Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо ДПС тачи алианското светилище Демир баба теке

Неоспоримият лидер на ДПС Ахмед Доган всяка година води ръководството на движението на събора при алевитското светилище Демир баба теке край исперихското село Свещари. Това е култово място още от тракийско време, където се преплитат различни епохи и религии.
Съвсем наскоро новоизбраният председател на движението Мустафа Карадайъ присъства на многохиляден събор в местността. Там се честваше за 27-и път годишнината от майските кръвопролития през 1989 г. Тук има един особен въпрос, на който отговор засега няма.
Малко е странно, че ДПС, в което огромното мнозинство от членовете са мюсюлмани сунити, прави най-масовите си сбирки именно на алевитско светилище. Може би това има някаква връзка с идеите на Мустафа Кемал Ататюрк, но от движението са прекалено дискретни по този въпрос. Не е изключено Ахмед Доган, който винаги е подкрепял светското начало в Турция и е заклет кемалист, да знае нещо, свързано с Ататюрк и култовото място на българските алевити, което обществеността на знае. Дали не е време да го каже?
Рамадан Аталай е от малкото алевити в движението. Той е един от лидерите на тази общност.

Подробности за алевитите, които се разбунтуваха срещу депутат от ДПС, четете в хартиеното издание на в. "168 часа".

4