Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИМА неща, които могат да стават, и неща, които не могат да станат. Затова ѝ казах (на новия лидер на БСП Корнелия Нинова - б.р.) да бъде по-голям реалист. Мисля, че тя се вслуша в това, което ѝ споделих тогава.

Аз съм предан човек. Знам какви хора стоят зад мен, какво са виновни за това, че някой е направил грешния ход и сме направили един кабинет, да ти умре конят, и една година не можа да изкара.

Много е трудно днес на Нинова и на това Изпълнително бюро, понеже много хора са за първи път в него. Как ще върнем доверието на хората – това е най-важното, за да кажат: “Да, тези хора могат”. Какво могат – не само да бъдем опозиция, а какво предлагаме – ясно и точно – във всички сфери, след като имаш такива амбиции, покажи с какво ти ще промениш нещата. Нашата партия е много демократична и много сложна. Познавам една част от хората, с които съм работил през годините. Мисля, че по-голямата част са хора с качества. За мен всички са добри, щом са в БСП.

На пленума им казах, че трябва да сме единни вътре, за да ни повярват хората отвън. Идеята е най-важна. Възмущава ме, че има хора, които зад идеята крият интересите си. Хората от Плевен и от Пловдив знаят, че аз не съм човек, който ще ги лъже. От тази гледна точка искам да помогна на Корнелия.

Калфин беше зад мен в кампанията (на изборите през 2011 г., когато Калфин беше кандидат за президент, а Стефан Данаилов - за вицепрезидент - б.р.). Не искам да влизам в спорове. Скоро чух, че той е донесъл 1 милион и 300 хиляди гласа, значи за мен остават 100 000 гласа, което е друго. Аз съм бил зад него, защото съм вярвал в него и в качествата, които има.

След това разочарованието остана. Предстои много тежка битка за президентските избори, но трябва да има единна кандидатура на левите за президент.

Идеята за допитване вътре в партията е много хубава и дано да го проведем. За много неща трябва да го правим.

Задкулисните номера, които цял живот съм ги усещал, не са хубави, не са хубави никак даже, но те продължават. Не говоря за БСП, говоря за всичко, що е управление. Някои политици са много добри актьори, други не са и са смешни. Аз съм свидетел на това колко обкръжения съсипаха много способни хора и като политици, и като властимащи.

Стара истина е, че властта разглезва хората, опиянява ги, но най-големите виновници са тези около тях.

Какво трябваше да направи Плевнелиев, след като тези му извадиха очите? Който и да е на негово място, така би постъпил. Аз винаги съм си говорил с Бойко, но като беше ранният Бойко. Сега един-два пъти “Здрасти, здрасти, как си, имаш ли нужда от нещо”.

Ранният Бойко ми беше по-голям фен, гледахме филми заедно с него, “На всеки километър” тук на площада.

Бойко си е Бойко, той си има достатъчно дертове на главата. Аз съм от хората, които си говорят с опонентите, неслучайно се ползвам с уважението на опонентите, поне тези, които са в парламента.

Премиерът си има свои съветници, но да внимава с тях, приятелски го съветвам.

*Стефан Данаилов в интервю за Антон Хекимян по Би Ти Ви