Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ферхад Хосро Гафар, изследовател в парижкото Висше училище за социални науки, твърди в интервю за в. "Метро", че вкарването на младежите, завръщащи се от Сирия, в затвора не е решение. Повечето от тях се завръщат по свое желание, след като са се сблъскали с ужасите на войната и са разкрили истинския лик на радикалните групировки.

Така че според него истинската опасност се крие от радикализирането в затворите. Привържениците на това мнение се позовават на опита на Дания, където се реализира специална програма, озаглавена "Програма за втория опит". Тя предвижда създаването на открит център, в който се настаняват младежите, завърнали се от Сирия и Ирак, които очакват да получат обвинения за деянията си.

Там те са подпомагани за адаптирането си и за намиране на работа или продължаване на образованието си под надзора на обучители и социални експерти. Франция, която гледа скептично на подобен експеримент, също взема мерки за справяне с опасността.

Формирана е работна комисия, включваща експерти и ислямски религиозни дейци, със задачата да просвещава младежите за опасностите на радикализацията на религиозна почва, като ги преориентира към умерените религиозни течения. Френското вътрешно министерство също така откри специален безплатен телефонен номер на разположение на семействата, които се безпокоят, че техните синове или дъщери са на път да избягат в Сирия или са в контакт с мрежите по вербуване на младежи за джихад.

На него те могат да получат съвет от експерти по социални науки, за да се опитат да възстановят диалога със своите деца и да ги убедят да преразгледат решението си за заминаване. Същевременно се организират курсове по професионална подготовка и обучение за преодоляване социалната и психологическа изолация, в която са изпаднали въпросните юноши.