Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромна джамия с две минарета вдигна областният лидер на ДПС Търговище в с. Разбойна. На нейното откриване в петък, 13-и, присъстваха над 4000 гости от страната и Турция.

В пълен състав за празника пристигна и новото ръководство на ДПС, начело с оперативния председател Мустафа Карадайъ. Както и олимпийският шампион по свободна борба от 90-те години Ефрем Камберов. "Заради освещаването на молитвения дом беше заклана биволица над 1 тон. Но лесно се справих с готовото месо за курбана от още 10 коча", съобщи главният готвач на събитието Ути Бъчваров. Той приготви курбана и супата, за които в Делиормана още се говори.

"От години планирах

да построя джамия на тихо и спокойно място.

Не в Търговище. За 6о-годишния ми юбилей си направих сериозен подарък - инвестирах в строителството на молитвен дом. Направих дарение на районното мюфтийство", каза за "168 часа" ктиторът на джамията Хамди Илиязов. Той е председател на общинските съветници от ДПС.

От години развива сериозен бизнес. И за да се отблагодари на Всевишния само с лични средства, построява Хамди джамия. Илиязов отказа да съобщи дали инвестицията е надхвърлила един милион лева, както говореха местните хора от с. Разбойна.

От пръв поглед Хамди джамия прилича на втората по големина Томбул джамия. Разбойнишкият молитвен дом е най-големият от всички 8 джамии в Североизточна България, построени по проект на инж. Валя Томова. Тя е водещ проектант на молитвени храмове в цяла България.

"Двете минарета са издигнати по

желание на възложителя

Доколкото зная, повечето минарета позволяват призивът за молитва от имама да се чуе навсякъде, по четирите посоки на света", каза главният проектант. Тя обясни, че куполът е обшит с месингова ламарина, за да не потъмнява. Използван е принципът на златното сечение при полагането на смесите. Терминът бил заимстван от математиката. Височината на минаретата е според ислямския канон - 63 метра, а толкова години е живял пророкът Мохамед.

Първи прекрачиха прага на Хамди джамия Мустафа Карадайъ и заместниците му. Сред гостите бяха депутати от ДПС, Емел Етем и кметове от цяла България. Ктиторът им разказа колко лесно са се разбрали с кмета на Разбойна да бъде изграден молитвен дом на мястото на стара къща. Гостите с интерес разгледаха изписаните по стените текстове от Свещената книга на мюсюлманите - Корана. А докато те разглеждаха храма, нетърпеливи

мюсюлмани изпълняваха ритуала абдест

- измиване на определени части от тялото преди молитва в специално помещение.

Вземането на абдест дава бодрост и вътрешно спокойствие на човека.За да вкуси милостта на Всевишния, пътят на всеки мюсюлманки минавал задължително през абдеста, обясниха ислямски богослови. Според тях смисълът бил, като се вземе абдест, вярващият с измиването да отстрани всички нечистотии от себе си, а кланя намаз - за да заслужи благоволението на Бога.

Сред дамите да се помоли чак от Бургас пристигна Ирина Грозева. Тя моли от сърце и душа Всевишния за здравето на дъщеря си Зюмбюла и зет си Фикри. Сподели, че с джамията в търговищкото село се сбъднала мечтата на местните хора и на нейни роднини.

Все още няма назначен имам за Хамди джамия, призна пред "168 часа" районният мюфтия на Търговище Енвер Яхов.

“Нямаме имам. Търсим го. Държим да бъде образован

млад човек. Трябва да бъде дълбоко вярващ. Да чете Корана без да срича. И да умее да проповядва исти нски, а не формално”, представи Яхов изискванията към кандидатите, които ще бъдат проучени от специална комисия на Главно мюфтийство. А друга комисия ще разгледа молитвения дом, за да го впише в Регистрите на Главно мюфтийство на Мюсюлманското вероизповедание като най-новия вакъфски имот.

Мюфтията обясни, че в ислямската религия няма частни джамии. Всички се стопанисвали от Главно мюфтийство.

Изпълнителят на песента за Райна княгиня, чието изпълнение скандализира предизборен митинг на ДПС в Исперих, беше сред специалните гости на празника. "Няма да пее песента за Райна, даже да има желаещи отново да я чуят", казаха организаторите на концерта на турската звезда. Сега той изпя специална песен за Търговище и с. Разбойна, където се издига най-новата джамия. А

красиви девойки

се редяха на опашка,

за да си направят снимки за спомен с певеца.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ остави лични средства като подарък за Хамди джамия. "Каза да използваме парите според нуждите", уточни ктиторът Хамди Илиязов. Лидерът на НДПС Гюнер Тахир подари молитвени броеници по указания на районния мюфтия на Разград Мехмед Аля.