители и Главно мюфтийство.