Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Британският Рамбо чист като сълза, нищо, че рани полицай и премаза с мотокар две коли
l Едва не загубил мъжествеността си в септемврийския екшън край Несебър

След 6 месеца по бургаски хотели и квартири в очакване на съдебен процес, 26-годишният Джон Кери от Великобритания напусна България свободен като вятъра.

Размина му се без процес и присъда, нищо, че рани полицай, като по чудо не уби пътниците в два автомобила, които намушка с "вилиците" на откраднат мотокар и ги сплеска като картонени играчки.

За сметка на това прочулият се като британския Рамбо 26-годишен турист остави незабравими спомени в сърцата на родната полиция.

Вероятно и той самият няма да забрави престоя си в България, продължил половин година вместо планираните десет дни на Слънчев бряг.

А дали Рамбото помни нещо от вълнуващата нощ на 29 септември 2015 г., когато комбинация от анаболи, алкохол и непознато бяло хапче, купено от местен дилър, го превръща в нещо като получовек-полузвяр?

Според доктора, изготвил съдебната психиатрична експертиза, британецът е изпаднал в амнезия, дължаща се на временна невменяемост.

И точно в това заключение на експерта се крие разковничето на сагата "Кери".

На 7 април т.г. Бургаският окръжен съд се произнася окончателно, че по време на деянието

Джон Кери е бил

напълно невменяем

и не може да носи наказателна отговорност за постъпките си. С подобно становище излиза Несебърската районна прокуратура още на 22 януари, но съдът в Несебър отмени постановлението.

Решението на съда обаче е атакувано и от прокуратурата, която внася протест, и от защитата на Кери - младия бургаски адвокат Калоян Кръстевич.

Държавното обвинение се позовава изцяло на съдебните психиатрични експертизи, според които "обвиняемият Кери към датата на инкриминираното деяние е бил в краткотрайно качествено разстройство на съзнанието, не е бил в състояние правилно да възприема, запаметява и възпроизвежда факти и обстоятелства, имащи значение за разследването, т.е. действал е в състояние на невменяемост, което го прави наказателно неотговорно лице по смисъла на чл. 33, ал. 1 от НК".

От една страна, няма спор, че Кери е извършил престъпленията, в които е обвинен - кражба на чужда движима собственост, хулиганство, съпроводено със съпротива на органи на властта, и противозаконно повреждане и унищожаване на чужди движими вещи.

От друга обаче, становището на експерта по делото - бургаския психиатър д-р Андрей Стоянов, е категорично: "Мозаечната, а впоследствие пълна конградна амнезия през времето на инкриминираното деяние водят до невъзможност Кери да възприема правилно фактите от заобикалящата го действителност, както и да дава достоверни показания за тях.”

Вещото лице отбелязва още, че

състоянието на британеца

е било вследствие интоксикационна психоза след злоупотреба с психоактивни субстанции, най-вероятно метамфетамин и амфетамин.

Въпреки назначените експертизи в хода на разследването така и не става ясно какво точно е употребил Кери, за да се превърне в неуловим Рамбо, който посреща с тяло стоп патроните на полицаите, сякаш са ледени топчета.

Няколко от гумените куршуми попадат в тялото му, като единият засяга слабините и

за малко не съсипва мъжествеността на Рамбото

Още през деня на 28 септември Джон се държи странно в хотела, превъзбуден е, изпада в различни емоционални състояния.

Привечер излиза, посещава няколко заведения, като се предполага, че в една от дискотеките си е купил въпросното бяло хапче. Най-вероятно метамфетамин, забъркан в домашни условия от някой роден "готвач".

Около 23 ч. Кери вече не е на себе си и атакува складова база в Несебър. Промъква се и успява да запали мотокар. Излиза с него директно през оградата и след секунди вече е на главния път Бургас - Слънчев бряг.За нещастие в този момент оттам минават лек автомобил БМВ и микробус “Форд Транзит.”

Подивелият англичанин ги взема на мушка - забива вилиците на мотокара в колите. Металните остриета минават на косъм от главата на шофьора на БМВ-то и на пътник от микробуса.

След екшъна с мотокара започва преследване с полицията, при което Кери хуква към близка бензиностанция с 30-сантиметров гаечен ключ в ръка. От време на време намалява темпото, но униформените не могат да го арестуват. При опит на единия от полицаите да го хване

Кери му нанася удар по ръката с гаечния ключ

След предупредителен изстрел във въздуха започва стрелба със стоп патрони. Няколко от тях попадат в тялото на Рамбото, но той не пада. Междувременно се самонаранява с гаечния ключ по главата, разказват по-късно свидетели на нощния екшън.

Нахлувайки в бензиностанцията, грабва нож от малко кухненско помещение и продължава шоуто.

Разлива масло по пода, за да затрудни униформените, които са отвън.

Налага се намесата на спецчастите. Едва след пристигането на маскираните ченгета от спецотряда към бургаската полиция британецът е задържан и отведен в болница. Там е прикован на леглото с няколко чифта белезници.

Кери остава за лечение в МБАЛ - Бургас, около седмица. Ден след инцидента сякаш е друг човек. С бинтована глава, но усмихнат Джон се извинява на родната полиция чрез медиите, на които охотно дава интервюта. Пред репортер на “168 часа” разказва:

“Взех голямо бяло хапче

и станах като луд

Не помня какво съм вършил, не бях аз.

Допреди 2 месеца в Кеймбридж вземах анаболи и бях два пъти по-голям. Тренирам предимно бокс, занимавам се редовно и с фитнес.

Да дойда отново в България? Не мисля!”

Несебърската прокуратура така и не поисква принудително лечение в психиатрична клиника.

Според наблюдаващия прокурор Мария Маркова Кери е получил адекватно лечение по време на престоя си в бургаската болница.

Мускулестият Джон обаче се оказва с ранима и крехка душа. Почти изпада в депресия, че е далече от двете си малки деца и приятелката си, с които се вижда само по скайп. В Бургас пристига майка му Сю, която е силно притеснена от психическото състояние на сина си.

"Стоим, чакаме, никой нищо не ни казва. Не знаем колко време ще издържи", жалва се британката.

След нея в Бургас долита приятелката на Кери и той видимо се успокоява.

През цялото време е с мярка за неотклонение "подписка", което му дава възможност да излиза, да тренира във фитнес зала и дори да се забавлява из бургаските заведения. По неволя

британецът и любимата му посрещат Коледа в Бургас

"Ще си приготвя една огромна порция телешко за вечеря за празника и ще пийнем с приятелката ми. Това ще е добра Коледа. Има много добри фитнес зали, където мога да тренирам, но ми липсват семейството и децата. Искаше ми се на празниците да бъда с тях", трогателно споделя Кери.

26-годишният мъж е баща на две момчета - на 2 и 3 г., които живеят в Кеймбридж.

"Споделям напълно позицията на прокуратурата, че в този случай наказателното производство следваше да бъде прекратено. Тя изцяло се съобрази с експертното заключение, изготвено от вещо лице - психиатър, който определи диагнозата на моя подзащитен", коментира адвокатът на Джон Калоян Кръстевич.

Мненията за казуса "Кери" извън юридическите среди обаче са доста по-различни и поставят под съмнение положителния развой на подобна ситуация, но с българин във Великобритания.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".