Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специално за "168 часа" от Брюксел

За едно денонощие столицата на Белгия премина през няколко коренно различни състояния пред очите на група българи, някои от тях за първи път в “сърцето на Европа”.

В понеделник вечер на летище “Завентем” с полет на “България Еър” в Брюксел пристигна една от десетките посетителски групи, които в последните години идват тук по покана на евродепутатите ни. Тя включваше хора от всички части на страната, на различна възраст, както и няколко журналисти. Визитата бе във връзка с инициативата на евродепутата Мария Габриел “Читател на годината”.

На терминала за пристигащи пътници облечени в камуфлажни униформи и въоръжени с автоматично оръжие войници оглеждаха внимателно пътниците и извършваха проверки на принципа на фейсконтрола, но засилените мерки за сигурност в последните години са обичайна практика по много европейски летища.

Нищо във вечерен Брюксел не подсказваше, че

в първите часове на 22 март градът ще бъде окъпан в кръв

До късно вечерта по улиците в старата част на града, известна с интересната си архитектура, многото магазинчета за сувенири и малки кръчми, се разхождаха хора от различни националности и раси.

Първите сирени огласиха града малко след 9 ч. на 22 март и дълго време това бе звукът, който погълна всички останали звуци от живота на града.

Новината за

бомбен атентат на терминала

за заминаващи пътници

на летище “Завентем”

за секунди се появи във всички световни агенции, но животът в самия град поне в първия час някак по инерция продължи в ежедневния си ритъм.

Улиците бяха пълни с хора и коли, минувачите не изглеждаха притеснени, още по-малко изпаднали в шок или паника.

С втория взрив на летището и най-вече с атентата в метрото картината започна да се променя много по-динамично.

Заедно с полицейските коли се появиха и линейки, отцепени бяха отсечки от улици или цели булеварди.

През следващите минути стана ясно, че най-добрите читатели от цяла България няма да видят нито Европарламента, нито Кралската библиотека – както предвиждаше програмата им. Евроинституциите бяха блокирани от спецчасти, а достъпът на външни хора до тях – напълно отрязан. Минути по-късно

в небето над Брюксел се появиха и хеликоптери

Охрана блокира всички станции на метрото. Спирането на основния транспорт парализира милионния град.

Със сигнални ленти бе ограничено движението на коли и пешеходци по бул. Loi Wet, на който се намира метростанция “Маелбек” – на крачка от сградата на Еврокомисията. От 9.30 до ранния следобед това бе най-горещото мястов града. Линейки с ранени профучаваха през няколко секунди. Около 11 ч. пристигнаха няколко микробуса с униформени – очевидно се извършваше масирана акция за търсене на още взривни устройства, както и за издирване на свързани с атентатите.

Около 13 ч.

обичайно оживените централни улици на Брюксел странно опустяха

Повечето хора явно се съобразиха със съветите по социалните мрежи да стоят у дома или на работа и да избягват публични места.

Около 16 ч. градът започна да се връща към обичайния си ритъм. Улиците, през които минава основният автомобилен трафик, се напълниха с коли, между тях периодично се промъкваха и полицейски патрулки.

Тротоарите се оживиха от пешеходци. Това е времето, в което хората започват да излизат от работа и да се прибират у дома, обясниха раздвиждането местните.

В 17 ч. известният с великолепните си сгради и артистичния си дух „Гранд Плаза“ - централния площад в стария град, все още изглеждаше пуст, а заетите маси в заведенията край него се брояха на пръстите на ръцете.

Повечето магазини и големи търговски центрове останаха с пуснати ролетки през целия ден. Клиенти посрещаха само няколко малки магазинчета за сувенири и бонбони.

До късно през нощта, макар и епизодично, се чуваше шум от полицейски сирени – знак, че мащабната полицейска акция все още не е приключила.