Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В селото има легенда за това, че, останките на прочутия войвода се пазят в черквата,но не е известно как те са пренесени сравнително толкова далече от лобното му място в Тетевенско. Все пак има някои предположения. Така например смята се че, тъй като в това село е било развито грънчарството, родолюбиви българи, които докато са упражнявали този занаят, са обикаляли и по-надалеч. Когато са разбрали къде са останките, са ги взели или откупили и са ги прибрали в черквата на родното си село, като по този начин са успели да запазят черепа на героя за бъдните поколения.
Тази версия е много логична, тъй като има и други подобни случаи. По аналогичен начин в ботевградското село Скравена са запазени и черепите на 10 Ботеви четници от групата на Георги Апостолов, намерили смъртта си при разгрома на четата в Рашов дол край Ритлите на 2 юни 1876 година (21 май по стар стил).
На следващия ден цялото население на Скравена е изкарано да види шествието на башибозука, носещ забити на колове главите на четниците. Селските първенци Георги Стаменов и Петко Студенковски успяват да откупят главите и още същата вечер жените от селото ги измиват, увиват в домашно платно и погребват в двора на църквата. На 3 юни 1930 година, по предложение на поп Георги, тленните останки са извадени и изложени в специална витрина в църквата, а днес се съхраняват в специално изградена костница.