Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неоспоримият лидер на ДПС Ахмед Доган всяка година води ръководството на движението на събора при алевитското светилище Демир баба теке край исперихското село Свещари. Това е култово място още от тракийско време, където се преплитат различни епохи и религии.
Съвсем наскоро новоизбраният председател на движението Мустафа Карадайъ присъства на многохиляден събор в местността. Там се честваше за 27-и път годишнината от майските кръвопролития през 1989 г. Тук има един особен въпрос, на който отговор засега няма.
Малко е странно, че ДПС, в което огромното мнозинство от членовете са мюсюлмани сунити, прави най-масовите си сбирки именно на алевитско светилище. Може би това има някаква връзка с идеите на Мустафа Кемал Ататюрк, но от движението са прекалено дискретни по този въпрос. Не е изключено Ахмед Доган, който винаги е подкрепял светското начало в Турция и е заклет кемалист, да знае нещо, свързано с Ататюрк и култовото място на българските алевити, което обществеността на знае. Дали не е време да го каже?
Рамадан Аталай е от малкото алевити в движението. Той е един от лидерите на тази общност.

Подробности за алевитите, които се разбунтуваха срещу депутат от ДПС, четете в хартиеното издание на в. "168 часа".

4