Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Ново изследване, представено на годишната среща на Американското химическо общество, демонстрира производство на електричество от развалени домати чрез химична реакция, пише Popular Science, съобщава "Фокус".

“Открихме, че развалените и наранени домати, които остават неизползвани след събирането на реколтата, са мощен източник на енергия като гориво за биологична или микробактериална електрохимична клетка,” посочва изследователят Намита Шрешта.

Учените поставят доматените отпадъци в клетка заедно с бактерии, които разграждат домати. Когато микробите взаимодействат с хранителния отпадък, доматите се окисляват и отделят електрони. Тези електрони се улавят в електрохимична клетка, почти като в батерия.

С новия метод, теоретично, годишното количество на изхвърлени домати в щата Флорида, което се равнява на 396 хиляди тона, би могло да захранва увеселителния парк “Дисни Уърлд” в продължение на 90 дни. Засега произвежданата енергия е малко - само 0.3 вата за 10 милиграма доматени отпадъци.

Използването на тоновете развалени домати има и други предимства. Така те няма да попадат в местните водоизточници и няма да се разграждат, отделяйки парниковия газ метан.