Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На непокорните се отнемали фесовете и покривалата и ги лишавали от хлебна дажба

По повод разгорялата се дискусия дали подобни забрани са основателни наш репортер откри интересни заповеди от 1943 г., свързани с облеклото на българите мохамедани.

Оригиналите се пазят в Държавния архив. Първата заповед е издадена на 13 февруари от якорудското селско общинско управление. Заповядва се "да се оказва пълно съдействие на органите на общината за премахване носенето на фесове и чалми от българите мохамедани в селото, които да се заменят с общонародни шапки".

За жените е разпоредено да открият лицата си и да прекроят фереджетата на манта и да премахнат носенето на хавлии и черги от главите си.

Основанията за тази забрани са свързани с войната, пише в мотивите. Посочва се, че всеки гражданин трябва да бъде легитимиран пред властта. Прави се, за да се предпазят от шпионаж, от една страна, и от "саботажни действия от лица, които, преоблечени в разни дрехи и със забулени лица, биха се укрили лесно от властта". Разпореждането на държавната власт се позовава и на заповед на околийския мюфтия, издадена малко по-рано. Според нея се нарежда на всички българи мохамедани "да премахнат веднъж завинаги носените досега фесове и чалми, които да заменят с общонародни шапки, а жените да открият лицата си и прекроят фереджетата в по-прилична форма".

По време на тази кампания местните власти явно сериозно са се престарали в изпълнение на заповедите на началниците. Само месец по-късно, на 11 март, Министерството на външните работи и на изповеданията изпраща писмо до околийския управител на Пещера и Разлог заради сигнали на българи мохамедани от Якоруда, Чепино, Костандово и др. Те се оплакват, че насилствено са заставяни да "заменят фесовете си с други шапки, а жените да открият лицата си и прекроят фереджетата по модерен начин с талия".

На непокорните са отнемани и унищожавани фереджетата и фесовете, не им се давали хлебни дажби. "Г-н управител, предупредете административните и общински органи, че прокарването на реформата в облеклото, имената и традициите на българите мохамедани чрез принудителни мерки е недопустимо.

Властта е длъжна да осигури спокойствие и пълна свобода на това население, като се предостави то съзнателно и доброволно да възприеме препоръчаната реформа от лица из техните среди", се казва в писмото на министерството.