Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Баща насилник опитал от затвора да остави децата си без дом

очно преди 5 г., в началото на май 2011 г., близкото до Созопол село Черноморец осъмва с ужасяваща новина.

Задържан и обвинен в системни сексуални контакти със собствената си дъщеря е 34-годишният Петко Полименов.

По това време Ива* e на 12 години, но свидетелски показания сочат, че бащата е посегнал за първи път на собственото си дете, преди да навърши 9 г.

Младият мъж работи като таксиметров шофьор, заедно със съпругата си Радка и двете им деца - Ива и по-малкият й брат, живеят в наследствена къща в Черноморец.

До момента на скандала всички в селцето са ги приемали като нормално и задружно семейство.

След ареста преди 5 г.

Петко Полименов не е

излизал на свобода

Той е признат за виновен и е осъден на 16 г. лишаване от свобода през август 2011 г.

По-късно присъдата е потвърдена и на следващите две инстанции.

Полименов изтърпява наказанието си в бургаския затвор, но преди дни стана ясно, че това не му е попречило да извърши поредно престъпление и да получи нова присъда.

На 27 април Бургаският районен съд добави към наказанието на 39-годишния в момента Полименов

още 8 месеца

лишаване от свобода при

първоначален строг режим

Обвинението срещу него е за системно неизплащане на издръжка на двете му непълнолетни деца в периода от януари 2013 г. до август 2015 г. след влязло в сила на 3 януари 2013 г. съдебно решение.

Ефективно наказание по този текст от закона не е обичайна практика, налага се най-вече когато извършителят има и други осъждания, показа проверка на "168 часа".

Според визираното решение на районния съд - в Бургас Полименов е трябвало да превежда по 120 лв. на своите дъщеря и син. Той съзнателно не изпълнил задължението си и в продължение на 32 месеца не заплащал дължимите месечни издръжки - общо 7680 лв., се казва в съдебното решение. С лихвите сумата вече е надхвърлила 10 хил. лв.

Магистратите са преценили, че бащата е имал възможност да направи това, тъй като притежава имоти на значителна стойност.

Вместо това обаче в хода на разследването станало ясно, че от затвора Полименов се опитал да прехвърли собствеността на жилището, в което живеят бившата му съпруга и двете им деца, и по този начин да ги лиши от него.

Преди да започне дело за развод с Радка, той прехвърля като дарение жилището на брат си, който от своя страна поискал от бившата си снаха наем.

Оспорихме дарението на съдебен ред, съдът прецени, че не е допустимо безвъзмездно намаляване на имуществото на бащата, с коeто имущество всъщност се гарантира плащането на дълга към децата, коментира адвокатът на Полименова Антон Фотев.

Така процедурата по смяна на собствеността е спряна, а с това и опасността Радка с двете деца да остане на улицата.

Кълбото на тежката

семейна драма

започва да се разплита през 2009 г.

Радка Полименова е в кафе "Корона" в Черноморец с 10-годишната си дъщеря, когато за първи път чува потресаващото: "Тате ме изнасилва."

Тя реагира импулсивно, прави бърза очна ставка между детето и бащата. Ива обаче се сковава от страх пред насилника си и отрича.

След избухването на съпругата си таксиджията оставил за няколко седмици момиченцето си на мира, но след това подновил посегателствата.

Според свидетелските показания на малката той издебвал моменти, в които са в къщата само двамата, най-често влизал в леглото на дъщеря си в петък, събота и неделя.

Минават още две години, докато Петко се озове зад решетките.

Ива е на 12 г., когато признава, че тормозът продължава, а сервитьорката решава да потърси подкрепа от колеги.

Един от тях провежда разговор с детето, обяснява му какво е вагинален и какво орален секс, след което попитал какво прави баща й с нея. Когато Ива отговорила: "И двете",

майката най-сетне осъзнала, че нещата не може да продължават така

Последващото развитие на събитията напомня на сценарий на много пошъл филм. Малката приема съвета при следващ сексуален контакт с баща си да не се мие, а да каже веднага на майка си, да мине през лекарски преглед и вече с готов документ да съобщят в полицията.

Точно това се случва на 1 май 2011 г. Когато Петко се връща от работа и заварва дъщеря си сама вкъщи, Ива не оказва съпротива. Веднага след това изтичва до работното място на Радка и двете са откарани до районното в Созопол от шефа на майката.

За последния случай наблюдаващият прокурор Георги Кузманов повдига ново обвинение - то не е за изнасилване, а за осъществяване на полов акт с малолетна.

Назначената съдебномедицинска експертиза е категорична, че

детето е започнало

да води сексуален

живот доста по-рано

Очакваше се делото да приключи максимално бързо по съкратената процедура, както първоначално поиска бащата насилник, който в началото бе представляван от служебен защитник. Това щеше да спести мъчителните разпити на свидетели и експерти, а обвиняемият би си осигурил по-лека присъда.

На насроченото на 18 юли 2011 г. съдебно заседание, което се проведе при закрити врата, насилникът изведнъж промени позицията си и заяви, че не разбира в какво е обвинен.

Въпреки тежкото обвинение Полименов имаше подкрепата на близките си и най-вече на втория си баща, който заяви пред медии, че синът му е бил натопен, и упрекна снаха си.

"Фактът, че по време на досъдебното производство обвиняемият е казал: УПризнавам се за виновен", не означава нищоФ, коментира след първото съдебно заседание новият защитник на Петко Полименов - адвокат Димитър Марковски. Той изрази мнение, че събраните доказателства са напълно недостатъчни за осъдителна присъда.

В края на юли 2011 г. като свидетел е разпитана е 12-годишната жертва. Това стана с видеоконферентна връзка, за да се избегне срещата между жертва и подсъдим.

При разпита Ива потвърждава всичко, казано и по време на предварителното производство. Макар че е било разпитано чрез видеоконферетна връзка, детето накрая се разплаква.

То свидетелства както за честотата на посегателствата, така и за заплахите, които бащата е отправял към него.

"Използваните от подсъдимия заплахи, че ще ги зареже, че няма да й дава джобни пари, че няма да й разрешава да излиза с приятелки, несъмнено са съставлявали психическо въздействие спрямо малолетното момиче и по същество са достатъчни, за да го подчинят на волята на подсъдимия", се казва във финалното решение на ВКС. През 2012 г. третата инстанция потвърждава решението на първите две и 16-годишната присъда влиза в сила.

По време на процеса съпругата Радка отказа да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. Ива също не е поискала някакво обезщетение.

В първите месеци след разследването детето е настанено в защитено жилище. Социалните работят с него и майката паралелно, крайната оценка е, че жената има родителски капацитет и е най-добре момиченцето да се върне у дома.

Днес, 5 години по-късно, Радка отглежда сама децата си, като междувременно се е развела с мъжа си.

Признава, че са имали много трудни моменти и все още се страхува, че може да останат на улицата.

*Името е сменено.