Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папата живее в стая, бившият номер 2 се шири на 300 кв. м. Казват, че когато папа Франциск разбрал, че бившият държавен секретар кардинал Тарчизио Бертоне обитава апартамент от 300 кв. м, подскочил от стола си.

Още след избирането му за папа Франциск се нанесе в стая 201 в кардиналския хотел “Санта Марта” във Ватикана. Той обитава и до днес жилището си, в което има кът, наподобяващ кабинет - цялото заема 50 кв. м. Папата се храни в столовата заедно с кардиналите и с другите гости на скромната резиденция.

За сметка на неговия спартански стил на живот обаче много от кардиналите живеят като царе. Когато в медиите излезе новината, че бившият номер 2 на Ватикана кардинал Бертоне живее в апартамент от 700 кв. м с панорамна тераса към купола на "Свети Петър" във ватиканската сграда "Сан Карло", мнозина бяха скандализирани. Бившият държавен секретар обаче опроверга медиите, пояснявайки, че става дума "само за 300 кв. м".

Шокът за италианците обаче дойде след това - когато се разкри, че 200 000 евро за ремонта на апартамента идват от фонд, предназачен за детската католическа болница "Бамбин Джесу", и че всъщност дъбовият паркет, мраморът от Карара и други екстри са платени с парите, които е трябвало да отидат за болните деца.

Всички тези средства, дарени от вярващи от цял свят,

на практика са дошли от фонда “Лептата на свети Петър”, или от парите за благотворителни каузи Полемиките около резиденцията на кардинал Бертоне огласяха италианските медии седмици наред, предлагайки все нови и нови любопитни детайли.

Само за дъбовия паркет отишли 25 000 евро, за мрамора от Карара - 10 000 евро, за прозорците - 70 000 евро. Истински комфорт обаче представлява "стереоуредбата с аудиоразпръскване из целия апартамент и с 8 аудиопрограми с аудио командване и с LCD дисплей за всяко помещение”. Всичко това - на цена 19 000 евро.

После обаче кардинал Бертоне поясни пред медиите, че е платил от собствените си спестявания 300 000 евро за ремонта на апартамента, който не е негов, а ще остане собственост на Губернаторството на Ватикана. За другите 200 000 евро за ремонта, дръпнати от фонда на детската болница, кардиналът каза, че не знае нищо, тъй като били внесени чрез Губернаторството. Освен това, както поясни Бертоне, той не се шири сам в апартамента - в него живеят и 3 монахини, които му помагат, както и 1 секретар. “Не живея в лукс”, обобщи кардиналът.

“Чувствам се зле, когато видя монахиня или свещеник с кола последен модел... Ама не може така”, оплака се папа Франциск на една от общите си аудиенции през 2013 г. "Колата е необходима само за да се придвижваш, за да си вършиш работата. Ако искате хубава кола, помислете си за децата, които умират от гладУ, допълни Франциск.

В крайна сметка след бурята от полемики около дома му кардинал Бертоне обяви, че ще дари 150 000 евро на детската болница "Бамбин Джесу", тъй като е жертва на “нелегитимна операция, извършена от други без неговото знание”. Бертоне поясни, че ще плаща на части, тъй като не разполага с тези пари.

Не само кардинал Бертоне обаче се шири в комфорт

Според книгата "Виа Кручис" на Джанлуиджи Нуци луксът е нещо нормално за много от кардиналите. Той привежда и доказателства за това как много кардинали живеят в палати от по 400, 500 и 600 кв. м

“Живеят сами или с някоя монахиня мисионерка като асистентка, камериерка и готвачка.“ Според Нуци в "Сант Уфицио", сграда зад колоните на "Свети Петър", в която навремето се е помещавал Трибуналът на Инквизицията, днес има няколко апартаменти от по 400 кв. м.

В тях живеят кардинали, заемащи важни постове във Ватикана. Друга групичка кардинали на възраст над 80 г. пък обитава близка сграда на Виа дела Кончилиационе срещу базиликата "Свети Петър".

Там всеки от апартаментите наближава 500 кв. м. И целият този сценарий се разиграва само на 50-ина метра от сградата, в която папа Франциск обитава 50 кв. м.

А кой плаща наемите за тези палати? Докато заемат постове в Курията, кардиналите не плащат нищо, а само разходите по домовете си. Според Нуци много от тях и след това се уреждат с някаква служба във Ватикана, за да продължат да се възползват от наем 0 евро.