Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РЕПУТАЦИЯ: Алекс Лоуи е смятан за най-добрия алпинист за своето време.
РЕПУТАЦИЯ: Алекс Лоуи е смятан за най-добрия алпинист за своето време.

B началото на май двама смели българи стъпиха на един от най-опасните върхове в света. Боян Петров и Атанас Скатов покориха Анапурна (8091 метра) и вече насочват поглед към следващите си предизвикателства.

Точно по същото време други двама алпинисти - германецът Дейвид Гьотлер и швейцарецът Уели Щек, се подготвят за щурм на най-ниския от 14-те осемхилядника - Шиша Пангма в Хималаите (8013 метра). При аклиматизационно изкачване до 6900 метра от южната страна се натъкват на ужасяваща гледка.

От топящия се син лед се подават

две тела

на техни колеги с отдавна излезли от мода дрехи и оборудване.

Гьотлер и Щек веднага се досещат на какво са се натъкнали. Това са останките на американците Алекс Лоуи и Дейвид Бриджис, загинали от лавина през есента на 1999 г. Те останали погребани в продължение на цели 16 и половина години, преди да се появят отново заради необичайно топлото за сезона време и движението на ледниците.

Подробното описание - жълти обувки Koflach, синя и червена раница North Face, разсейва и последните съмнения на Конрад Анкер.

Единственият оцелял

при падането на лавината

въздиша тежко по време на телефонния си разговор с Гьотлер. Осъзнава, че дългото и мъчително чакане най-накрая е приключило.

СВАТБА: Анкер и вдовицата на най-добрия му приятел - Джени, се женят през 2011 г. и основават благотворителна фондация на името на загиналия.
СВАТБА: Анкер и вдовицата на най-добрия му приятел - Джени, се женят през 2011 г. и основават благотворителна фондация на името на загиналия.

Лоуи и Бриджис са не просто поредните търсачи на силни усещания, намерили смъртта си в планината. Алекс, който към момента на трагедията е 40-годишен, е смятан от мнозина за най-добрия алпинист за своето време. Той покорява два пъти Еверест, има няколко премиерни изкачвания в Антарктида и цял куп по-ниски, но изключително трудни и технични върхове. 29-годишният Дейвид е със статут на изгряваща звезда. Той е двукратен шампион на САЩ по парапланеризъм, а за фаталната експедиция му е поверена ролята на оператор от NBC .

Лоуи и най-добрият му приятел Анкер повеждат 9-членен екип с амбицията да осъществят първото американско спускане със ски от Шиша Пангма. Задачата е сложна - на всеки 100 успешни изкачвания върхът взема по 8 жертви.

Когато лавината се понася по склона,

Лоуи и Бриджис побягват надолу и надясно и решението им коства живота.

Анкер се хвърля вляво и оцелява. Свестява се със свирепа болка в счупените си ребра, а главата му е сериозно пострадала от свистящите ледени снаряди. Но някак успява да се изправи на крака и незабавно вика на помощ останалите от експедицията, които се намират в безопасност назад по маршрута. Следващите два дни минават в трескаво и напразно търсене на изчезналите. Открита е една-единствена ръкавица.

Когато се прибира у дома в Боземан, Монтана, Анкер е раздиран от чувство на вина. Започва да помага с каквото може на вдовицата на приятеля си - Джени, при отглеждането на трите й деца Макс, Айзък и Сам. В общата си скръб двамата скоро се влюбват и се женят през 2001 г. Емоционалната им история е разказана в документалния филм “Меру”, който се завъртя по кината в САЩ миналата година и дори получи номинация за “Оскар”.

“Алекс и Дейвид бяха замръзнали във времето. Сега телата им са намерени. Благодаря. Конрад, момчетата и аз ще отидем на поклонение до Шиша Пангма. Сега е време на оставим Алекс в покой”, заяви Джени Лоуи-Анкер. Тя е президент на благотворителната фондация “Алекс Лоуи”, която се занимава със съвети и финансова подкрепа на хуманитарни програми по света.

За разлика от алпинистите, които загиват високо на Еверест, телата на Лоуи и Бриджис са на сравнително достъпно място, откъдето може да бъдат свалени. Конрад, Джени и трите пораснали момчета

планират пътуване до Тибет през летния мусон

и ако получат одобрение от семейството на Бриджис, вероятно ще ги погребат в Нялам - най-близкия град до мястото на трагедията.

УСМИВКИ: Алекс Лоуи и Конрад Анкер позират през 1995 г. - четири години преди фаталния инцидент.
УСМИВКИ: Алекс Лоуи и Конрад Анкер позират през 1995 г. - четири години преди фаталния инцидент.

“Най-подходящо би било да се погрижим за останките според местните традиции. Странно е да подготвяш подобна операция за някой, когото си обичал от цялото си сърце. Най-важното е, че вече можем да обърнем страницата - Алекс не е просто изчезнал и ще намери вечния си покой”, допълни Лоуи-Анкер.

Откритието е колкото тъжно, толкова и тревожно за учените. То идва в разгара на сериозни опасения за топенето на глетчерите в Хималаите, които напоследък изтъняват със 7 процента годишно. Американците били пометени на около 5800 метра, а лавината е тръгнала след откъсването на леден блок на 2000 метра нагоре.

Лоуи и Бриджис не са първите алпинисти,

шокиращо изникнали от леда години след смъртта си.

През 1975 г. и 1978 г. например се появява част от екипировката - обувки, пикел и фотоапарат, на експедицията на британеца Кийт Уорбъртън от 1959 г. в пакистанската планина Батура Музтаг. Всичките й членове загиват при лавина. Според изчисленията въпросният глетчер се е движел с 1300 метра на година.