Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕЕН: Петър Низамов бе един от хората, които организираха протест в защита на Динко Вълев от Ямбол.  СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
ДЕЕН: Петър Низамов бе един от хората, които организираха протест в защита на Динко Вълев от Ямбол. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Бандитът, който ни направи световноизвестни.

Перата заплашвал афганистанците с пистолет, тарашил ги за пари.

Членува в сдружението “Цивилни отряди за защита на жените и вярата”. 

Най-добре да хванем една добра група и да направим, както ние си знаем, и да видим дали другите ще тръгнат по този маршрут, като ги видят в какво състояние ги връщаме в Турция”.

Това е написал на 27 март във фейсбук придобилият скандална слава ловец на мигранти Петър Низамов-Перата от Бургас.

Младият мускулест бургазлия се подвизава в социалната мрежа под псевдонима Joseph Louis Barrow, но страницата е пълна с негови и на аверите му снимки.

Перата не уточнява какво точно разбира под “една добра група”, но не е трудно човек да се досети, особено след оповестените данни за действията му на извънреден брифинг на Бургаската апелативна прокуратура на 13 април.

Тримата афганистанци, задържани по време на “граждански арест” от Низамов и хората му, свидетелстват пред разследващите,

че са били ритани, блъскани и заплашвани с пистолет.

По данни на прокуратурата Низамов е търсел пари у бежанците и след като не е намерил нищо, ги вързал със свински опашки, след което ги натирил обратно към Турция.

Клипчето с гражданския арест от 10 април, което самият Низамов качил във фейсбук, взриви социалните мрежи, предизвика лавина от коментари на най-високо държавно ниво, че и зад граница.

На записа се вижда как няколко мъже с качулки на главите брутално “арестуват” чужденците, закопчавайки ги със “свински опашки” . Задържането е осъществено в района на село Звездец, община Малко Търново.

По настояване на главния прокурор Цацаров, според когото

„граждански арести“ не може и няма да има,

прокуратурата се самосезира и на 12 април Перата бе задржан. Това предизвика нова лавина от коментари - стотици го обявиха за герой, но имаше и такива, за които Низамов си остава обикновена квартална мутра.

ПОПАДЕНИЕ: Групата мигранти, на която се натъкнали момчетата от ОЗБГ при една от разходките си в гората на 3 април.   СНИМКА: ФЕЙСБУК
ПОПАДЕНИЕ: Групата мигранти, на която се натъкнали момчетата от ОЗБГ при една от разходките си в гората на 3 април. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Разследващи претърсват дома и автомобила на Перата, както и още няколко жилища и коли, в търсене на доказателства за съучастниците му. В дома на Низамов ченгетата откриват марихуана, мачете, газов пистолет и свински опашки.

На извънредния брифинг в Бургаската апелативна прокуратура лъсват една дузина нелицеприятни подробности за “смелите” пазители на границата ни.

Самият Низамов отказва да говори, както и да се изправи очи в очи с мигрантите за очна ставка. Той е разпознат по снимки. Цялата група, извършила гражданския арест, била от 10 души и всички са имали ножове, твърди шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

“Подобен вид граждански арести са напълно недопустими. Това не е лов на дивеч, все пак говорим за човешки същества”, коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Той допълни, че е иззет и телефонът на Низамов, както и две компютърни конфигурации, за да се провери дали има качени и други видеозаписи с подобно съдържание.

Досъдебното производство за противозаконно

лишаване от свобода на тримата афганистанци

се води от районната прокуратура в Малко Търново. За това престъпление законът предвижда до 6 г. затвор.

Кой е Петър Низамов-Перата

Петър Низамов, по-известен като Перата, в момента е студент по право в Бургаския свободен университет. Има криминални регистрации в близкото минало, а по данни на полицията той е осъждан и е с три присъди за нанасяне на телесни повреди през 2004, 2005 и 2009 г.

Напоследък Перата обичал да казва, че е приключил с изцепките от близкото минало. Преди няколко години той бе разследван за побой над охранител, но впоследствие

оправдан, след като ключови свидетели изпаднаха в странна амнезия

В периода 2008-2010 г. Низамов се свързва с известната в бургаския ъндърграунд Банда на Рижите, но няма официални данни за участие в групата. Тя действа брутално, изпълнявайки наказателни акции от различно естество - палежи на коли, поръчкови нападения, заплахи.

В края на март т.г. Низамов лъсна пред медиите като главен организатор на протеста в защита на ямболския ловец на мигранти Динко Вълев. Когато Динко пристигна в бургаската полиция на разпит, Низамов бе събрал около 50 души в негова подкрепа. Част от тях бяха от сдружението, в което и той членува, носещо екзотичното име “Цивилни отряди за защита на жените и вярата” .

След като клипчето с ареста на тримата афганистанци край Звездец става суперпопулярно, Перата се изявява и като телевизионна звезда.

“Бежанците бяха на по-малко от километър от граничната бразда. Те са навлезли незаконно в страната, като са рязали от телената ограда. Ние се бяхме разделили на групи по 2-3-ма души, за да може да покрием по-голям периметър. Аз и още две момчета бяхме в едната група. Мигрантите изскочиха от храстите и ни нападнаха. Не се получи бой, получи се сборичкване. Обездвижихме ги със схватки, без удари и изчакахме другата група да дойде, за да можем да им вържем ръцете, защото буйстваха през цялото време”, обяснява Низамов в предаването “Часът на Милен Цветков” .

Клипът с ареста на тримата афганистанци и последвалото задържане на Перата отново предизвикаха дебат за съдбата на нелегалните мигранти и ролята на доброволческите отряди. Мненията са крайни, но повечето в защита на едрите мускулести ловци на хора: “Поздравления, момчета! Точно върху мръсните ислямисти си изкарвайте огромната енергия, която имате, и никога повече върху българите!

Нека мръсните ислямисти да разберат какво ги чака, ако влязат в България - бой, бой и само бой!”, пише почитател на гражданските отряди.

Ангел Джамбазки от ВМРО дори предлага безплатни адвокатски услуги: “Уведомявам всички засегнати от мероприятията на Българския Хелзински комитет, либералстващите полезни идиоти и прочие приятели на бежанците и действията на прокуратурата, всички разследвани, задържани, обвинени по този повод, че ще им предоставим възможно най-добрата адвокатска защита. На наши разноски и за наша сметка. Няма да оставим никого без защита или подкрепа в тази ситуация. Всеки има право на адвокатска защита и всеки е невинен до доказване на вината му.”

На коренно противоположна позиция пък е лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който директно нарича доброволните отряди за лов на мигранти “мутренски бригади”.

“Работата на тези квартални бандити е да вдигнат шум – първо, като оберат някоя група, а след това, като се обадят на “Гранична полиция”... Тук не става дума за никакъв патриотизъм”, категоричен е бургаският депутат.

На кого връчи орден шефът на Гранична полиция?

Мераклиите да чистят границата от нелегални мигранти далеч не свършват с фомированието “Цивилни отряди за защита на жените и вярата”.

На 11 април директорът на ГД “Гранична полиция” Антонио Ангелов връчи орден на момчетата от Организация за защита на българските граждани (ОЗБГ), чиито членове са млади, патриотично настроени бургазлии. Ден по-рано те получиха и устни благодарности от премиера Борисов.

Поводът бе задържането на група от двайсетина нелегални мигранти в Странджа и предаването им на Гранична полиция. Случайно или не, “гражданският арест” се случи пред камерата на национална телевизия, която в този момент правела предаване за организацията.

Младите патриоти от Организацията за защита на българските граждани обаче се разграничиха от действията на Низамов и компания.

“Ние нямаме за цел да ловим мигранти. Правим разходки в гората от миналата година, предпочитаме парк Странджа, защото природата е красива. Но от известно време пътищата ни се пресичат с тези на мигрантите, а за местните в района това вече е ежедневие.

Досега сме попадали два пъти на нелегални групи – миналия септември и на 3 април т.г., когато бяхме с екип на Нова телевизия“, заяви пред “168 часа” председателят на организацията Христо Атанасов.

Ето какво се случва по време на априлската разходка в гората според официалната информация на организацията:

“Разхождахме се, журналистите снимаха и ни интервюираха. Бяхме 11 човека и изведнъж забелязахме група хора да минават. Сториха ни се подозрителни и се запътихме към тях. Те се спряха, когато ни видяха. Оказаха се 23 мигранти от афганистански произход. От тях имаше 18 мъже, 3 жени и 2 деца. Веднага подадохме сигнал на Гранична полиция. Мина се известно време, но не идваха и звъннахме отново. Понеже не можахме да обясним точното си местоположение,

се наложи да придружим мигрантите до близкото село Близнак, откъдето да ги вземат граничните полицаи. След около час от първия подаден сигнал, пристигнаха граничните полицаи.

Без да се легитимират, поискаха документите на всички от ОЗБГ, както и на журналистите. Започнаха да ни задават въпроси какви сме, откъде сме, какво правим тук и т.н. и да проверяват документите ни, а в същото време мигрантите ги оставиха настрана. Нито им поискаха документи, нито ги обискираха за оръжия, нито им обърнаха по-специално внимание”.

От ОЗБГ твърдят, че правят разходки в горите, за да спортуват и да разпуснат сред природата.

“Когато видим мигранти, учтиво им казваме да спрат, след което подаваме сигнал на Гранична полиция. По абсолютно никакъв начин не нарушаваме закона или правата на нарушителите. Нямаме физически допир с тях, не използваме оръжия, не ги обиждаме или караме да правят нещо против волята си, не им вземаме вещите, не говорим с тях, а се държим крайно добре.

Съществуват други хора и организации, които също правят разходки в гората. Техните начини за спирането на мигранти са най-различни, варират от законни до незаконни.

ОЗБГ адмирира тяхното желание да пазят границите на татковината ни, но не е съгласна с някои от прилаганите методи поради причини от различно естество. Държавата трябва да прави разлика между различните организации и методите им”, коментира председателят на ОЗБГ.

Няма да се откжем от походите в гората, но не одобряваме методите на странни организации, които дори не са регистрирани официално, споделя Диан Димов, един от създателите на ОЗБГ.

ИЗВЕСТЕН: С действията си Перата си спечели интереса на световните медии.
ИЗВЕСТЕН: С действията си Перата си спечели интереса на световните медии.