Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-сетне България има шанс да се похвали с "министър" в затвора, при това действащ, а не бивш. Ако съдът, разбира се, приеме, че доказателствата срещу него са "железни". Е, министерството му не е част от 17-те в официалния кабинет.

Мартин Филипов-Дебелия обаче от около 15 г. се титулува Министър на любовта, и то не "без портфейл", а с дебел портфейл.

38-годишният благоевградчанин засега е само в ареста като обвиняем, но според прокуратурата данните срещу него за трафик на проститутки са много сериозни. Попадна зад решетките преди десетина дни, като повлече крак и заедно с него в ареста са двама полицаи. Петър Кънев е зам.-шеф на сектор БОП, а вторият - Стефан Филипов, е районен инспектор на кв. Запад. Те пък са обвинени, че са убеждавали две жени да се откажат от жалбите си срещу сводника.

Всъщност Дебелия е осъждан веднъж за склоняване към проституция, но от френските власти. Те го тикнаха за 4 г. в затвора.

Излежа три и половина и в края на 2011 г. бе пуснат

Върна се у нас с неузнаваем вид - втален наполовина.

У нас има 9 влезли в сила присъди, но нито една не е свързана с жриците на любовта. Сега и българските правораздавателни органи имат възможност да изведат докрай както френските си колеги един такъв случай.

Най-личният мъж в циганската махала има осъждания за "странични дейности". Най-често е хващан да шофира без книжка. За такива провинения има административни глоби, пробации и др. леки наказания. С присъди се е сдобивал за пласиране на фалшиви пари, за измама, закана с убийство, отнемане на МПС. Осъден е и защото отказал да копае градинки (неприлично занимание за министър на любовта), вдигнал скандал на пробационната служителка и я заплашил с физическа саморазправа.

Сега може и да лежи по същество. Срещу него се осмелиха да свидетелстват няколко момичета, които насила е карал да проституират. Сковани от страх, те ту подават жалби срещу него, ту се отказват. И в предишни години е имало такъв случай. Веднъж негова близка се оплакала, че я

принуждава да предоставя секс услуги, после пък се яви в съда да го брани

Надеждите са този път многото събрани доказателства да издържат пред Темида.

Разработката срещу Дебелия започва на 20 април при пълна конфиденциалност.

Дни преди това млада жена подала жалба, че Мартин Филипов й отправя заплахи и я принуждава да проституира за него. Подобна жалба имало и от втора жена с дете. На нея пък той дал 600 лв. назаем с 25% месечна лихва. Поискал си обратно парите след два дни. Тя нямало как да му ги върне и Дебелия я притиснал да проститутира за него, за да си върне заема. Двете жалби били ксерокопирани от деловоството от полицая Стефан Филипов, твърят от прокуратурата.

Инспекторът услужливо ги предоставил на сводника

Той пък се свързал с първата си жертва и започнал да я увещава да оттегли жалбата си. Качил я в колата си и я откарал на паркинга до полицията. Там ги посрещнал полицаят Филипов, който предвидливо носел два бели листа. На единия написал примерен текст на молбата, която жената трябвало да внесе и да се откаже от първоначалните си твърдения. Тя трябвало да напише, че всъщност обича Мартин и не е заплашвана от него. След дълго увещаване изплашената жена преписала текста, скъсала листа с полицейската чернова и отишла в деловодството на полицията. Там обаче бдителна служителка се усъмнила в молбата. След разговор с младата жена станало ясно, че тя се отказва от показанията си, защото нямала вяра в полицията. Тогава била отведена при друг полицай. Там заплашваната разказала всичко. Уведомена била дирекция "Вътрешна сигурност" и започнало разследване с използване на СРС.

Там се появило името на зам.-шефа на местния БОП Петър Кънев. Той се срещнал с втората жена в кафене в Благоевград и се опитал да я убеди да се откаже от показанията си срещу Дебелия. Казал й, че той достатъчно е лежал в затвора, че е наплашена, че ще й осигури адвокат, за да оттегли жалбата срещу него.

При акцията в Благоевград по задържане на Филипов и двамата полицаи е проверен и хотел до гарата. Там Дебелия ползвал стаи на преференциални цени, където жриците му извършвали секс услуги. Открити са две жени с клиенти. "В началото отказваха да говорят от страх. След това разбраха, че има и прокурорка и дадоха показания.

Разказаха шокиращи факти как са принуждавани да “работят”, каза говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова. Петата свидетелка пък е открита в квартира, която сводникът наел, за да си почиват проститутките му, когато нямат клиенти.

"Филипов е използвал техни зависимости. Едната е наркозависима, а другата жена е с болно дете и родители. Отправял закани и към техните близки, дори и към малолетното дете на едната. Една от жените е правила опити да избяга, но била намерена, пребита и върната обратно "на работа", обясни районният прокурор Борислав Ковачки.

В показанията си жените казали, че са чули, че Мартин плаща по 250 лв. месечно за момиче за "полицейска закрила".

Една от тях обяснила, че месечно заработва до 10 000 лв., като половината отивали за сводника. След разплитане на мрежата, признали, че са били наивни, без социален опит, доверчиви, защото той пък се държал нормално при първите си срещи с тях.

Направени са десетки обиски на къщи, полицейски кабинети и два хотела. Във вилата на полицая Филипов в с. Лешко са открити стотици служебни преписки, които никъде не са били заведени. В касата в кабинета му пък имало 30 чужди лични карти, 10 шофьорски книжки, 4 газови пистолета.

Районният съд в Благоевград постанови постоянна мярка "задържане под стража" на тримата, те обаче обжалват в четвъртък пред окръжния съд. Заради използваните СРС-та, делата се гледат при закрити врата.

Адвокатът на антимафиота Петър Кънев - Пенко Ненов, е категоричен, че срещу клиента му няма никакви сериозни доказателства да е покровителствал или въобще да е имал нещо общо със сводника Филипов. Той пък на влизане в залата каза, че "това е пълен цирк". Нямал нищо общо с полицаите. "Ако сред полицаите има някакви разправии, да си се оправят, а да не ме замесват", успя да каже в съдебните коридори арестуваният сводник.