Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петролна Венецуела се срива със 720% инфлация

Хората работят само по два дни, в магазините вече няма основни стоки.

30-милионната Венецуела е на ръба на политически и икономически крах. От известно време депутатите и служителите на парламента не получават заплати, а в магазините липсват основни стоки.

Настъпила е тежка икономическа, енергийна и политическа криза, а експертите предричат кървави протести и сваляне на президента Николас Мадуро от поста му. Мнозина са категорични, че бившият шофьор на автобус е виновен за кризата с глуповатото си управление.

Страната е с едни от най-големите петролни запаси в света, но през миналата година те се свиха с 5,7%.

По данни на МВФ

инфлацията във Венецуела през тази година

възлиза на 720 процента.

Освен това на територията й вече не достигат хранителни продукти, има и постоянен режим на тока. Част от държавните служители работят само по два дни в седмицата, защото няма пари за заплати, а училищата са със съкратен график. Ниските цени на петрола определено удариха много тежко бюджета на Венецуела и режима на верния последовател на Уго Чавес - президента Николас Мадуро.

Но за редица противници на Мадуро не петролът е виновен за задълбочаващата се криза, а некачественото управление.

Според тях правителството е превърнало живота на гражданите в истински кошмар.

"Плячкосване, публични убийства, растяща престъпност, контрабанда, черен пазар и висене на опашки за хранителни продукти и медикаменти - всичко това отдавна е част от дългия списък на шоуто на ужасите", пише Нахон Серфати в латиноамериканското издание на испанския всекидневник “Ел Паис”.

Най-голяма трагедия за хората се оказа липсата на необходими стоки. Венецуела внася от други страни 70% от нуждите си и вече остро се усеща

недостигът на цял списък

от храни и продукти от

първа необходимост

– захар, мляко, слънчогледово олио, царевично брашно и дори тоалетна хартия. Въведени са специални купони за храна, което допълнително засилва напрежението. Хората се заканват, че ще излязат на улицата, за да се борят за правата си.

Гражданите са принудени да стоят часове наред по опашки за дефицитни стоки. На електронния купон, който предстои да се въведе, ще се регистрира всичко, което притежателят му си е напазарувал. Така той няма да има възможност да си купи същата стока в друг магазин.

"За едно семейство човек може да купи 20 продукта от първа необходимост седмично", пояснява официалният представител на щата Сулия в западната част на Венецуела Благдимир Лабрадов. Там ситуацията за момента е най-трагична. Хората живеят на ръба на бедността. Освен гореизброените продукти купоните ще ограничават и купуването на дефицитни стоки като ориз, масло и паста за зъби.

Венецуелците ще трябва да се лишат дори от любимата си бира, защото най-голямата пивоварна в страната Еmpresas Polar преустанови производството си от 29 април. В открито писмо фирмата обвини централната банка в Каракас, че не освобождава валута за внос на ечемик.

За да се опита да се справи с бурната обстановка в страната,

президентът Николас

Мадуро въведе 60-дневно

извънредно положение.

То му позволява да управлява с укази. През януари Мадуро въведе извънредно положение в икономиката, но не посочи дали ще бъдат ограничени някои конституционни права на гражданите.

Министърът на съобщенията и информацията Луис Хосе Маркано заяви, че така властите ще могат да нормализират доставките на храни, лекарства и основни стоки, но и ще се създадат "механизми силите за сигурност да гарантират обществения ред срещу заплахата от въоръжени групировки".

Положението, постановено от президента обаче, бе отхвърлено от контролираното от опозицията венецуелско Народно събрание. През декември опозицията овладя контрола над парламента благодарение на недоволството на хората от тежкото икономическо състояние и бушуващата престъпност, допълва британската медия.

Опозицията, която спечели парламентарните избори през 2015 година очаква, Централната избирателна комисия най-после да потвърди дали са валидни събраните от нея 1,8 милиона подписа за задействане на референдум, след който Мадуро може да бъде отстранен от власт.

През следващите седмици списъкът с подписите ще бъде внесен за проверка в Националния избирателен съвет.

Въпреки че опозицията спечели изборите, на власт остана президентът социалист Николас Мадуро, посочен от предишния президент Уго Чавес, който национализира икономиката и природните ресурси на страната.

Според самия Мадуро опозицията и опит на САЩ да го свалят стоят зад хроничния недостиг на продукти, тежкия режим на тока и водата, трицифрената инфлация и опасността от спиране на плащанията по външни дългове. Следващия уикенд той ще проведе военни учения в отговор на "чуждестранните заплахи". Николас Мадуро заяви, че няма да се оттегли преди изтичането на мандата му през 2019 г., и обвини опозицията, че организира държавен преврат, за да разруши социалистическото наследство на предшественика му Уго Чавес.

Симпатизантите на Мадуро обаче рязко намаляват. Социологическо проучване показва, че почти 70% от венецуелците искат президентът да се

махне още тази година.

Колко сериозно наистина е положението, показва писмо на британската монетарна печатница "Де ла Рю" до венецуелската централна банка от средата на април. В писмото, което е достигнало до обществеността, се напомня за непостъпили плащания в размер на 71 милиона щатски долара. Нуждата от банкноти във Венецуела е огромна. С прогнозирана инфлация от 700 процента през тази година страната отбелязва най-голямото парично обезценяване в света. А сега тя освен това ще бъде първата страна в света, която не разполага със средства за печатането на пари.

На всичко отгоре поради хроничния недостиг на енергия 30-те милиона жители на страната живеят и на тъмно. Нивото на язовира, захранващ най-голямата водноелектрическа централа "Симон Боливар", застрашително пада, поради което

снабдяването с електроенергия е

пред колапс

Електроцентралата на "Гури” е най-голямата във Венецуела и произвежда около 70% от необходимата за страната енергия. Следва редовно спиране на тока в цялата страна и драстични мерки за икономии. В десет от 24-те щата на страната електричеството спира за по няколко часа дневно. Обществените служби вече работят само по два дни в седмицата, а училищата са затворени всеки петък.

Правителството на Венецуела обяви, че въвежда задължителен отпуск от три дни в седмицата за работещите в обществения сектор, което означава, че те ще работят само два дни. Така властта прави опит да се справи с недостига на електричество. Петък става неработен за образователните институции в началния, средния и горния курс.

По същите причини от 1 май Венецуела преминава в друг часови пояс – с трийсет минути напред. От понеделник бе въведен и режим на централното електрозахранване – различни райони ще бъдат изключвани по четири часа всеки ден.

В последните дни, освен че е в тотална криза, Венецуела успя да влезе и в друга класация. Тя е обявена за най-опасната страна за гражданите в света. Това сочи публикувано изследване за индекса на гражданска безопасност, съобщи агенция Фокус, цитирайки телевизия Univision.

Индексът отчита доверието към полицията, възприятието за нивото на безопасност от гражданите и регистрираните случаи на грабежи. Във Венецуела 74% от отговорилите на анкетата не вярват на полицията, само 19% не се боят да излизат на улицата през нощта, а 22% са заявили, че или те, или техни близки са станали жертва на грабеж през последната година.

Освен това по данни на комисията към ООН по наркотиците и престъпността за убийствата Венецуела отстъпва единствено на Хондурас, където се извършват 90,4 убийства на 100 хиляди души население. Във Венецуела този показател е 53,7 убийства на 100 хиляди.