Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В своята книга “Психични явления зад желязната завеса”, издадена в САЩ през 1970 г., Шийла Острандер и Лин Шрьодер пишат: „Не бива да се изненадвате, че малка България има модерен, пръв в света институт по сугестология, в чиято дейност участва и Ванга Димитрова. Българското правителство е направило световен прецедент при изучаване на ясновидството. Българите трябва да бъдат поздравени за това, че са били достатъчно интелигентни и смели да започнат изследване в тази важна и ценна област от забуленото царство на човешкото познание. Ако те доведат до положителни резултати, може би малка България един ден ще се смята за страна, донесла на света най-голямото откритие на всички времена.”

Не се получава. В Институтът по сугестология изследва феноменалните възможности на Ванга и силата на въздействие на нейното биополе, но за кратко. „Резултатите бяха невероятни, може би това я спаси от интерниране и получи официално разрешение да помага и лекува хора. Това беше първата лаборатория по парапсихология в социалистическа страна”, казва след години проф. Георги Лозанов, който оглавява научната работа с пророчицата.

Институтът обаче е закрит още през 1979 г., а световноизвестният учен, създал уникален метод за учене на езици, е принуден да емигрира в чужбина.